Skip to main content

Zâmbetul este o reacție spontană, înțeleasă de toată lumea, care îți întărește stima de sine, te face să fii vesel și optimist. De asemenea, dantura are un rol deosebit de important asupra sănătății tale generale, precum îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului. Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile pe care le aduce zâmbetul în viața fiecărei persoane, este necesar să ai o dantură frumoasă și sănătoasă.

Dacă îți dorești să ai parte de un zâmbet complet și sănătos este nevoie să îți îngrijești corespunzător dantura pe parcursul întregii vieți. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesar să ai o igienă corespunzătoare și să consulți periodic un medic stomatolog pentru o igienizare profesională și pentru a rezolva eventualele probleme cu care se confruntă dinții tăi.

Nu trebuie să te temi în cazul în care ai ajuns la stadiul în care dinții tăi sunt afectați parțial sau în totalitate, deoarece fiecare problemă are o rezolvare, iar un medic specialist îți va explica ce este de făcut și îți va oferi o alternativă, cum ar fi o metodă de înlocuire a dinților care se potrivește nevoilor tale, precum proteză sau implant dentar, pentru a te putea bucura pe deplin de sănătatea, funcționalitatea și aspectul plăcut al dinților tăi.

1. Implant sau proteză: ce reprezintă și cum se realizează acesteaImplant sau proteză: ce reprezintă și cum se realizează acestea

Pentru a te putea decide referitor la care este cea mai bună alternativă pentru tine în momentul în care dinții tăi sunt afectați parțial sau în totalitate, este necesar să cunoști atât ce înseamnă, cât și cum se realizează fiecare procedură în parte.

Protezele dentare sunt lucrări mobile pe care sunt amplasați dinții artificiali, care au drept principal scop suplinirea dinților naturali într-un mod corespunzător și natural. Acestea sunt de mai multe tipuri și se realizează în funcție de nevoile tale, precum alegerea unei proteze dentare clasice în cazul în care suferi de o pierdere totală a dinților sau una scheletată, atunci când ai pierdut doar o parte din dinții tăi naturali.

Procedura de introducere a unei rădăcini artificiale în interiorul osului maxilarului și de aplicare a unei punți sau a unei coroane se face cu ajutorul unor implanturi dentare, o metodă foarte folosită în zilele noastre pentru a înlocui un dinte sau un grup de dinți lipsă. Materialul din care este confecționat implantul dentar este titanul de puritate înaltă, pe care corpul nostru nu doar că îl acceptă, ci îl și integrează printr-un proces prin care implantul face corp comun cu osul maxilarului, obținând dinți ficși, de care te bucuri întreaga viață.

În principiu, implantul dentar se realizează în două etape, la o perioadă de timp de aproximativ 3-6 luni, astfel:

  • Intervenția chirurgicală propriu-zisă prin care se introduce implantul dentar în osul maxilarului, proces care are loc după ce s-a realizat o anestezie locală pacientului în urma verificării alergiilor și stabilirii soluțiilor potrivite de anestezie;
  • Procesul de osteointegrare în care osul maxilarului face corp comun cu implantul, se realizează coroana dentară și se montează bontul protetic, care poate dura până la jumătate de an.

La fel ca în cazul oricărei alte alegeri importante pe care o faci în viața ta, și în acest caz este deosebit de important să te documentezi riguros cu privire la informații despre implanturile dentare înainte de a apela la această procedură, cu atât mai mult cu cât se află în legătură directă cu starea ta de bine și sănătatea întregului tău corp.

Servicii care te-ar putea interesa

1.1. Implant dentar sau lucrare clasică: diferențele dintre acestea

Există o gamă largă de deosebiri între cele două metode de înlocuire a dinților lipsă și obținere a unei sănătăți bucale corespunzătoare, însă principala diferență între cele două soluții este durabilitatea în timp pe care acestea o oferă, deoarece implantul este o soluție permanentă și rezistentă, de care vei putea beneficia întreaga ta viață, pe când proteza este o metodă temporară, care rezistă în funcție de factorii la care este expusă și poate suporta diferite deteriorări, precum fracturare sau destabilizare în timpul vorbirii.

Cu toate că tratamentul cu implant dentar este mai costisitor decât proteza, acesta vine cu un alt avantaj uimitor, și anume îmbunătățirea calității generale a vieții datorită modului în care se simt, funcționează și arată dinții înlocuiți. De asemenea, igiena orală se va face în același mod precum în cazul dinților naturali, pe când lucrarea clasică necesită o igienă dentară aparte, și anume scoaterea și curățarea protezei regulat.

1.2. Placă dentară sau implant: avantaje și dezavantaje

Înainte de alegerea finală a procedurii care ți se potrivește, ar fi bine să cunoști principalele avantaje și dezavantaje ale fiecărei soluții disponibile. Atunci când vorbim despre avantajele protezei dentare, ne referim în principal la obținerea unui zâmbet complet, redarea încrederii de sine și optimizarea masticației sau digestiei. Pe lângă avantajele enumerate anterior, lucrarea de tip proteză vine și alături de o serie de aspecte mai puțin plăcute, printre care se numără scoaterea și igienizarea după fiecare masă, posibilitatea fracturării sau mișcării nedorite a acesteia, care te poate face să te simți stânjenitor în momente importante, cum ar fi în timpul unei discuții cu un superior la muncă sau chiar în public.

În cazul implantului dentar, dezavantajele sunt într-un număr redus comparativ cu multitudinea de avantaje pe care le oferă. Cel mai mare avantaj cu care vine un implant este obținerea unui aspect cât mai apropiat de cel natural, de care te poți bucura pe parcursul întregii vieți dacă îi îngrijești corespunzător, conform sfaturilor și recomandărilor oferite de către medicul tău specialist. Pe lângă acesta, această metodă îți aduce și alte numeroase beneficii, printre care se numără confortul sporit, optimizarea funcției care ține de masticație și a încrederii de sine, ușurința și corectitudinea pronunțării cuvintelor, toate înglobându-se într-un nivel al vieții cu mult îmbunătățit. Ca orice altă metodă, și aceasta cuprinde câteva dezavantaje, printre care se numără costul ridicat al tratamentului.

2. Riscuri și recuperare după procedura de implant dentar sau proteză scheletată

Fiecare persoană care urmează să apeleze la o proteză sau la un implant dentar trebuie să cunoască informații legate atât de riscurile pe care le implică aceasta, cât și despre recuperarea de după intervenția chirurgicală în cazul celei de a doua. Prima procedură menționată este mai avantajoasă din punct de vedere al recuperării, deoarece, de regulă, nu implică intervenții chirurgicale, însă în ceea ce privește riscurile ar trebui să fii atent la modul în care o îngrijești, pentru că odată cu trecerea timpului, există posibilitatea ca materialul să cedeze sau să își piardă din calitatea pe care o avea inițial.

În cazul implantului dentar există riscuri în urma intervențiilor chirurgicale la care pacientul trebuie supus. Recuperarea în urma acestei intervenții este strâns legată atât de profesionalismul medicului la care apelezi, cât și de modul în care organismul tău o acceptă.

3. Proteză sau implant dentar: sfaturi și recomandări

Proteză sau implant dentar: sfaturi și recomandări

Implantul dentar este unul dintre cele mai moderne și apreciate tratamente dentare în zilele noastre, datorită rezistenței sale deosebit de ridicate, atât împotriva trecerii timpului, cât și a alimentelor dure. Pentru a crește durata de viață și aspectul implantului dentar, este necesar ca după ce efectuezi această procedură și să respecți cu strictețe indicațiile pe care ți le oferă medicul stomatolog. Mai mult, este recomandat să mergi regulat la cabinetul stomatologic, pentru a elimina placa bacteriană sau posibilul tartru care se depune inevitabil în timp.

Indiferent dacă alegi o proteză sau un implant dentar, în cazul în care este necesar, poți opta pentru o procedură chirurgicală de adiție de os, care are drept scop refacerea posibilei pierderi osoase, cauzată în general de extracțiile dentare sau boli parodontale.

În concluzie, în cazul în care dinții tăi sunt afectați și suferi de pierderea totală sau parțială a acestora, poți opta pentru diverse alternative moderne, cum ar fi alegerea unui implant sau a unei proteze dentare, deoarece dantura joacă un rol important și influențează în mod pozitiv atât starea de spirit, cât și aspectul și sănătatea generală a întregului corp. Implantul dentar rămâne soluția optimă de înlocuire a dinților pierduți. Vino la o consultație în clinica noastră din Cluj, Deva sau Zalău și află care este tratamentul potrivit pentru tine, durata lui dar si costurile exacte! Programează-te acum!

× Cum vă putem ajuta?