O coroană dentară provizorie este un fel de „capac/ înveliș” făcut fix sub forma unui dinte și are rolul de a-i asigura dintelui natural sau implantului protecția de care are nevoie până când lucrarea va fi finalizată, adică până când este gata coroana dentară permanentă. Deoarece coroanele temporare sunt mai delicate decât cele permanente, este important să ai foarte mare grijă atunci când mesteci mâncarea, când muști, dar și la ce reguli de igienă dentară aplici.
Atunci când pacientului i se atașează coroana dentară temporară, în același timp i se recomandă și câteva bune practici, astfel încât aceasta să nu se desprindă sau să crape înainte ca cea permanentă să fie gata. În continuarea articolului, îți vom spune mai multe detalii despre coroana dentară provizorie și îți vom oferi și câteva sfaturi de îngrijire corectă.
Cuprins:
1. Coroana dentară provizorie – ce rol are
2. Coroana dentară temporară – întrebări frecvente și recomandări
1. Coroana dentară provizorie – ce rol are
Atunci când vorbim despre coroane dentare temporare, mai întâi trebuie să stabilim când avem nevoie de ele. Medicul stomatolog optează pentru o coroană dentară provizorie în situația în care unul sau mai mulți dinți naturali au nevoie de o coroană dentară permanentă. Pentru ca o coroană permanentă să fie gata, este nevoie chiar și de câteva săptămâni, iar pentru ca dintele natural să nu aibă și mai mult de suferit, va fi protejat de masca dentară provizorie în tot acest timp.
Cu alte cuvinte, coroana dentară temporară are rolul de a proteja dantura naturală, gingiile sau locul unde va fi introdus implantul dentar, de a reduce sensibilitatea gingivală și a dinților, de a te ajuta să mesteci corect atunci când mănânci și te ajută să ai încredere în zâmbetul tău, deci putem spune că are o oarecare legătură și cu estetica dentară. În plus, coroana dentară provizorie poate fi privită ca un „test” pentru medicul tău dentist, pentru că poate evalua felul în care aceasta (în condiție permanentă) va funcționa pentru tine. În acest fel, dacă ceva nu este în regulă, se pot face mici modificări pentru a te bucura numai de confort în momentul în care îți aplică coroana permanentă.
O coroană provizorie poate acoperi un implant sau un dinte (cu rădăcină și canal) sau un dinte care a fost reparat. Poate fi folosită pentru orice dinte sau poate fi chiar și o punte peste mai mulți dinți naturali sau peste mai multe implanturi dentare. Unele cabinete stomatologice sunt echipate cu tehnologie de ultimă generație cu ajutorul căreia pot realiza o coroană dentară permanentă într-o singură zi, însă cel mai adesea va fi nevoie să aștepți până la două-trei săptămâni până când aceasta va fi finalizată.
2. Coroana dentară temporară – întrebări frecvente și recomandări
Indiferent câte coroane dentare provizorii vei avea, de fiecare dată va fi nevoie să le porți până când sunt gata coroanele dentare permanente. Nu există un termen limită sau un timp recomandat pentru a le purta având în vedere faptul că cele temporare sunt doar un substitut al celor permanente și nu au niciun alt rol de tratament.
În cazul în care te întrebi dacă va fi vizibilă diferența dintre dinții tăi naturali și coroana dentară temporară, îți vom spune să nu îți faci probleme în această privință. Medicul tău stomatolog va avea grijă ca forma și nuanța coroanei dentare provizorii să fie cât se poate de asemănătoare cu dantura ta naturală. Medicul dentist poate folosi tehnologia de imagistică computerizată pentru a selecta o formă pentru coroana permanentă care ți se va potrivi perfect. De asemenea, se va asigura că și cea permanentă respectă forma și culoarea dinților tăi naturali. În schimb, nu este nicio problemă dacă cea temporară nu este perfect asemănătoare cu dinții naturali, pentru că nu va fi prezentă mai mult de câteva săptămâni.
Coroana dentară temporară nu te va împiedica să duci o viață normală. Chiar dacă vorbim despre o fixare de scurtă durată, să știi că poți mânca normal și te poți bucura de aproape orice aliment. Medicul tău dentist îți va recomanda să renunți pentru o perioadă la unele alimente tari, lipicioase sau prea zaharoase, precum covrigi, fructe și legume crocante (roșii, castraveți, mere, gutui, pere etc.), porumb, popcorn, gumă de mestecat, carne dură, bomboane ș.a. Toate acestea pot destabiliza coroana provizorie, o pot crăpa sau chiar desprinde de tot. De asemenea, te va sfătui să renunți și la alimentele și băuturile foarte reci sau fierbinți, pentru că pot afecta rezistența cimentului cu care este prinsă coroana dentară provizorie.
Sperăm că îți este de folos articolul nostru despre coronițe dentare provizorii; în plus, ai la dispoziție un articol în care găsești mai multe informații despre coroanele dentare. Ca îngrijire, îți recomandăm să fii mai blând atât atunci când îți periezi dinții, cât și când folosești ața dentară. Mai multe sfaturi despre igiena orală, dar și detalii despre serviciile stomatologice pe care le oferim găsești pe citransilvania.ro.