Skip to main content
Cabinet stomatologic » Parodontoză

Parodontoza sau boala parodontală

Boala parodontală sau parodontoza, așa cum este denumită în limbaj comun, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni stomatologice, afectând, în diferite forme, aproape jumătate din populația adultă. Parodontoza se manifestă prin deteriorarea țesuturilor de susținere a danturii, mai exact gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar.

Centrul de Implantologie Transilvania se ocupă de diagnosticarea, tratarea și supravegherea evoluției bolii parodontale, indiferent de stadiul în care se află aceasta. Specialiștii noștri din Cluj și Deva vin în întâmpinarea ta cu soluții de ultimă generație, îmbinând experiența vastă a colectivului medical cu precizia și eficiența echipamentelor moderne.

Abordăm parodontoza atât din perspectiva tratamentului, cât și din perspectiva prevenției, acolo unde este posibil. În forme incipiente, acordăm o atenție deosebită procesului de profilaxie, asigurându-ne că eliminăm toți factorii de risc pentru instalarea bolii parodontale.

Îți dorești un diagnostic de maximă precizie?

Programează-te acum și fă primul pas către un zâmbet sănătos!

Completează formularul!
Cauze

De ce se instalează parodontoza?

Boala parodontală se manifestă, în fază incipientă, ca o inflamație localizată la nivelul gingiei, cauzată de placa bacteriană. Dacă nu este îndepărtată corect, printr-o igienă dentară regulată, aceasta se întărește și depune la baza gingiei sub forma depozitelor de tartru, afectând țesuturile de susținere. Tartrul se îndepărtează regulat, prin procedura de detartraj.

Alți factori ce favorizează apariția parodontozei sunt:

  • factori cu acțiune locală: fumatul, alimentația bogată în zaharuri, cariile dentare, traume ocluzale;

factori generali: predispoziție genetică, sarcină, menopauză sau o întreagă serie de boli sistemice și medicamente (diabet zaharat, leucemie, anemie, tratamente în boli cardiovasculare, anticoncepționale etc.)

Programează o consultație
Simptome

Cum se manifestă parodontoza?

În funcție de pacient, dar și de stadiul de evoluție al bolii parodontale, simptomatologia se poate manifesta diferit de la un caz la altul. Ca specialiști în stomatologie punem accent pe etapa de prevenție, de aceea îți recomandăm să faci o vizită la medicul dentist de la primele semne de alarmă:

  • Inflamații vizibile la nivelul gingiilor;
  • Sângerări gingivale în timpul periajului;
  • Retracție gingivală și expunerea rădăcinii dinților;
  • Apariția respirației urât mirositoare (halitoza);
  • Disconfort accentuat la contactul cu alimente reci sau fierbinți;
  • Apariția unor infecții la nivelul țesuturilor moi: pungi parodontale sau abcese;
  • Mobilitatea danturii.

Te confrunți cu una dintre aceste simptome? Specialiștii noștri îți stau la dispoziție.

Contactează-ne acum

Placa bacteriană și parodontoza

Placa bacteriană se prezintă ca acea peliculă fină, adesea lipsită de culoare sau într-o nuanță gălbuie, și reprezintă un strat rezidual, rezultat în urma masticației alimentelor. În principal, placa bacteriană se compune din microorganisme și zaharuri care favorizează înmulțirea bacteriilor la nivelul cavității bucale, apariția cariilor dentare și a bolii parodontale prin acțiunile acide repetate pe care le exercită asupra dinților și țesuturilor de susținere.

În parodontoză, placa bacteriană nu este îndepărtată cu eficiență printr-o rutină riguroasă de igienizare, astfel că, sub acțiunea salivei, aceasta își schimbă structura, formând depuneri solide de tartru. Tartrul se fixează atât la suprafață, cât și sub nivelul gingiei, împiedicând o curățare eficientă prin periajul clasic, efectuat acasă. Dacă tartrul nu este îndepărtat profesional, în cabinetul medicului stomatolog, prin detartraj și tratament profilactic, în timp, poate provoca inflamații și infecții la nivelul țesuturilor moi care, în stadiu avansat, duc la abcese, retracție gingivală și chiar la pierderea dinților.

Ai fost în ultimele 6 luni la cabinetul medicului dentist? Centrul de Implantologie Transilvania te așteaptă cu tratamente complete de profilaxie pentru a preveni apariția cariilor dentare și a parodontozei. Ne găsești la clinicile din – Cluj și Deva

Programează-te acum!

Prevenția în boala parodontală

01

Periază dinții constant, de 2-3 ori pe zi, executând mișcări verticale, începând cu linia gingiei și continuând spre vârful dintelui. O mișcare orizontală împiedică, de regulă, curățarea liniei de bază sau agresează prea tare gingia, cauzând inflamații.

02

Oferă atenție, în egală măsură, etapei de curățare a limbii. Aici pot rămâne depozite de bacterii care, ulterior, vor migra înapoi spre dantură și gingii.

03

Vizitează cabinetul medicului stomatolog o dată la 6 luni sau de îndată ce te confrunți cu una dintre simptomele menționate anterior. Este esențial ca medicul dentist să aplice un tratament parodontoză sau un tratament profilactic în timp util.

04

Include apa de gură în rutina ta de îngrijire orală. Substanțele din componența ei contribuie la eliminarea eficientă a bacteriilor din cavitatea bucală.

05

Adoptă o alimentație echilibrată, evitând produsele bogate în zaharuri. Acestea favorizează înmulțirea și fixarea bacteriilor pe suprafețele dentare și gingivale.

Ai nevoie de o consultație?

Contactează-ne, iar specialiștii noștri se vor asigura că zâmbetul tău este în siguranță!

Programează-te acum!
Efecte

Ce țesuturi sunt afectate?

Deși pacienții tind să asocieze boala parodontală cu afecțiune localizată la nivelul gingiei, în realitate, parodontoza se poate întinde, în funcție de gradul de evoluție al bolii, la toate țesuturile de susținere:

Gingia sau mucoasa gingivală este primul țesut de susținere cu care ia contact placa bacteriană și, ulterior, tartrul. Parodontoza sensibilizează gingia, iar, în timp, aceasta se depărtează de baza dintelui, permițând bacteriilor să pătrundă în interiorul parodonțiului.

Ligamentele periodontale sunt țesuturile care fac legătura între țesutul gingival și osul alveolar. Odată afectate, acestea nu mai pot proteja structura osoasă, astfel că infecția se propagă, favorizând apariția unei forme acute.

Osul alveolar este cel care susține rădăcina dintelui. Atunci când este afectat de parodontoză, acesta intră într-un proces de necroză, destabilizând structurile radiculare ale danturii. Dintele capătă mobilitate, iar în ultimă instanță cade. 

Asigură-te că parodontoza este depistată la timp! Specialiștii Centrului de Implantologie Transilvania sunt gata să intervină de la primele simptome.

Programează o consultație
Etape

Stadii de evoluție în parodontoză

Boala parodontală prezintă 2 etape principale de evoluție, în funcție de caracterul infecției și de gradul de răspândire al acesteia către țesuturile parodonțiului.

Gingivita

În această etapă, parodontoza se manifestă ca o inflamație vizibilă la nivelul gingiei și are un caracter reversibil. Țesutul devine dureros, capătă o nuanță de roșu, chiar violet și sângerează în timpul periajului. Medicul stomatolog intervine aici prin tratamente de igienizare.

Parodontita  

Manifestată prin afectarea ireversibilă a parodonțiului, parodontita are, la rândul său, o formă superficială și una acută. În acest stadiu, specialistul poate doar să oprească parodontoza din evoluție și să prelungească durata de viață a dintelui pe arcadă prin tratament parodontoză chirurgical sau laser.

Contactează-ne acum

Tipuri de tratament parodontoză

Profilaxie dentară

Cel mai important pas în prevenția și tratarea formelor reversibile de parodontoză este realizarea tratamentelor de profilaxie dentară. De aceea, vizitele regulate la medicul stomatolog pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta una dintre cele mai frecvente afecțiuni dentare – boala parodontală. În scopul eliminării factorilor ce pot duce la instalarea bolii, medicul stomatolog va recomanda un set complet de proceduri de igienizare:

Detartrajul este singura procedură care poate elimina depunerile de placă bacteriană întărită (tartru) de la nivelul gingiei, astfel încât să asigure o curățare completă. Printr-un detartraj realizat de 2 ori/an, pacientul va reduce semnificativ riscul de a dezvolta o parodontoză în stadiu avansat. În cazul în care pacientul prezintă deja o boală parodontală, stomatologul poate crește frecvența acestor tratamente astfel încât afecțiunea să stagneze.

Periajul profesional completează procesul de igienizare a cavității bucale. Placa bacteriană este îndepărtată în profunzime atât de pe suprafața dentară, cât și de la baza gingiilor.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor dentare împiedică formarea unor depozite de placă bacteriană greu de îndepărtat prin periaj.

Aplicarea de substanțe antibiotice pe porțiuni locale poate stopa și trata un focar de infecție care nu a răspuns la celelalte tratamente de igienizare.

Tratament laser

Forma de tratament parodontoză asistată cu laser este una dintre cele mai noi și eficiente soluții în cazul parodontitelor și periimplantitelor. Prin iradiere, laserul nu doar că distruge sursele de infecție și reduce dimensiunea pungilor parodontale, dar, în același timp, contribuie la eliminarea depozitelor de tartru aflate sub nivelul gingiei, în zone mai puțin accesibile. Totodată, datorită proprietăților bactericide, laserul diminuează și cantitatea de antibiotic care trebuie administrată sistemic pacientului.

Un tratament parodontoză cu laser este o terapie minim invazivă, însă are eficiență crescută doar în anumite forme ale bolii. Atunci când țesuturile sunt profund afectate, se impune necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Tratament chirurgical

În funcție de gradul de răspândire al infecției, boala parodontală poate necesita și realizarea unor intervenții chirurgicale specifice:

Operația cu lambou presupune mici incizii gingivale care permit accesul medicului stomatolog la structurile radiculare ale dintelui pentru o curățare profundă a zonelor afectate. O astfel de intervenție este recomandată în cazul depozitelor subgingivale de tartru, care nu pot fi îndepărtate printr-un detartraj clasic, dar și pentru curățarea pungilor parodontale și a focarelor de infecție izolate.

Grefele chirurgicale presupun o intervenție de amploare. Țesuturile de susținere moi sau osoase care au fost distruse sub acțiunea parodontozei sunt eliminate, apoi înlocuite cu țesuturi naturale sănătoase sau cu structuri artificiale (în cazul grefelor de os).

În cadrul Centrului de Implantologie Transilvania din Cluj și Deva am dezvoltat clinici moderne de chirurgie dentară, punând la dispoziția pacienților un colectiv medical cu o experiență vastă, dar și tehnologii operatorii actuale.

Implant dentar

În cazul în care parodontoza este diagnosticată într-un stadiu mult prea avansat, iar dintele este pierdut definitiv de pe arcadă, este recomandat ca pacientul să recurgă la un implant dentar.

Desigur, înainte ca implantul să fie adăugat pe arcadă, medicul chirurg se va asigura că țesuturile bolnave au fost eliminate și înlocuite cu grefe specifice, astfel încât structura osoasă și parodontală să poată susține cu succes noul dinte.

Implantul dentar este o soluție sigură și durabilă de înlocuire a unui dinte pierdut, redând în totalitatea aspectul estetic și funcțional al dintelui natural. Dinții se vor fixa pe implant: un surub realizat din materiale biocompatibile. Acesta se montează intraosos, în structura mandibulară. La suprafață, implantul prezintă un bont protetic, pe care se instalează o coroană dentară.

Vrei să beneficiezi de implanturi dentare moderne și longevive? Clinicile Centrului de Implantologie Transilvania îți pun la dispoziție implanturi dentare aliniate la cele mai înalte standarde ale calității. Aducem în fața pacienților noștri mărci de top în industria medicală precum implanturile dentare Straumann®, MegaGen și Bredent.

Cauți soluții moderne și eficiente?

Completează formularul și beneficiază de tratamente parodontoză la cele mai înalte standarde!

Programează-te acum!

Parodontoza localizată  vs. parodontoză generalizată

Boala parodontală se poate manifesta, în funcție de gradul de răspândire, la nivel localizat sau general. 

La nivel localizat, aceasta afectează o zonă izolată a gingiei, de regulă țesutul de susținere a 1-2 dinți. Atunci când vorbim de o formă ireversibilă de parodontoză, aceasta poate avea o evoluție lentă, luând un aspect cronic, sau poate avansa rapid, manifestându-se ca o boală parodontală acută. 

Parodontoza generalizată, pe de altă parte, are un efect extins la nivelul întregii cavități bucale, afectând țesuturile de susținere ale întregii danturi. În stadiu avansat, parodontoza generalizată pune în pericol întreaga dantură, presupunând un efort semnificativ mai mare în procedurile de tratament. La fel ca forma de parodontoză localizată, boala parodontală generalizată se poate manifesta atât cronic, cât și acut.

Pentru a evita răspândirea infecției, specialiștii Centrului de Implantologie Transilvania te încurajează să faci o vizită la medicul parodontolog de la primele semne ale unei parodontoze localizate. Prin intervenții prompte și proceduri constante de igienizare, infecția poate fi tratată sau ținută sub control, astfel încât să nu îmbolnăvească și țesuturile vecine. Ai nevoie de o consultație?

Te așteptăm în Centrul de Implantologie Transilvania din Cluj și Deva

Dacă te afli în căutarea unei echipe de medici stomatologi competenți și empatici, care prioritizează siguranța și confortul pacientului, te invităm să treci pragul Centrului de Implantologie Transilvania. Punem la dispoziție clinici moderne și complet echipate în Cluj și Deva astfel încât să putem da șansa cât mai multor pacienți să se bucure de servicii medicale de calitate în timp ce își recapătă zâmbetul plin de încredere. 

Venim în întâmpinarea nevoilor tale cu tehnici de tratament inovative și eficiente, realizate de un colectiv medical de excepție. Specialiștii noștri se remarcă nu doar prin fundația solidă de cunoștințe, ci și prin empatia, respectul și grija față de pacienți. Ne place să-ți oferim toate informațiile de care ai nevoie, explicând cu răbdare fiecare pas al intervențiilor și făcând recomandări detaliate cu privire la obiceiurile de îngrijire pe care trebuie să le adopți în rutina ta zilnică.

Pe lângă pasiune și empatie, ne bazăm întotdeauna pe inovație. Știm că tratamentele stomatologice de succes se realizează întotdeauna îmbinând experiența unui medic bun cu precizia unei tehnologii de ultimă generație. De aceea, clinicile Centrului de Implantologie Transilvania te așteaptă cu echipamente de ultimă generație, pregătite să-ți ofere soluții rapide, eficiente și minim invazive.

Vrei să beneficiezi de servicii medicale la standarde de top?

 Nu ezita să ne contactezi!

Beneficii

De ce să ne alegi?

  • Specialiștii Centrului de Implantologie Transilvania fac tot posibilul pentru a salva dinții naturali atât în cazul diagnosticării cu parodontoză, cât și în cazul celorlalte afecțiuni care ar putea degrada dantura, ducând la pierderea ei.
  • Punem accent pe etapa de prevenție, de aceea venim în întâmpinarea pacienților noștri cu tratamente complete de igienizare. Eliminăm depunerile de placă bacteriană, curățăm și dezinfectăm în profunzime suprafața danturii, ajutăm la întărirea smalțului  și sigilăm șanțurile dentare pentru a preveni apariția leziunilor carioase și a parodontozei.
  • Sănătatea și confortul tău primează în deciziile medicale pe care le luăm. Ne asigurăm că nevoile tale sunt ascultate și acționăm în conformitate, astfel încât să-ți asigurăm nu doar rezultatele dorite, ci și o experiență reușită pe tot parcursul actului medical.
Programează o consultație
Valori

O echipă de profesioniști

Suntem o echipă construită pe fundamente morale și profesionale temeinice. Trecând pragul clinicii noastre, te vei bucura de:

Calitate la standarde de top

Nu facem compromisuri atunci când ne alegem colegii, colaboratorii, furnizorii sau echipamentul. Ne dorim să oferim servicii medicale premium tuturor celor care vizitează Centrul de Implantologie Transilvania, astfel că singurul nostru standard este excelența.

Respect și dedicare

Îți respectăm timpul, nevoile și dorințele. Discutăm deschis înainte de fiecare ședință, îți oferim toate informațiile de care ai nevoie și facem toate eforturile ca tu să beneficiezi de rezultatele așteptate într-un mod cât mai eficient.

Experiență și inovație
Pregătirea colectivului medical se îmbină armonios cu acuratețea noilor tehnologii în fiecare etapă a actului medical: de la diagnosticare, până la tratament. Lucrăm inteligent și eficient, astfel încât zâmbetul tău să aibă parte de o îngrijire optimă.

Descoperă echipa

Programează-te pentru un consult de specialitate!




    Parodontoză-
    Întrebări și răspunsuri

    Tratamentul de parodontoză este dureros?

    În funcție de stadiul de evoluție al bolii parodontale, medicul stomatolog poate recomanda diferite tipuri de tratament parodontoză: 

    • un tratament parodontoză prin profilaxie, menit să vindece formele incipiente, cu caracter reversibil;
    • un tratament parodontoză chirurgical, cu scopul de a înlătura sursa de infecție și țesuturile distruse.

    Indiferent de tipul de tratament parodontoză despre care vorbim, disconfortul este unul minim. Procedurile de profilaxie sunt non-invazive, iar cele chirurgicale sunt realizate sub anestezie locală, deci fără urmă de disconfort.

    Te poți vindeca de parodontoză?

    Există două forme principale ale bolii parodontale: parodontoza reversibilă, care se manifestă în general sub formă de gingivite (inflamații acute la nivelul gingiei), și parodontoza ireversibilă, care afectează țesuturile parodontale în profunzime (gingii, ligamente și chiar osul alveolar).

    În ceea ce privește șansa de vindecare, prima formă de boală parodontală este ușor de combătut prin tratamente profesionale de igienizare întrucât inflamația dispare odată cu eliminarea depozitelor de tartru de la baza gingiei.

    Forma ireversibilă de parodontoză, așa cum sugerează chiar numele, nu poate fi eliminată complet, ci doar ținută sub atentă supraveghere astfel încât infecția să nu avanseze. Medicul stomatolog va curăța pungile parodontale, va aplica tratamente de igienizare și va interveni pentru eliminarea surselor de infecție atunci când este cazul.

    Care este primul simptom ce anunță apariția parodontozei?

    Fiind una dintre cele mai comune afecțiuni, boala parodontală poate să apară la oricare dintre noi, în absența unei rutine stricte. Desigur, la baza ei, se află și mulți alți factori sistemici ce nu țin de igiena dentară, astfel că, uneori, este dificil de prevenit în totalitate.

    Atunci când se instalează însă, de cele mai multe ori se manifestă ca o gingivită, astfel că la nivelul acestui țesut este important să ne uităm prima dată după simptome specifice. Sângerări în timpul periajului, dar și în timpul masticației, colorarea gingiilor într-o nuanță roșiatică sau mov și durerile constante la nivelul țesutului gingival sunt primele semnale de alarmă care ar trebui să te trimită la medicul dentist.

    Centrul de Implantologie Transilvania îți oferă tratamente eficiente încă de la primele simptome. Te așteptăm cu o echipă dedicată de specialiști în stomatologie, dar și cu echipamente medicale de ultimă tehnologie, toate pentru a-i reda zâmbetului tău  sănătatea!

    Mi-am pierdut o parte din dantură în urma parodontozei. Care este următorul pas?

    Pierderea parțială sau totală a danturii este, din păcate, un fenomen des întâlnit la pacienții care se confruntă cu o formă avansată de parodontoză sau cu o boală parodontală acută (cu evoluție foarte rapidă). 

    Dacă ai ajuns în acest punct, este momentul să discuți cu un specialist în chirurgie orală sau maxilo-facială pentru a stabili care este cea  mai eficientă soluție în cazul tău și care sunt următorii pași de parcurs. În funcție de specificul danturii tale, acesta poate sugera următoarele soluții:

    Implantul dentaro alternativă eficientă și durabilă în cazul pierderii unui dinte sau a unei edentații parțiale. Implantul se fixează în osul maxilar și are aspectul unui mic șurub dintr-un material biocompatibil, iar la suprafață se montează un bont protetic, peste care se așează coroana dentară, cea care oferă aspectul final de dinte natural.

    Punte dentară – este o soluție potrivită  atât în cazul pacienților care se confruntă cu pierderea unui dinte,  cât și în cazul celor care prezintă o edentație parțială (pierdea a mai multor dinți consecutivi). Puntea se fixează pe dinții naturali rămași ( după ce au fost șlefuiți în prealabil) cu ajutorul unor elemente de agregare specifice, sub forma unor coroane dentare.

    Proteză – o lucrare protetică de mare anvergură, proteza înlocuiește o parte consistentă din dantură sau chiar întreaga dantură de pe o arcadă. În funcție de nevoile pacientului, se poate opta pentru o proteză dentară mobilă, montată pe osul maxilar cu ajutorul adezivilor temporari), sau pentru o proteză dentară fixă, montată prin tehnici de implantologie (se montează 4-6 implanturi pe diferite zone ale arcadei, iar proteza se fixează pe bontul protetic al acestora).

    Ia legătura cu noi!

    Exploreaza tratamentele CITransilvania

    PROFILAXIE DENTARA
    ENDODONTIE
    CHIRURGIE DENTARA
    STOMATOLOGIE COPII
    ×