Știai că 48% dintre oameni consideră că un zâmbet sănătos stă la baza formării unei prime impresii favorabile?
Dacă în ultima vreme ai constatat că dinții tăi sunt decolorați, ciobiți sau slăbiți, poți lua în considerare aplicarea de fațete dentare. Astfel de proceduri de estetică dentară devin din ce în ce mai populare în România tocmai datorită accesibilității lor în comparație cu alte opțiuni care pot reda aspectul imaculat al danturii.
În acest articol vei găsi toate informațiile referitoare la tipurile, beneficiile și alte specificații pe care le presupune procedura stomatologică de aplicare a fațetelor dentare. Continuă să citești pentru a afla dacă aceasta ar putea fi cel mai bun mod pentru tine de a obține un zâmbet pe care îl poți afișa cu încredere!
Aparatele invizibile sunt o inovație binevenită, dar nici cele clasice nu sunt mai prejos. Nu este absolut deloc rușinoasă purtarea unui aparat dentar la maturitate, foarte mulți adulți apelează la această soluție și rezultatele sunt impecabile. Pe lângă corecția problemelor care generează un disconfort zilnic, adulții care optează pentru un aparat dentar ajung să își cunoască cu adevărat zâmbetul și să scape de toate reținerile din trecut.
1. Ce sunt fațetele dentare?
Termenul de „fațetă” provine din francezul „facetter”, care înseamnă „a șlefui, a prelucra”. Așa cum îți amenajezi casa pentru a o face să arate mai frumos, pe același principiu fațetele pentru dinți îți pot îmbunătăți aspectul danturii.
Din punct de vedere medical, o fațetă dentară este definită ca o acoperire din plastic sau porțelan lipită de suprafața unui dinte imperfect din punct de vedere estetic. Fațetele dentare pot îmbunătăți aspectul zâmbetului și poate proteja dantura de mai mulți factori care pot cauza daune.
Această procedură cosmetică este de obicei permanentă (cu excepția cazului în care optezi pentru fațete dentare fără preparație). Spre deosebire de albire sau alte moduri de a îmbunătăți aspectul dinților naturali ai pacienților, fațetele necesită șlefuirea dinților înainte de aplicare.
În timp ce unii pacienți optează pentru un set de 6-8 fațete în jurul dinților din față, alții pot avea nevoie doar de una sau două fațete, în funcție de gradul de afectare al dinților. Acestea sunt concepute pentru a se potrivi cu forma și culoarea dinților existenți, astfel încât să arate complet natural.
Adesea, poate fi nevoie de o singură vizită la cabinetul stomatologic în cazul fațetelor fără pregătire și unele compozite, în timp ce fațetele de porțelan neceistă 2-3 programări.
Când pot fi utilizate fațetele dentare?
Fațetele dentare pot fi recomandate de către medicul stomatolog în următoarele cazuri:
- Dinți ciobiți care necesită tratamente stomatologice.
- Modificări ale culorii danturii: uneori, dinții pot căpăta o culoare gălbuie din cauza stilului de viață (fumat, băutul de cafea, ceai, vin etc.). Decolorarea dinților poate fi, de asemenea, rezultatul tratamentelor medicale – de exemplu, tratamente cu antibiotice în doze mari și repetate în primii ani de viață – sau a unor traumatisme dentare care afectează nervii din interiorul dinților
- Dinți translucizi: subțierea smalțului poate duce la transparentizarea marginilor dinților. Fațetele pot oferi protecție și îmbunătățiri estetice în acest caz.
- Dantură asimetrică: Dinții pot fi în mod natural prea mici sau prea scurți, ceea ce-ți poate afecta încrederea de sine. Această tehnică va ajuta la remodelarea forma danturii și va uniformiza diferențele sesizabile.
- Dantură nealiniată: persoanele care doresc să îndrepte dinții fără aparat dentar pot lua în considerare fațetele dentare. Ele pot fi folosite pentru a corecta dinții nealiniați sau cu formă iregulară. ATENȚIE: Acest tratament nu este recomandat pacienților mai tineri, deoarece înlătură o cantitate importantă de smalț dentar sănătos, proces ireversibil. În astfel de cazuri, tratamentul ortodontic este de preferat.
- Bruxism (scrâșnirea dinților): Pacienții care au suferit sau suferă de bruxism vor avea un smalț dentar mult mai afectat, susceptibil la durere. Fațetele dentare acționează ca un scut de protecție în acest caz și protejează dinții de sensibilitatea la cald și frig.
2. Tipuri de fațete dentare
Există mai multe tipuri de fațete dentare din care poți alege. Medicul stomatolog vă poate recomanda una din cele 4 tipuri, în funcție de diagnosticul și planul de tratament stabilit:
- FAȚETE TEMPORARE
Fațetele temporare sunt utilizate ca măsură provizorie înaintea aplicarea modelelor de fațete permanente. Aceste modele sunt puțin mai groase decât fațetele finale și se pot simți mai diferit decât smalțul dinților naturali. Când noile tale fațete revin din laborator, suprafețele groase și aspre va fi înlocuite de un produs final mai confortabil.
- FAȚETE DIN COMPOZIT
Fațetele din compozit sunt alcătuite din rășină sintetică cu aspect poros. Materialul compozit este de obicei aplicat direct pe dinte și modelat pe loc. Această procedură oferă pacienților o opțiune mai accesibilă decât fațetele permanente și necesită de obicei doar o vizită la stomatolog.
Fațetele din compozit pot fi o alegere bună pentru un pacient care dorește să acopere un dinte ciobit sau o decolorare a smalțului. Chiar dacă nu pot fi comparate ca și rezistență și durabilitate cu modelele din porțelan, acestea sunt o alternativă mai economică.
- FAȚETE FĂRĂ PREGĂTIRE (NO-PREP)
Aceste fațete sunt lipite de dinți fără a fi nevoie să fie pilite sau șlefuite în prealabil. Astfel, se poate pot păstra smalțul și strucutra dentară intactă. Fațetele no-prep au o durată de viață între 5-7 ani și pot fi îndepărtate, în general,fără deteriorare permanentă.
- FAȚETE DIN CERAMICĂ/PORȚELAN
Fațetele subțiri și estetice de porțelan sunt în general recomandate de medicii stomatologi – nu numai pentru rezistența acestora la pete, ci și pentru compoziția lor durabilă, care previne sensibilități și fracturi dentare. Cu toate acestea, ele implică șlefuirea mai profundă a smalțului dentar pentru a le poziționa corect corect, provocând daune ireversibile dintelui natural.
Așadar, acest tip de fațete sunt recomandate pentru persoanele care suferă de leziuni dentare mai profunde sau cineva care se confruntă cu scrâșnitul din dinți. Chiar dacă acest tip de procedură poate fi mai scumpă și necesită mai multe programări la cabinet, un zâmbet sănătos este cea mai bună investiție pe care o poți face.
3. Avantaje și dezavantaje ale fațetelor dentare
Cu siguranță, orice procedură de estetică stomatologică trebuie tratată cu multă responsabilitate, iar documentarea trebuie să fie una foarte riguroasă. Fațetele dentare sunt o decizie permanentă care va modifica aspectul estetic, dar și componența biologică a danturii tale. Așadar, iată care sunt avantajele și dezavantajele acestei proceduri:
AVANTAJE
Există multe avantaje pe care un set de fațete dentare ți le poate oferi, printre care:
- Dinți mai puternici și un smalț mai rezistent
- Mai puține pete dentare
- Dinți mai albi și un zâmbet mai sclipitor
- Mai multă încredere în aspectul danturii tale, care îți poate crește încrederea în sine și te poate ajuta să zâmbești mai mult.
- Modificarea aspectului dinților ciobiți, neuniformi sau cu contur neregulat.
- Sunt o investiție de durată, acestea putând fi utilizate între 5-20 de ani sau mai mult, în funcție de tip și material.
- Toate tipurile de fațete sunt concepute pentru a fi foarte puternice, așa că nu ar trebui să existe restricții în ceea ce privește obiceiurile alimentare sau băuturile.
DEZAVANTAJE
- Fără o îngrijire adecvată, acestea se pot ciobi sau pot cădea.
- Nu sunt recomandate pentru persoane cu boli ale gingiilor, sau cele care au un smalț dentar foarte subțire.
- Un alt lucru important de știut: persoanele care au nevoie de tratamente ortodontice (aparate dentare) pot să nu fie candidați buni pentru fațete dentare.
O altă întrebare foarte întâlnită este următoarea: fațetele îți pot strica dinții? Fațetele dentare nu îți distrug dinții, ci din contră – le pot îmbunătăți aspectul. Cu toate acestea, medicul stomatolog va trebui să reducă cantitatea de smalț în majoritatea cazurilor înainte de a fi aplicate
4. La ce să te aștepți de la procedura de aplicare a fațetelor dentare? Pași, sfaturi și recomandări
Așadar, ai decis că fațetele dentare sunt potrivite pentru tine și ți-ai rezervat o programare la cabinetul stomatologic. Cum te pregatesti pentru această procedură?
În primul rând, medicul stomatolog îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie despre această procedură. Specialiștii vor consulta în prealabil radiografii recente pentru a verifica dacă există carii dentare sau problemele înainte de a merge mai departe. Orice problemă existentă la nivelul danturii trebuie rezolvată înainte de aplicarea fațetelor.
Apoi, veți putea stabili împreună aspectul noii tale danturi: de la alegerea tipului de material folosit la fațete, până la alegerea formei și culorii pe care dorești să i-o oferi zâmbetului tău. De asemenea, medicul dumneavoastră va evalua dacă fațetele alese au dimensiunea potrivită și culoarea se potrivește cât mai natural.
Fiecare set de fațete este adaptat fiecărui pacient, la fel și munca de pregătire a acestei proceduri. Comunicând clar și detaliat cu medicul specialist, vei avea șanse mult mai mari să obții dantura mult dorită.
În ceea ce privește PAȘII prin care se realizează procedura de aplicare a fațetelor dentare, iată la ce te poți aștepta:
PASUL 1. Pentru început, procesul ar trebui să înceapă întotdeauna cu o curățare minuțioasă a dinților pentru a elimina orice bacterii sau depuneri de placă, care pot cauza carii și alte probleme dentare.
PASUL 2. Medicul stomatolog va lua apoi o amprentă a dinților pacientului.
În cazul fațetelor compozite fără șlefuire sau temporare, acesta va modela fațetele direct din amprente și le va verifica apoi pe dinții tăi pentru a asigura cea mai bună potrivire.
În cazul fațetelor compozite cu rășină sau fațetelor de ceramică, medicul dentist va trimite amprentele la un laborator, iar tu revi la clinică atunci când setul final va fi pregătit pentru aplicare.
PASUL 3. În continuare, medicul dentist poate grava ușor sau șlefui smalțul dinților pentru a crea o bază pentru atașarea fațetelor.
PASUL 4. Apoi, acesta va folosi un adeziv special pentru a aplica fațetele de dinți și le va fixa rapid folosind o lumină specială.
PASUL 5. La finalul acestei intervenții stomatologice, medicul tău va verifica mușcătura, va finisa marginile dinților și va îndepărta urmă neconformă de adeziv. Acesta este și finalul procesului și poți pleca acasă cu un zâmbet nou.
ATENȚIE! Longevitatea fațetelor dentare este parțial determinată de cât de bine vei avea grijă de ele. Pentru a preveni deteriorarea acestora, asigură-te că periezi dinții de cel puțin două ori și folosești ata dentară cel puțin o dată pe zi, conform recomandărilor medicilor stomatologi.
Alături de igiena orală, este foarte important să eviți următoarele situații care pot cauza ciobirea sau fragmentarea fațetelor dentare:
- Mușcarea unghiilor sau a altor obiecte dure cu dinții;
- Șlefuirea dinților;
- Folosirea dinților pentru a deschide diverse pachete;
- Practicarea de sporturi de contact (box, arte marțiale) fără apărătoare dentare.
Toate aceste obiceiuri te vor ajuta să îți păstrezi noul zâmbet pentru mai mult timp!
Așadar, dacă vrei să ai un zâmbet sclipitor și în același timp să îți păstrezi sănătatea dinților, aplicarea de fațete dentare poate fi soluția! Îți recomandăm să discuți toate aceste aspecte cu medicul tău stomatolog, pentru găsirea unui plan de tratament potrivit nevoilor și dorințelor tale.