Aparatele dentare ating o popularitate crescută în adolescență, dar sunt la fel de practice și eficiente și pentru adulți, iar noile modele maschează exemplar structura și nimeni nu ar putea identifica prezența unui aparat dentar. Dinți înghesuiți, strâmbi sau un maxilar nealiniat? Acestea sunt cele mai comune probleme care conduc spre cabinetul unui specialist ortodont. Fie că vorbim despre unul standard, metalic, un aparat ceramic sau un model invizibil, aparatul dentar este conceput pentru a răspunde cu succes celor mai comune probleme ale dinților, oferind cea mai eficientă soluție, dar și un zâmbet imaculat.
Aparatele invizibile sunt o inovație binevenită, dar nici cele clasice nu sunt mai prejos. Nu este absolut deloc rușinoasă purtarea unui aparat dentar la maturitate, foarte mulți adulți apelează la această soluție și rezultatele sunt impecabile. Pe lângă corecția problemelor care generează un disconfort zilnic, adulții care optează pentru un aparat dentar ajung să își cunoască cu adevărat zâmbetul și să scape de toate reținerile din trecut.
1. Cum funcționează și cât timp se poate purta aparatul dentar?
Un aparat dentar performant oferă rezultate spectaculoase din numeroase puncte de vedere, indiferent de vârstă. Îndreptarea dinților facilitează o îngrijire orală mai eficientă, șiprezintă o îmbunătățire semnificativă la nivel general, ajutând oamenii să se bucure de un zâmbet frumos, să închidă gura corespunzător, să mănânce mai confortabil și să muște mai ușor. Dinții strâmbi sau înghesuiți pot fi corectați ușor, precum și golurile dintre aceștia, iar un aparat dentar va ajuta și la o mușcătură corectă. Este foarte important ca dinții și gingiile să fie sănătoase, iar după montarea unui aparat dentar, dinții trebuie să fie menținuți curați constant. O igienă temeinică va preveni instalarea cariilor sau afecțiunilor specifice gingiilor. În privința duratei de folosire, este bine de știut că un aparat dentar poate fi utilizat între un an și doi ani și jumătate. În acest interval, o vizită la medicul ortodont este necesară la un interval de 1-2 luni.
Aparatul dentar se poate instala oricând, cel mai comun interval este cel de 12-13 ani, când maxilarul este încă în dezvoltare, totuși, un aparat dentar dă rezultate oricând, cu mențiunea că tratamentul poate necesita mai mult timp în cazul adulților. În cazul adulților, pot exista și situații în care tratamentul durează mai mult. Pot exista și ajustări mai greu de realizat, dat fiind faptul că maxilarul s-a oprit din creștere, dar procesul decurge la fel indiferent de vârstă.
Doar medicii ortodonți specializați pot realiza o operațiune de acest tip, iar printr-un aparat dentar, dinții sunt aliniați prin bracket metalic sau ceramic, fire și materiale adezive menite să le fixeze pe dinți.
Deși purtarea unui aparat dentar nu ridică probleme, există și cazuri particulare în care decizia de a purta un aparat trebuie să fie consultată cu un specialist.
2. Tipuri de aparate dentare: Cum este ales aparatul potrivit?
Componentele unui aparat dentar trebuie să fie personalizate în funcție de nevoile și structura fiecărei persoane. În alegerea unui aparat contează foarte mult spectrul de problemele la care răspunde, rezistența, menținerea proprietăților în timp, confortul oferit, dar și prețul. Deși pot exista anumite preferințe legate de tipul de aparat dentar, este bine de știut că medicul ortodont va face cea mai bună recomandare, în funcție de nevoile pacientului, ținând cont și de vârstă sau eventuale particularități specifice ale dinților și gingiilor. Un aparat Invisalign deși poate fi mai confortabil și ușor de purtat, nu se adresează unui spectru larg de probleme dentare precum un aparat metalic, ceramic sau unul de safir. Rezistența este un alt criteriu important, câștigat de aparatele metalice și de safir, dar nici costurile nu pot fi excluse din discuție, iar din acest punct de vedere, un aparat metalic poate câștiga competiția.
2.1. Aparat dentar Invisalign
Din punct de vedere estetic, tratamentul Invisalign poate părea cea mai bună opțiune pentru un adult, dar spre deosebire de aparatele dentare clasice, Invisalign nu se adresează tuturor problemelor ortodontice. Acest tratament funcționează în baza unei alinieri personalizate prin scanarea 3D. Elementele trebuie să fie purtate 20-22 de ore, sunt invizibile și destul de confortabile spre deosebire de experiența unui aparat clasic. În aceeași măsură, perierea este mult mai ușoară și un astfel de tratament necesită mai puține vizite la cabinetul specialistului.
Invisalign trebuie să fie purtat cel puțin 20 de ore pe zi pentru a da rezultate și trebuie să fie scos când mâncați sau când periați dinții. Principalul motiv pentru care acest tratament poate eșua ține de o purtare inadecvată, care nu atinge pragul recomandat de 20-22 de ore.
2.2. Aparat dentar metalic
Aparatele metalice, clasice, sunt concepute cu brackeți metalici lipiți de fiecare dinte în parte, includ și un arc care exercită presiune asupra dinților și un elastic care realizează conexiunea dintre arc și brackeți. Pentru cei ce optează pentru un aparat metalic, este nevoie de o ajustare regulată a arcadei și de o schimbare periodică a benzilor elastice.
Rezistența și durabilitatea sunt caracteristicile reprezentative ale unui aparat metalic fix. În aceeași masura, un aparat metalic oferă și rezultate mai rapide. Încă din primele luni de utilizare dinții vor fi mai drepți. Un aparat metalic prezintă o eficacitate ridicată indiferent de vârstă și va fi recomandat pentru corecția unui spectru larg de probleme dentare. Este bine de știut că acest aparat impune și necesitatea unei igiene temeinice și realizarea unui periaj corespunzător după fiecare masă. Un alt avantaj demn de a fi luat în calcul este prețul scăzut în comparație cu alte tratamente, un aparat dentar metalic fiind cea mai accesibilă opțiune actuală.
2.3. Aparat dentar ceramic
Aparatele dentare ceramice au devenit o opțiune foarte populară, îmbinând eficiența unui aparat metalic cu un design mai subtil, dar nu sunt lipsite de dezavantaje, iar costurile pot fi destul de mari. Materialul ceramic regăsit în aceste aparate poate fi de culoarea dinților, oferind un efect de transparență. Un astfel de aparat poate oferi rezultate între 18 luni și 3 ani de la montare. Deși au un aspect plăcut și sunt mai subtile față de un aparat clasic, prețurile pot fi destul de mari, dar durabilitatea nu este la fel de mare ca în cazul unui aparat metalic, se pot păta și în cazuri mai rare pot influența și apariția unei sensibilități la nivelul gingiilor.
2.4. Aparat dentar safir
Aceste aparate conferă o notă estetică sofisticată, dar prezintă și o rezistență similară aparatelor metalice. Se camuflează destul de bine și adoptă culoarea dinților. Spre deosebire de aparatele ceramice, un aparat dentar din safir nu se va păta și îți va menține culoarea în timp. Per ansamblu, sunt foarte rezistente, au un aspect aparte, își conservă proprietățile în timp, sunt o opțiune perfectă pentru cei care nu au dinții foarte albi, nu cauzează disconfort la nivelul obrajilor, dar vin cu costuri pe măsură. Spre deosebire de alte opțiuni, prețul unui aparat dentar din safir poate fi destul de mare, iar un aparat metalic standard poate oferi aceeași performanță la un preț mult mai accesibil.
3. Dureri provocate de aparatul dentar
De regulă, instalarea aparatului dentar nu vine însoțită de dureri, dar pot exista senzații de disconfort la realizarea ajustărilor necesare sau la câteva zile după montarea aparatului. Dintre toate tipurile, aparatul metalic poate crea un mic disconfort la început și o vagă senzație de presiune la nivelul obrajilor, dar această senzație va dispărea complet după primele 3 săptămâni.
Fiecare aparat impune o rutină de îngrijire specifică și indicații de la care utilizatorii nu trebuie să se abată pentru a se bucura de rezultatele dorite. După încheierea tratamentului, este nevoie de purtarea unui dispozitiv de reținere, detașabil sau fix, care are rolul de a menține dinții drepți și de a preveni apariția unor vechi probleme. În aceeași măsură, trebuie să existe o atenție sporită și în direcția dietei, fiind recomandată evitarea băuturilor și alimentelor problematice.
Acestea fiind spuse, aparatul dentar nu este asociat cu un anumit prag, iar purtarea lui dă rezultatela orice vârstă, atât timp cât nu există probleme grave ale dinților și gingiilor. În privința tipurilor de aparate dentare, deși anumite opțiuni pot fi preferate din numeroase puncte de vedere, alegerea trebuie să fie bine documentată și consultată cu un specialist.