Skip to main content
Cabinet stomatologic » Noutăți » Sfaturi medicale - Centrul de Implantologie Transilvania » Stomatologie » Aparatul dentar modifică forma feței numai în copilărie? Adevărul despre acest proces

Înainte de a lua decizia de a apela la un aparat dentar, mulți ne lovim de un lucru, și anume: că el îți va schimba forma feței. Este bine de știut de la bun început că nu este un mit și că, într-adevăr, fizionomia poate fi transformată de purtarea aparatului dentar – transformată, însă, într-un mod pozitiv. Aceste modificări apar în timp, așadar, este important să înțelegem de ce are loc această schimbare, în ce situații apare ea, dar și factorii ce influențează probabilitatea unei transformări.

Cuprins:
1. De ce aparatul dentar modifică forma feței
2. 3 situații în care aparatul dentar îți schimbă fizionomia
3. Aparatul dentar schimbă forma feței în funcție de vârstă

1. De ce aparatul dentar modifică forma feței

Atunci când îți pui un aparat dentar, introduci în cavitatea bucală un obiect care aplică presiune asupra dinților, asupra ligamentelor, asupra osului. În timp, această presiune poate influența forma acestor elemente orale.

Cel mai bun exemplu este ligamentul periodontal, un țesut conectiv care reprezintă legătura dintre dinții tăi și osul ce îi înconjoară. Un aparat dentar aplică presiune asupra acestui ligament, influențând organismul să elibereze celule care ori distrug părți din os, ori fac ca acesta să mai crească puțin (depinde de orientarea aparatului dentar). Cum acest proces implică manipularea osului, este foarte greu să nu apară și modificări ale feței.

Un ortodont trebuie să știe acest lucru și să fie alături de tine la fiecare pas în procesul utilizării aparatului dentar, tocmai pentru a se asigura că la final vei avea și un zâmbet plăcut, dar și un chip remodelat într-un sens pozitiv.

În general, remodelarea ce are loc ca urmare a purtării aparatului dentar este una de bun augur, deoarece se remediază unele problemele estetice dentare care afectau și structura feței. Poți ajunge să ai o față mai simetrică și un maxilar mai natural. Mai mult, te vei bucura și de o sănătate orală mai bună.

Servicii care te-ar putea interesa

2. 3 situații în care aparatul dentar îți schimbă fizionomia

Anterior, am vorbit despre cum direcția aparatului dentar decide ce se va întâmpla cu osul: va crește sau se va retrage? Alterarea feței depinde și ea de acest element, dar și de altele. Astfel, poți avea transformări fizionomice în patru situații:

  • Ocluzie inversă

Aceasta este o afecțiune stomatologică în urma căreia dinții inferiori sunt poziționați prea în față, ajungând să acopere dinții de pe arcada superioară. Evident, acest lucru afectează direct forma feței, producând un maxilar mai ieșit în afară, fiind una dintre afecțiunile de estetică dentară cel mai ușor de observat. Acest lucru înseamnă și că aparatul dentar poate modifica fizionomia astfel încât maxilarul să se reașeze ușor și să se armonizeze cu restul feței.

  • Supraocluzie

Este practic opusul muscaturii inverse (ocluzie inversă), fiind o situație unde dinții din partea de sus a gurii, care îi acoperă pe cei de jos în mod natural, sunt exagerat de ieșiți în afară. Astfel, o persoană poate ajunge să aibă pomeții lăsați și o bărbie cu un aspect slăbit, cu o formă neplăcută estetic. Aparatele dentare vor ajuta și cu aspectul pomeților și bărbiei prin tratarea supraocluziei, echilibrând chipul.

  • Ocluzie deschisă

În această afecțiune, persoana în cauză are cele două arcade dentare prea îndepărtate una de cealaltă, producând aspectul unei deschideri constante între dinți. Așa se poate ajunge și la impresia că cel afectat are buzele prea ieșite în afară și poate chiar împiedică pacientul să închidă gura cum trebuie. Aparatul dentar va alinia dinții astfel încât să se închidă din acel spațiu, permițând și o închidere normală a gurii.

Pe lângă aceste trei situații principale, mai există și alte afecțiuni stomatologice care generează tot un rezultat inestetic. Prin tratarea problemelor dentare, de cele mai multe ori se va trata și partea ce ține de aspect.

3. Aparatul dentar schimbă forma feței în funcție de vârstă

 

Este important de menționat că, totuși, nu este garantat că vor exista schimbări la nivelul feței în urma purtării aparatului dentar. Există niște factori care influențează această posibilitate, principalul fiind chiar vârsta.

Există un motiv pentru care este cel mai indicat să îți pui aparat în copilărie: atunci, tot ce ține de dinți și restul feței este mai flexibil, astfel că este mult mai probabil să aibă loc o remodelare facială vizibilă. Cu cât înaintezi mai mult în vârstă, cu atât mai greu este să se întâmple acest lucru – greu, dar nu este exclus acest lucru. Marea diferență este că rezultatul poate nu va fi atât de spectaculos și că procesul va fi mai lent!

Așadar, într-adevăr: aparatul dentar îți va schimba fizionomia. Un copil va vedea aceste modificări mult mai rapid decât un adult, însă oricine poate să observe o remodelare a feței odată cu tratarea problemei stomatologice. În final, cu ajutorul medicului ortodont, îți asigurăm o transformare ce te va face să zâmbești larg, fără rezerve și cu mai multă încredere în tine.

Programează-te la o consultație aici!

× Cum vă putem ajuta?