Dinții joacă un rol extrem de important în viețile oamenilor. Când sunt sănătoși, aceștia ajută procesul de masticație, care, la rândul său, vine în ajutorul digestiei și a stării de bine a organismului.. Lipsa lor este neplăcută și dăunătoare, atât pentru forma feței, cât și pentru sănătatea ta generală. Poți fi precaut, având grijă ca periajul și igiena orală să fie optime, întrucât se poate reduce riscul pierderii dinților, dar situațiile neprevăzute ori neglijate pot pune în pericol sănătatea dentară. Aceste situații, în cazul în care nu au fost observate la timp, pot cauza pierderea unuia sau a mai multor molari și, de asemena, te pot pune în postura de a avea de ales între reconstrucția cu pivot ori implant. Te poți confrunta cu această situație la orice vârstă, așa că e bine să fii informat. Articolul acesta va discuta despre ce înseamnă fiecare, avantaje și dezavantaje ale acestora și ce variantă poți alege.
Cuprins:
1. Pivot vs. implant – în ce constau tratamentele, ce rol au și când sunt necesare?
2. Implant și pivot – avantaje, dezavantaje și ce să alegi
1. Pivot vs. implant – în ce constau tratamentele, ce rol au și când sunt necesare?
Deteriorarea dinților se poate produce dintr-o serie de motive, precum cariile ori fracturile dentare, iar când se pierde o mare parte din coroană, ies din calcul procedurile clasice de tratare a acestora, precum plombele.
Deseori confundate, pivotul și implantul sunt două metode diferite de reconstrucție a dinților, în cazul lipsei parțiale sau totale a acestora.
Pivotul dentar
Popular denumit ,,dinte cu cui”, pivotul ori siftul dentar este un tip de tratament stomatologic menit să restaureze un dinte deteriorat, evitandu-se, astfel, extracția acestuia. Tija metalică, elementul de bază al pivotului, va fi fixată în canalul radicular al dintelui afectat. Procedura de pregătire a canalului constă în curățarea zonei afectate, urmată de o obturație de canal/tratament pe canal, cu rol de înlăturare a oricărei posibile infecții și de stabilizare a tijei, peste care se va pune coroana realizată, de cele mai multe ori, din metal, ceramică ori zirconiu.
Tehnologia modernă permite medicilor să scoată coroana și să o înlocuiască, în cazul în care aceasta suferă o leziune, nefiind necesară înlocuirea totală a pivotului. Mai mult, acesta poate fi folosit că structură de susținere pentru o punte dentară, în cazul în care aceasta este necesară.
Medicii specialiști vor fi gata să întocmească un plan personalizat de tratament, în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Implantul dentar
Implantul dentar este o procedură de înlocuire a unuia sau a mai multor dinți pierduți sau irecuperabili. Tratamentul implică introducerea unei piese sub forma unui șurub din titan sau dintr-un aliaj de titan și zirconiu în osul mandibular ori maxilar și a unui bont protetic. Acestea vor fi baza coroanei dentare.
De regulă, această procedură se realizează pe o perioadă mai lungă de timp și în mai multe etape. După consultul inițial și după efectuarea unei radiografii, medicii specialiști vor constata, în funcție de starea structurii maxilare și mandibulare, dacă pacientul poate beneficia de dinți ficși imediat ori dacă are nevoie de adiție de os pentru a putea susține implantul dentar.
Cu toate acestea, noile tratamente cu implanturi dentare oferă posibilitatea unei intervenții rapide, nedureroase, minim invazive și durabile. Grație acestor soluții revoluționare, ți se poate reda zâmbetul în cel mai scurt timp posibil. Vei putea mânca, zâmbi și conversa normal, vei avea din nou poftă de mâncare și viața ta se va întoarce la normal cu ajutorul medicilor specialiști, care vor personaliza în întregime tratamentul, astfel încât acesta să fie adaptat nevoilor individuale ale fiecărui pacient.
2. Implant și pivot – avantaje, dezavantaje și ce să alegi
Dacă te întrebi ce anume să alegi dintre implantul și pivotul dentar, prima recomandare este să iei legătura cu medicul stomatolog, care va evalua situația în care te afli și îți va prezenta opțiunile.
Avantajele pivotului dentar
- Salvarea și păstrarea dintelui natural
Deoarece acesta se inserează în rădăcina naturală a dintelui, se evită pierderea completă a acestuia.
- Preț mai mic
Costurile sunt mai reduse, comparativ cu implantul dentar.
Dezavantajele pivotului dentar
- Durata de viață a rădăcinii dintelui
Pivotul este funcțional atât timp cât rădăcina naturală a dintelui este sănătoasă, chiar dacă acesta nu mai are nerv. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, ea îmbătrânește și se erodează. În această situație, pivotul va trebui scos și înlocuit cu un implant dentar.
- Durata de viață a coroanei
Coroana care vă fi plasată deasupra pivotului se poate deteriora. Deși crăpăturile mici se pot repara, în timp, dacă acestea se înmulțesc ori dacă apare o ruptură semnificativă în coroană, aceasta va trebui să fie înlocuită, ceea ce înseamnă un cost crescut în timp.
- Durata de viață a materialelor folosite
Cimentul folosit pentru a fixa coroana dentară pe pivot poate suferi în timp și se poate degrada. În acest fel, bacteriile din cavitatea bucală pot pătrunde sub coroana dentară și pot apărea infecții și complicații ce pot necesita o intervenție costisitoare.
Avantajele implantului dentar
- Biocompatibilitate cu organismul și aspect natural
Implanturile dentare sunt realizate din materiale biocompatibile, astfel încât să se integreze cât mai repede și natural în maxilar sau mandibulă. Datorită tehnicilor moderne, poți obține un dinte care nu se va deosebi de cei naturali.
Acest aspect ajută la redarea încrederii în sine și la un zâmbet frumos și, nu în ultimul rand, la o sănătate generală mai bună.
- Durabilitate
Cu o îngrijire corespunzătoare și o igiena impecabilă, acestea pot rezista o viață întreagă. Implanturile dentare previn fenomenul de retracție a gingiei, opresc deplasarea danturii, parodontoza și atrofia osoasă.
- Procedură minim invazivă și fără durere
Deoarece molarii învecinați nu sunt afectați, precum în cazul punților dentare, implanturile sunt varianta potrivită pentru a opri degradarea întregii danturi. Tehnologiile moderne permit o intervenție precisă fară operație, fară a leza cavitatea bucală și fără durere.
Dezavantajele implantului dentar
- Costul
În mod evident, unul dintre principalele dezavantaje ale acestei proceduri este costul mai ridicat.
Există șanse ca mici inflamații să apară în urma procedurii de implant dentar, iar mulți pacienți nu au răbdarea necesară pentru a trece peste aceste situații neplăcute.
- Riscul de eșec al implantului
Știința a evoluat și au apărut tehnologii noi în domeniul medicinei dentare, dar există șanse mici ca implantul să nu fie acceptat de corp din varii motive. Înainte de începerea procedurii efective, medicii vor avea nevoie de o serie de analize de sânge și de un raport medical pentru a verifica starea de sănătate. De regulă, persoanele care suferă de diabet, probleme cadiace grave sau de anumite boli cronice întâlnesc dificultăți în începerea procedurii.
Cu toate acestea, datorită tehnologiilor moderne, chiar și persoanele cu anumite probleme grave de sănătate pot beneficia de implanturi dentare. Misiunea specialiștilor de la citransilvania.ro este să ofere planuri de tratament complet personalizate pentru fiecare pacient care trece pragul clinicilor. În acest fel se poate reduce considerabil orice fel de șansă de eșec al procedurii de implant dentar.
Implant sau pivot – ce să alegi?
Cu toate că ambele variante sunt bune, decizia finală ar trebui să fie luată conform sugestiilor medicilor specialiști. La CITransilvania.ro, personalul medical este instruit astfel încât orice eroare să fie înlăturată, iar rezultatele să fie cel puțin la nivelul așteptărilor tale. Fă-ți o programare la una dintre clinicile noastre din țară și ajută-ți organismul să-și recapete vitalitatea. În urma unor consultații și investigații amănunțite, beneficiezi de soluția și tratamentul ideal pentru tine.
Implantul dentar rămâne soluția optimă de înlocuire a dinților pierduți sau irecuperabili, așa că, vino la o consultație și află toate detaliile despre acest tratament!