Skip to main content
Cabinet stomatologic » Noutăți » Sfaturi medicale - Centrul de Implantologie Transilvania » Stomatologie » Cât pot să stau fără să tratez problemele stomatologice

De cele mai multe ori nu știm că avem o problemă până când nu începe să se manifeste: doare un dinte, îl simțim ca se mișcă, observăm o carie sau o colorație, vedem înghesuiri ale dinților sau ne sângerează gingiile. Și, de foarte multe ori luăm un medicament să treacă durerea, amânăm programarea la controlul periodic la dentist sau ne este frică să mai trecem pe la un cabinet stomatologic din cauza unor amintiri neplăcute.

Toate aceste afecțiuni evoluează în lipsa unui tratament necorespunzător și devin probleme grave care ne afectează întreaga viață.

Pentru a evita aceasta situație, este indicat să mergem la dentist regulat, pentru ca medicul să detecteze problemele înainte de a se agrava și, mai important, să le prevină!

Orice problemă stomatologică netratată la timp sau netratată corespunzător evoluează repede și duce la complicații. De cele mai multe ori ajungem la dentist pentru că “ne doare” însă, sunt afecțiuni care evoluează silențios și dau complicații grave.

Prezența infecțiilor netratate agravează bolile de inimă și pun în pericol viața pacientului. Ele duc la agravarea diabetului și produc efecte negative serioase asupra întregului organism. Majoritatea pacienților aflați în aceste situații grave sunt trimiși chiar de către medicii lor curanți “la dentist” pentru că fără tratarea infecțiilor de la nivelul dinților nici boala de baza nu poate fi tratată. Astfel, este de preferat să evităm aceste situații!

Foarte mulți pacienți care amână să schimbe o lucrare veche, amână să își trateze dinții fracturați sau folosesc protezele vechi și rupte ajung din păcate să dezvolte cancere în sfera oro-maxilo-facială, și aici problema devine extrem de complexă. Așadar, punctul de plecare a multor cancere îl reprezintă problemele netratate din cavitatea orală.

O alta problemă pe care o ignorăm este mușcătura și poziția dinților. Simțim ca ne doare capul, ne dor articulațiile când mușcăm sau pocnesc când deschidem gura? Este un semn că trebuie să vizităm medicul stomatolog. Dacă aceasta problemă nu este tratată din timp, devine un calvar pentru orice pacient.

Este bine să nu amânăm vizitele periodice la dentist și nici tratamentul propriu zis dacă ținem la sănătatea noastră generală și ne dorim o viață de o calitate mai bună și eventual mai lungă. Acum găsești clinici moderne, tratamente minim invazive realizate de medici specialiști cu aparatură performantă, deci nu-ți mai rămâne nicio scuză ca să-ți neglijezi dantura.

Scrie părerea ta