Skip to main content

Sănătatea orală are un rol esențial în ceea ce privește starea de sănătate optimă a întregului organism uman. Atât partea estetică, care contribuie semnificativ la creșterea încrederii în propria persoană, cât și lipsa disconfortului creat de durerile dentare se află în strânsă legătură cu starea generală de bine.

Nu amâna vizita la un control stomatologic, deoarece starea ta de bine este prioritară, cu atât mai mult dacă te confrunți cu pierderea unuia sau mai multor dinți, ce necesită de multe ori intervenția adiției osoase. Este esențial să știi că adiția de os sau augmentarea osoasă este o procedură medicală chirurgicală, cu ajutorul căreia medicul specialist reconstruiește volumul osos din zona în care acesta lipsește. Mai exact, acest tip de intervenție implică mărirea volumului osos în locul în care va fi inserat implantul dentar, cu scopul de a reface dantura afectată.

Așadar, în acest articol vei putea afla mai multe detalii despre această procedură, ce reprezintă, cum se realizează, când este necesară această intervenție, care sunt cauzele, tipurile de adiție de os și recomandări de recuperare după procedura de adiție osoasă.

1. Adiția de os – Ce este și cum se realizează adiția de os?

În momentul în care intervine pierderea unui dinte, apare fenomenul numit resorbția osului alveolar. Atunci când dintele contribuie la procesul de masticație/mestecare a hranei, osul ce se află în jurul unui dinte este supus unor forțe. Însă, după ce a intervenit pierderea unui dinte, osul nu mai are capacitatea de a primi stimuli funcționali, așa că intră într-un proces de retragere sau atrofie. În acest caz, modalitatea prin care se va putea reface osul pierdut se numește adiție osoasă.

Mai mult decât atât, odată cu trecerea timpului, intervine pierderea dinților, apar diverse infecții, iar din aceste cauze, osul se resoarbe, așa că inserarea implantului dentar va fi de ajutor în acest caz. Înainte de procesul de inserare al unui implant dentar, va fi necesară și o adiție de os, pentru creșterea volumului osos și stabilitatea implantului. Așadar, cu ajutorul echipei noastre de la Centrul de Implantologie Transilvania, formată din medici pasionați și experți în implantologie dentară și stomatologie, vei putea beneficia de o dantură fixă și un zâmbet frumos și sănătos, pe termen lung.

Prin urmare, odată cu pierderea unuia sau mai multor dinți, se resoarbe osul mandibular sau maxilar, iar în acest caz este absolut necesară reconstrucția osului pierdut. Acest lucru se va face cu ajutorul unui os artificial.

Este posibil ca reconstrucțiile adiției de os să se realizeze în aceeași zi cu inserarea implanturilor dentare, dacă resorbția osoasă nu se află într-un stadiu avansat. Însă, în cazul în care are loc o resorbție osoasă severă, va fi necesară o perioadă de așteptare mai mare, pentru vindecarea osoasă.

În ceea ce privește realizarea adiției de os:

  • Această procedură se va realiza sub anestezie locală;
  • Implică recoltarea sau extragerea unui fragment osos din anumite regiuni ce se află la nivelul cavității bucale;
  • Apoi, acest fragment osos se va fixa în locul în care osul este deficitar – cu ajutorul unor tehnici chirurgicale speciale;
  • De cele mai multe ori, se realizează și cu ajutorul adăugării unui os artificial.

Mai multe detalii despre procedura implantului cu adiție de os:

  • Intervenția este fără durere și implică realizarea unei incizii la nivelul gingiei, cu scopul de a expune osul maxilar;
  • Peste acest os maxilar, se va adăuga materialul de adiție osoasă, pentru a crea noi celule osoase;
  • În plus, materialul adiției osoase poate fi sub formă de – granule, pulbere sau bloc;
  • Apoi, peste acest material, se adaugă o membrană de colagen care contribuie la realizarea noului os;
  • Toată această intervenție va fi atent realizată și supravegheată de către medicul specialist, pentru ca tu să ai garanția că vei obține rezultatele dorite.

Așadar, adiția osoasă este o procedură chirurgicală de ajutor, eficientă și nedureroasă în cazul în care osul este insuficient pentru a se putea insera un implant dentar.

Servicii care te-ar putea interesa

2. Adiție de os – Când este necesară intervenția de adiție de os?

Intervenția de adiție de os poate fi necesară în următoarele cazuri:

  • Pentru a preveni pierderea unui dinte și pentru a-l salva

În cazul în care există o afecțiune parodontală, aceasta implică pierderea osoasă care poate să ducă atât la mobilitatea dinților, cât și la pierderea acestora. Pentru salvarea acestora, cu ajutorul intervenției adiției osoase, osul din jur va putea fi regenerat, iar dinții vor avea, din nou, suport și stabilitate;

  • Pentru inserarea unui implant dentar

Așa cum am prezentat anterior, implantul dentar înlocuiește rădăcina unui dinte, în os. Este important ca acest os să aibă atât un anumit volum, cât și o anumită densitate. Atunci când intervine lipsa de os și nu permite inserarea cu succes a implantului dentar, adiția osoasă este soluția optimă pentru a obține rezultatele dorite.

3. Recuperare după adiție de os – Alimentație și indicații după procedura de adiție de os

După efectuarea adiției de os, dacă resorbția a fost severă, va fi necesară o perioadă de recuperare înaintea de inserarea unui implant dentar. Durata de recuperare necesară după operația de adiție de os poate fi de câteva luni sau atât cât consideră și recomandă medicul specialist.

În perioada de repaus, materialul de adiție osoasă lucrează, în timp ce creează noi celule osoase și stabilitate, pentru următoarea reabilitare dentară necesară.

Pentru ca intervenția adiției osoase să fie reușită, este indicat să se respecte anumite indicații, oferite de medicul specialist care a realizat intervenția. Acestea au scopul de a-l ajuta pe pacient să evite apariția unor învinețiri sau umflături în zona în care s-a realizat intervenția chirurgicală.

Așadar, pentru evitarea acestui aspect neplăcut, este indicat:

  • Să ții cont de sfaturile și indicațiile medicului și să urmezi tratamentul prescris de către acesta;
  • Să aplici o compresă rece pe obraz, la nevoie, în zona în care s-a realizat operația;
  • În ceea ce privește alimentația după adiția de os, este recomandat să se mestece alimentele pe partea opusă a intervenției, să se consume alimente moi și să fie la temperatura camerei;
  • De asemenea, se recomandă clătirea cavității bucale cu apă de gură specială și perierea dinților, cu atenție, pentru a nu afecta zona care a fost recent operată;
  • Se evită consumul de băuturi alcoolice.

Acestea sunt câteva recomandări utile pentru o bună recuperare după procedura de adiție de os.

Când vine vorba de necesitatea adiției osoase pentru inserarea implanturilor dentare,de cele mai multe ori, adiția se realizează în aceeași procedură cu inserarea implantului dentar, deci nu este necesară o perioadă de recuperare în plus.

4. Adiție osoasă – Care sunt cauzele resorbției osoase și cum o poți preveni?

Atunci când un pacient necesită o adiție de os poate însemna că, la nivelul structurii sale maxilare sau mandibulare, țesutul și-a diminuat volumul foarte mult și nu mai poate fi inserat un implant dentar. În acest caz, a apărut o resorbție osoasă.

Printre cauzele principale ale resorbției osoase, se regăsesc următoarele:

  • Parodontoza

În momentul în care parodontoza se află într-un stadiu avansat, aceasta va deteriora țesuturile ce susțin dintele, precum gingia, osul alveolar și ligamentele. Pentru a înlătura infecția, medicul stomatolog va înlătura țesutul afectat. Deoarece parodontoza poate avea consecințe precum pierderea danturii, va fi necesară și în acest caz o reconstrucție osoasă ce are ca scop montarea implantului.

  • Amânarea realizării implantului dentar

În urma pierderii unuia sau mai multor dinți, medicii stomatologi recomandă realizarea implantului dentar într-un timp cât mai scurt, pentru evitarea diminuării țesutului osos și gingival. Amânarea prelungită a intervenției va avea efecte negative asupra aspectului fizic, aspectului zâmbetului și asupra sănătății orale. Mai exact, atât osul, cât și gingia vor începe să piardă volumul optim, iar suportul osos al unui alt implant se va slăbi. Prin urmare, va fi necesară intervenția de adiție de os.

Nu amâna vizita la medicul stomatolog atunci când întâmpini dificultăți în ceea ce privește starea de sănătate orală, deoarece afecțiunile stomatologice netratate pot agrava alte afecțiuni ale organismului!

Pe lângă aceste două cauze principale ale resorbției osoase, se regăsește și procesul de îmbătrânire sau înaintarea în vârstă. Acesta se resimte la nivelul întregului organism. De asemenea, se vor resimți schimbări și la nivelul structurilor osoase. Prin urmare, odată cu înaintarea în vârstă, osul devine poros și își pierde din volum. Astfel, nu mai are capacitatea de a susține dantura naturală sau construcțiile protetice.

Prevenție – Cum poți să previi resorbția osoasă?

Am prezentat care sunt câteva dintre cauzele principale ale resorbției osoase, iar acum îți vom sugera cum poți să previi acest lucru. Cu toate că pierderea volumului osos este un proces pe care nu îl putem împiedica în totalitate, deoarece acesta se instalează odată cu înaintarea în vârstă, pe cale firească, acest fenomen se poate întârzia cu ajutorul următoarelor tehnici:

  • Îți recomandăm să tratezi infecțiile dentare la timp, astfel încât acestea să nu se răspândească la nivelul osului și să afecteze țesutul.
  • În momentul în care ai pierdut un dinte, este indicat să apelezi la realizarea unui implant dentar, deoarece acesta înlocuiește rădăcina dintelui într-un mod optim. În plus, va menține țesutul stabil și puternic, iar forma gurii și aspectul fizic nu vor avea de suferit.
  • Va fi necesar să înlocuiești protezele mobile cu unele fixe. În felul acesta, implanturile dentare vor fi mai eficiente, iar osul nu se va resorbi. Pe lângă asta, implanturile dentare au o mulțime de beneficii printre care se numără și: alimentație și dietă completă fără restricții, renunțarea la mărunțirea alimentelor cu cuțitul sau la alimentele moi, fără textură sau gust, un zâmbet complet și sănătate orală excepțională.
  • Acordă o atenție sporită parodontozei și apelează la consultul unui medic specialist, pentru a-ți face cele mai bune recomandări legate de întreținere și tratament! În funcție de evoluția acestei afecțiuni, medicul stomatolog îți va face un plan personalizat de consultații și tratament. Sunt recomandate următoarele tehnici: curățarea pungilor parodontale și igienizarea cavității bucale, ce au scopul de a stopa infecția.

Așadar, cu ajutorul acestor metode de prevenție, poți să previi resorbția osoasă și să te bucuri de o dantură strălucitoare și de invidiat!

5. Adiție de os dentar – Care sunt tipurile de adiție de os?

Tipurile de adiție osoasă sunt următoarele:

  • Autogrefa sau grefa autoglotă – reprezintă materialul osos care este preluat de la pacient. Mai exact, presupune recoltarea osului propriu al pacientului, în timpul intervenției. Recoltarea autogrefei este o metodă de adiție de os ce se realizează simplu și rapid. Cu toate că necesită o procedură chirurgicală amănunțită pentru recoltarea osului, nu implică riscul de respingere sau alte reacții adverse.
  • Aloplastica sau grefa artificială – acest tip de implant de adiție de os are un țesut artificial, realizat din materiale sintetice. Acestea pot conține o combinație de colagen, factori de creștere și proteine. Sunt concepute pentru a contribui la formarea de noi celule osoase și pentru a susține vindecarea postoperatorie. De asemenea, sunt capabile să contribuie la susținerea și ancorarea implantului dentar.

Acestea sunt cele mai folosite tipuri de adiție osoasă, fiind și foarte eficiente pentru obținerea rezultatelor dorite.

Centrul de Implantologie Transilvania îți oferă servicii complete de stomatologie și implantologie dentară, inclusiv realizarea intervențiilor de adiție de os, cu scopul de a reconstrui structura osoasă a maxilarului, pentru ca tu să te bucuri din nou de un zâmbet sănătos și frumos. Vei putea descoperi, sub îndrumarea medicului specialist, care este cel mai potrivit plan de tratament pentru tine și menținerea sănătății tale orale!

Acum este timpul să te programezi și tu pentru un consult de specialitate și să-ți recapeți zâmbetul de altădată, cu ajutorul echipei noastre formată din medici profesioniști și dedicați în implantologie dentară și stomatologie!

×