Implanturile dentare sunt lucrări stomatologice complexe, care trebuie îngrijite cu la fel de multă atenție precum dinții naturali încă din prima zi în care beneficiezi de lucrarea definitivă. Asemenea dinților naturali, implanturile dentare pot dezvolta, în timp, infecții (care poartă denumirea, în termeni medicali de specialitate, de periimplantite). Infecția dă semne că este prezentă încă de la începuturi, iar unul dintre cele mai comune semne este inflamarea gingiilor, așa că te sfătuim să nu ignori niciun simptom, chiar dacă nu îți cauzează foarte mult disconfort. Mai departe, infecția merge mai jos, unde cauzează pierdere osoasă și, într-un final, afectează implantul. În acest caz, lucrurile se complică și este nevoie de o vizită de urgență la medicul dentist.
Mulți dintre pacienții care au beneficiat de implanturi dentare au o impresie greșită despre acestea atunci când vine vorba despre igienă. Cu alte cuvinte, igiena dentară este precară sau ignorată complet, crezând că rezistența și durabilitatea implanturilor nu au cum să fie afectate, însă această concepție este total greșită. În acest articol îți vom vorbi în detaliu despre cum apare o infecție la un implant dentar, care sunt simptomele, astfel încât să poți recunoaște problema încă din stare incipientă, și care sunt complicațiile care se pot dezvolta în cazul în care nu iei măsurile necesare la timp.
Cuprins:
1. Infecție implant dentar – când poate apărea?
2. Implant dentar – riscuri care apar atunci când neglijezi semnele infecției
3. Riscuri implant dentar – boala gingiilor, periimplantita și sfaturi de prevenție
1. Infecție implant dentar – când poate apărea?
Există câteva motive „standard” din cauza cărora apar, cel mai frecvent, infecții la nivelul implanturilor dentare. Primul motiv este inserarea incorectă a implantului sau pierderea țesutului osos din jurul implantului. Atunci când alegi soluția optimă de înlocuire a dinților pierduți sau irecuperabili, este recomandat să te informezi despre experiența echipei medicale care realizează intervenția, condițiile din clinică, produsele folosite, aparatură și tehnologie.
În al doilea rând, foarte importantă sunt și alimentele și cantitatea de zahăr pe care le consumi. Apariția unei infecții este cauzată de bacteriile și de resturile alimentare care se formează în jurul implantului dentar. Pe lângă asta, în cazul în care nu ai știut până acum, zahărul este unul dintre cei mai dăunători factori pentru sănătatea orală. Aici ai la dispoziție două variante pentru a elimina riscul de a dezvolta infecții la nivelul implanturilor dentare: ori reduci semnificativ consumul de zahăr (sau chiar de tot, înlocuindu-l cu variantele naturale care se găsesc pe piață) ori îți cureți dinții după fiecare gustare dulce. În fapt, este obligatoriu, într-o oarecare măsură, să îți periezi dinții după ce ai mâncat dulce pentru a nu lăsa zahărul să acționeze asupra lor și să cauzeze probleme.
Un al treilea motiv din cauza căruia poți dezvolta complicații, dacă ai implant dentar, este reprezentat de vizitele mult prea puține (sau deloc) la medicul stomatolog. Odată ce ai optat pentru implanturi dentare și ți s-a fixat lucrarea finală, este obligatoriu să mergi cu regularitate la medicul tău dentist pentru controale de rutină.
Așadar, îți recomandăm să te informezi foarte bine și să citești despre implanturile dentare, inclusiv despre partea în care se vorbește despre bunele practici și recomandările de care ar trebui să ții cont după finalizarea procesului. În linii mari, este recomandat să te speli pe dinți măcar de două ori pe zi (dimineața și seara, iar periajul să dureze cel puțin două minute) și să folosești ață dentară pentru a te asigura că ai eliminat toate resturile de mâncare rămase printre dinți. Odată ce ai început să îți neglijezi igiena dentară, mai ales pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să te aștepți în orice moment să dezvolți infecții la nivelul implanturilor dentare (indiferent de cât timp a trecut de la finalizarea procesului).
2. Implant dentar – riscuri care apar atunci când neglijezi semnele infecției
Infecția care apare la nivelul implanturilor dentare trebuie neapărat depistată în timp util, astfel încât să nu se agraveze și să îți creeze disconfort sau să îți ofere dureri insuportabile. Infecțiile pot fi identificate destul de simplu și nici nu sunt foarte multe metode prin care să poți face acest lucru.
Pentru început, rămânem la recomandarea de a merge cu regularitate la medicul stomatolog după ce ți s-a fixat lucrarea finală. Medicul specialist își poate da seama foarte repede dacă există o problemă și, implicit, poate începe imediat un plan de tratament. Gingiile și dinții pot fi inflamați în așa fel încât tu să nu observi de unul singur.
Și, așa cum îți spuneam, inflamarea este un prim semn al apariției infecțiilor. Chiar dacă statisticile ne arată că în jur de 36% dintre pacienți prezintă o ușoară frică de dentist, iar aproximativ 12% prezintă o fobie extremă, aceste temeri ar trebui înfruntate atunci când vine vorba despre infecțiile implantului dentar.
Un alt semn prin care îți poți da seama dacă ai sau nu infecție la nivelul implanturilor dentare este reprezentat de mirosul și gustul neplăcut. Atunci când te confrunți cu o respirație urât mirositoare ori cu un gust neplăcut în gură, trebuie să te gândești că este posibil să fi dezvoltat o infecție, mai ales dacă te speli des pe dinți și folosești ață dentară și tot nu reușești să scapi de ele.
Un alt lucru la care poți fi atent este starea gingiilor. Mai bine spus, în cazul în care observi că la nivelul gingiilor îți apar sângerări sau secreții de puroi, mergi neapărat la medicul stomatolog pentru că poate fi vorba despre o infecție. Atenție: aici nu se încadrează sângerările care pot apărea în urma unui periaj dentar mai sever, deși și pe acestea ar trebui să le iei în calcul și să te programezi la un control de rutină. Mai gravă este situația în care vezi secreții de puroi, pentru că acesta este un semn clar de alarmă. În general, atunci când un implant dentar începe să se infecteze, un simptom care apare în aproape toate cazurile este reprezentat de secreția de puroi combinată cu sânge.
Un ultim semn, atunci când te gândești la infecțiile implanturilor dentare, este senzația de dinți slăbiți. Inflamația (și infecția) dinților, așa cum îți spuneam și la începutul articolului, poate duce la pierderea osoasă. Această pierdere duce, în timp, la slăbirea dinților. Aceasta se traduce prin mișcarea dinților, chiar și după cea mai ușoară atingere și, într-un final, la căderea lor. Gândește-te la timpul și la banii pe care i-ai investit atunci când ai ales să îți redai zâmbetul. Riscurile implantului dentar sunt reprezentate de aceste infecții care îți pot periclita frumusețea zâmbetului, însă ne dorim să reții că acest lucru se află în foarte strânsă legătură cu igiena dentară. Reacții adverse, după implantul dentar, nu ar trebui să fie, dacă lucrurile merg bine, iar tu îți îngrijești cu meticulozitate dantura.
3. Riscuri implant dentar – boala gingiilor, periimplantita și sfaturi de prevenție
În cazul în care te confrunți cu o infecție după ce ai trecut printr-o intervenție chirurgicală în vederea obținerii unei lucrări din implanturi dentare, trebuie să știi că acest lucru poate pune în pericol întregul proces și tratament. De ce? Pentru că o infecție de acest gen poate influența procesul de vindecare, făcându-l mult mai lent sau slab. În plus, mai pot apărea și potențiale probleme cu implantul care fuzionează cu țesuturile gurii. Această problemă poate să apară în lunile următoare intervenției chirurgicale sau după, în cazul în care ai suferit din cauza bolii gingiilor și a cariilor dentare avansate. Oricare ar fi situația, acest lucru pune implanturile dentare și starea ta generală de bine în pericol.
Periimplantita este un termen care se referă, în mod specific, la infecția gingiilor, care se răspândește la alte țesuturi care susțin implanturile dentare. Pe măsură ce infecția se răspândește de la gingii la os, ea poate submina suportul țesutului dur pentru implanturile dentare. Periimplantita presupune o probabilitate mai mare de a simți că implanturile se pierd sau că nu sunt la fel de stabile cum ar trebui în mod normal. Infecția poate duce, de asemenea, la deteriorarea maxilarului și la probleme majore pentru sănătatea ta generală. Cele mai frecvente semne și simptome ale periimplantitei sunt foarte asemănătoare cu cele ale bolii gingiilor, cum ar fi: gingii umflate, respirație urât mirositoare, decolorarea, sângerarea sau roșeața gingiilor. În stadiile avansate ale afecțiunii, periimplantita provoacă pierderea osoasă și face ca implanturile dentare să fie mai slăbite. Persoanele care au suferit pierderea dinților, ca urmare a unei boli grave a gingiilor (parodontită sau parodontită avansată), sunt mai susceptibile de a suferi de periimplantită.
După cum am menționat mai sus, pericolul de infecție trebuie luat în serios, chiar și după ce maxilarul este complet vindecat și implanturile s-au „obișnuit” cu țesuturile. Boala gingivală avansată, care are o „vechime” de mai mulți ani, poate duce, într-un final, la eșecul implantului. În cazul în care suferi de aceasta, este absolut recomandat să urmezi din timp un plan de tratament ca să previi inflamația, astfel încât ea să nu afecteze implanturile dentare și țesutul osos.
De obicei, cel mai bine este să ții infecția sub control. Acest lucru implică, de obicei, clătiri antiseptice și, uneori, medicamente antibiotice, însă doar în urma unei prescripții medicale eliberate de medicul stomatolog. Țesutul moale deteriorat poate fi înlocuit prin proceduri de grefare. Aceste intervenții chirurgicale reconstruiesc linia gingiei, folosind țesut donator sau grefe artificiale. Dacă s-a produs o pierdere osoasă, procedurile de adiție de os (grefă osoasă) pot intra în discuție, pentru a aborda problemele legate de stabilitatea implantului și viabilitatea pe viitor.
Cea mai bună modalitate de a preveni periimplantita în primele luni de recuperare este să urmezi toate recomandările pe care ți le oferă medicul tău stomatolog, după ce a finalizat procedura. Asigură-te că ești atent atunci când vine vorba de igiena orală și de îngrijirea dentară adecvată. Evită fumatul și toate celelalte produse din sau pe bază de tutun, deoarece acestea pot crește riscul de infecție. De asemenea, participă la toate vizitele stabilite cu specialistul în chirurgie orală și la controalele de rutină la medicul dentist. Dacă vei proceda astfel, vei crește șansele de succes ale tratamentului.
Așadar, când vine vorba despre implanturi dentare, riscurile nu sunt foarte multe, mai ales dacă ai grijă de igiena ta orală și dacă ești conștiincios în legătură cu vizitele la medicul stomatolog, fie ele și de rutină (fără să suferi, neapărat, de probleme medicale). În cazul în care vrei să afli mai multe despre cum poți beneficia de implanturi și dinți ficși imediat, despre ce presupune procedura, cât durează și alte detalii relevante, găsești pe site-ul nostru toate informațiile de care ai nevoie. De asemenea, avem și o rubrică dedicată în care găsești sfaturi medicale cu privire la orice problemă sau procedeu de ordin stomatologic.
Pentru mai multe informații despre implanturile dentare și despre modul în care acestea te pot ajuta să ai un zâmbet sănătos și frumos, asigură-te că apelezi la o echipă de profesioniști, așa cum găsești la Centrul de Implantologie Transilvania, unde rata de succes a lucrărilor cu implanturi dentare este de 99%, ceea ce înseamnă că procedurile pe care le realizăm sunt foarte sigure. Echipa noastră de specialiști așteaptă cu nerăbdare vizita ta, în care vei afla mai multe detalii despre cum putem face, împreună, ca procesul de implant dentar să fie de succes. Programează-te aici la o consultație și află care tratament cu implant dentar ți se potrivește!