Skip to main content
Cabinet stomatologic » Noutăți » Sfaturi medicale - Centrul de Implantologie Transilvania » Aparate dentare » Gutiera de contenție și importanța ei majoră în corectarea danturii

Necesitatea purtării unui aparat dentar poate fi o provocare pentru copii și adolescenți. Asta deoarece imaginea de sine este un aspect important pentru ei și există temeri de judecată din această cauză. În cazul adulților, lucrurile stau diferit, deoarece nivelul de raționalitate este mai ridicat și conștientizează mai mult această nevoie, dar și beneficiile de a purta un aparat dentar sau o gutieră de contenție.

Cu toate acestea, a te obișnui cu un obiect străin pe dinți, a avea anumite ritualuri de îngrijire orală și a suporta disconfortul ocazional al ajustărilor aparatului după vizita la ortodont este ceva la care toate persoanele aflate în această situație trebuie să se aștepte și să învețe să gestioneze.

În unele cazuri, la finalul tratamentului cu aparatul dentar se folosește gutiera de contenție. În alte cazuri se apelează la sârma de contenție. Aceasta se prinde pe interiorul dinților și are rolul de a-i ține la locul lor. În schimb, gutiera este mobilă, flexibilă și ceva mai practică. Iată câte tipuri de gutiere de contenție există și care sunt avantajele majore pe care acest produs le are.

1. Ce este gutiera de contenție și câte tipuri de contenție sunt

Gutiera de contenție este un dispozitiv realizat dintr-un silicon moale care se mulează pe dinți după ce aceștia și-au schimbat poziția în urma purtării unui aparat dentar. Poate fi asociat cu o mască. În anumite situații dinții nu rămân în noua poziție fără ajutor, după ce aparatul a fost eliminat. Ei vor avea tendința să revină la felul în care au fost înainte de purtarea aparatului. De aceea, acest dispozitiv vine în ajutor; pentru a-i menține la locul lor. În general, el se poartă noaptea.

În ceea ce privește timpul necesar purtării acestei gutiere de corecție după aparatul dentar, nu este unul fix. El depinde de cât de lung a fost tratamentul cu aparat dentar, de felul în care dinții s-au aliniat – practic diferă de la persoană la persoană.

Există două tipuri de contenție: sârmele și gutierele. Cele din urmă sunt, la rândul lor, de două feluri.

 • Sârmele – aceste obiecte sunt foarte subțiri. În general, ele sunt realizate din oțel. Se prind în interiorul dinților imediat după îndepărtarea aparatului și se pot purta permanent.
 • Gutierele – acestea sunt de două feluri: permanente sau mobile. Primele trebuie purtate pe toată durata zilei și nopții. Cea de-a doua categorie se poartă numai noaptea. Ele sunt foarte subțiri ceea ce le face să nu fie observabile și sunt transparente.
Servicii care te-ar putea interesa

2. Ce beneficii are purtarea corespunzătoare a unei gutiere de contenție după aparatul dentar

Gutierele de corecție după folosirea aparatului dentar au mai multe beneficii și toate sunt foarte importante.

 • Mențin efectul alinierii dinților obținut în urma purtării aparatului.
 • Permit mușchilor feței să se relaxeze pe durata nopții, ceea ce face din somnul tău unul odihnitor.
 • Diminuează până la eliminare consecințele bruxismului și tensiunea gingivală.
 • Ajută la prevenirea unor posibile pierderi dentare.
 • Susțin obiceiuri sănătoase în ceea ce privește igiena orală datorită felului în care aceste gutiere trebuie întreținute și folosite.

3. Cum se folosește și depozitează gutiera de contenție

Gutiera de contenție trebuie folosită, îngrijită și depozitată cu multă grijă.

 • Igiena orală corespunzătoare pentru care folosești periuța, pasta și ața dentară este primul pas.
 • Gutiera pentru îndreptarea dinților trebuie să-și păstreze forma atunci când o porți. De aceea, o poți clăti cu apă rece înainte de a o purta. În caz contrar există riscul să se deformeze din cauza căldurii.
 • Spală bine gutiera cu o periuță specială pe care o folosești doar pentru ea imediat ce ai dat-o jos.
 • Păstreaz-o mereu în cutia în care o primești.

În concluzie, gutierele de contenție sunt folosite (după purtarea unui aparat dentar fix sau mobil) pentru menținerea alinierii corecte a dinților. Acestea oferă multiple avantaje de care atât dantura ta, cât și tu, te vei bucura. Vei simți imediat diferența între momentele în care o porți și cele în care nu faci asta. Ele se îngrijesc, folosesc și depozitează ușor, însă trebuie să faci asta cu atenție. Așadar, data viitoare când ți se va spune că trebuie să porți o gutieră vei știi, cu siguranță, la ce să te aștepți.

× Cum vă putem ajuta?