Skip to main content
Implanturi dentare și dinți ficși în 24 de ore

Despre implanturile dentare: Ce reprezintă, cât durează această procedură, care sunt etapele și alte informații utile

By 17 octombrie 2022noiembrie 7th, 2023Niciun comentariu
Cabinet stomatologic » Noutăți » Sfaturi medicale - Centrul de Implantologie Transilvania » Implanturi dentare și dinți ficși în 24 de ore » Despre implanturile dentare: Ce reprezintă, cât durează această procedură, care sunt etapele și alte informații utile

Există momente în viața oricărei persoane în care se confruntă cu diverse afecțiuni stomatologice complet neplăcute. Însă, din fericire, există soluții pentru toate acestea. Deoarece afecțiunile netratate pot agrava și alte afecțiuni ale organismului, nu trebuie să amâni vizita la un cabinet stomatologic pentru un consult de specialitate. Sănătatea orală înseamnă sănătate pe viață

Știai că implanturile dentare sunt considerate ca fiind o metodă revoluționară de înlocuire a dinților ce au fost pierduți? În plus, este și cea mai eficientă soluție în acest caz.

În continuare, vei afla tot ce trebuie să știi despre implanturile dentare, ce reprezintă, cât durează această procedură, care sunt etapele, recomandări utile după procedură, păstrarea igienei orale, dar și ce riscuri pot apărea în urma acestei proceduri.

Cuprins:
1. Despre implantul dentar – Ce reprezintă implanturile dentare?
1.1. Cât durează un implant dentar?
1.2. Care sunt etapele implantului dentar?
2. Recomandări utile după procedura de implant dentar
3. Reacții după implantul dentar – Ce riscuri pot apărea în urma acestei proceduri?

1. Despre implantul dentar – Ce reprezintă implanturile dentare?

1.-despre-implantul-dentar-ce-reprezinta-implanturile-dentare

Este foarte important de știut că, în prezent, implanturile dentare reprezintă soluția ideală de a înlocui dinții care lipsesc, cu o capacitate uimitoare, atât din punct de vedere al durabilității, cât și al confortului pacientului.

Prin urmare, fie că te confrunți cu pierderea unuia sau a mai multor dinți, implanturile dentare și toate tehnicile actuale de implantologie sunt capabile să rezolve cu succes toate aceste probleme. Așadar, dacă te numeri printre pacienții care suferă de problema edentației, adicăpierderea parțială sau completă a danturii tale, la Centrul de Implantologie Transilvania beneficiezi de tehnologii de implanturi dentare de ultimă oră, pentru ca zâmbetul tău să-și recapete aspectul sănătos și luminos.

Beneficiile acestei proceduri sunt nenumărate, deoarece nu mai este necesară sacrificarea dinților naturali pentru realizarea lucrărilor precum punțile dentare, a protezelor mobile inconfortabile, aceasta asigurând o dantură fixă, ancorată pe implanturi, care se simte și arată asemănător dinților naturali.

Așadar, este important de știut că:

  • Implantul dentar are forma unui șurub și este o piesă realizată din titan pur. Acesta creează o rădăcină artificială în osul maxilar, exact în locul în care dintele natural lipsește.
  • Reconstrucția acestuia este formată din două segmente importante – cel intraosos care este implantul în sine și cel supraosos, ce se mai numește și bont protetic.
  • Se vor adăuga o punte, o coroană sau o proteză deasupra bontului protetic.- adică dintele ce se vede în mod normal deasupra gingiei.
  • În cazul implanturilor dentare, tratamentul va fi mai riguros față de cel al unei lucrări tradiționale prin punte, deoarece acestea vor elimina necesitatea de a sacrifica dinții alăturați. Dacă se va confecționa o punte dentară, aceasta va avea nevoie de cel puțin doi dinți stâlpi pentru ancorare.
  • În ceea ce privește restaurarea danturii, rezultatul este unul deosebit, datorită beneficiilor funcționale și estetice de înaltă calitate. Această procedură este special creată cu scopul de a nu simți o diferență între implant și dantura naturală.

Pentru mai multe detalii importante despre ce diferență există între tipurile de implanturi dentare, poți afla chiar aici. În continuare, vom prezenta informații despre durata acestei proceduri, dar și etapele necesare.

1.1. Cât durează un implant dentar?

În ceea ce privește durata unui implant dentar, nu este atât de mare pe cât s-ar crede. Chiar dacă este o intervenție chirurgicală, aceasta este o procedură sigură, rapidă și foarte eficientă. Fiind un tratament ce este folosit tot mai des în clinicile de stomatologie, pacienții pot apela cu încredere la această intervenție.

Așa că, dacă totul a fost corect pregătit înaintea procedurii și nu mai sunt necesare alte intervenții adiacente, durata în care un pacient va sta pe scaunul din cabinetul nostru stomatologic va fi destul de scurtă, de aproximativ 20 sau 30 de minute.

În ziua intervenției, ți se prezintă toate etapele procedurii. Vei avea siguranța că în cabinetele noastre se dezinfectează toate suprafețele, iar instrumentarul va fi sterilizat, pentru ca toată procedura să îndeplinească toate normele de siguranță.

De asemenea, toate substanțele și materialele vor fi deja pregătite, astfel încât, în momentul în care medicul te va conduce în cabinet, totul să fie așezat la îndemână, precum implantul dentar, aparatura și instrumentarul ce urmează să fie folosite în timpul intervenției.

1.2. Care sunt etapele implantului dentar?

Ca orice intervenție medicală, și în cazul realizării unui implant dentar se vor respecta anumite etape ale acestei intervenții, adică:

Etapa pre-intervenție, care implică următorii pași esențiali:

  • Se va realiza o consultație de către un medic specialist în implantologie dentară;
  • Se vor prescrie și realiza investigații asupra stării de sănătate, atât generală, cât și locală – recomandate de medicii specialiști;
  • Se va pregăti un plan de tratament personalizat având în vedere investigațiile medicale, diagnosticul și nevoile pacientului.

Etapa inserării implantului va include:

  • Pregătirea unui mediu cât mai confortabil și primitor pentru fiecare pacient;
  • În funcție de gradul intervenției, se va realiza anestezia;
  • După ce medicul se va asigura că anestezicul și-a făcut, pe deplin, efectul, se va realiza incizia în gingie, pentru a putea fi descoperită partea osoasă;
  • Se va face o adiție/grefă osoasă, numai în cazul în care osul nu este suficient pentru realizarea procedurii;
  • După ce osul a fost descoperit, se va realiza un orificiu în care va fi introdus implantul dentar, apoi gingia va fi saturată;
  • În momentul în care tot acest proces chirurgical s-a încheiat cu succes, fiecărui pacient i se vor prescrie medicamentele necesare, de către medicul specialist, urmând să-i ofere explicații în privința reacției inflamatorii. Această reacție este considerată ca fiind absolut naturală și normală, deoarece face parte din procesul de vindecare;
  • Se recomandă ca pacientul să nu mănânce în zona în care a avut loc intervenția. Este esențial să cunoști și acest aspect, pentru a putea să eviți eventualele neplăceri;
  • După o perioadă de circa șapte zile, va fi necesară revenirea la medicul stomatolog, pentru îndepărtarea firelor de sutură;
  • În funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient, perioada de osteointegrare a implantului dentar va dura între trei și șase luni. De menționat este faptul că, în toată această perioadă, se vor face controale de specialitate periodice pentru a putea fi urmărită evoluția osteointegrării;
  • După ce a fost realizată osteointegrarea, sub anestezie, se va face o incizie mică deasupra implantului dentar și se va introduce bontul de vindecare pentru gingie. Urmând ca după o perioadă de trei săptămâni în care se așteaptă modelarea gingiei în jurul bontului, la fel ca în cazul unui dintre normal, să se realizeze și vindecarea.

Etapa post-inserare și pașii săi:

  • Atât proteticianul, cât și tehnicianul dentar, vor colabora în scopul conceperii unei coroane dentare, lucrări dentare mobile sau punți dentare.
Servicii care te-ar putea interesa

2. Recomandări utile după procedura de implant dentar

2.-recomandari-utile-dupa-procedura-de-implant-dentar

Am prezentat detalii despre implanturile dentare, cât durează, dar și care sunt etapele acestei proceduri, iar acum este necesar să facem și câteva recomandări utile după această procedură.

Deoarece după operație, poate apărea atât durerea la locul intervenției, cât și echimoze sau edeme, în cazul în care nu s-au respectat indicațiile oferite de către medicul stomatolog, va fi absolut necesar să se acorde o atenție sporită în acest sens.

De aceea, imediat ce a fost realizat implantul dentar, se va administra prima doză de antiinflamator și antibiotic. Se poate aplica și o pungă cu gheață pe exteriorul părții bucale unde a fost efectuat implantul. După ce se va pleca din cabinetul stomatologic, ca pacient, va fi necesar să respecți tratamentul și recomandările medicului stomatolog, pentru a evita complicațiile menționate anterior.

Foarte important de știut:

  • Se administrează doar medicamentele prescrise de către medicii specialiști;
  • Punga cu gheață va fi necesar să se țină pe partea obrazului cu implantul dentar circa 10 sau 15 minute, apoi să se pună la frigider 15 minute, urmând să se aplice din nou timp de 15 minute. Acest proces se va putea repeta, atât timp cât va fi necesar, deoarece reduce riscul de a se forma umflături la locul intervenției;
  • Este recomandat evitarea oricărei forme de efort fizic intens;
  • Va fi necesar să se evite atingerea cu limba sau cu mâna a zonei unde a fost realizată intervenția;
  • Pentru evitarea hemoragiei post-inserare, nu va trebui să clătiți puternic cavitatea bucală.

Acestea au fost câteva recomandări foarte utile și esențiale, însă, înainte, dar și după realizarea procedurii, medicul stomatolog îți va explica și oferi mai multe recomandări adaptate nevoilor tale.

Păstrarea igienei orale după implantul dentar

După ce această procedură a fost realizată, igiena orală se va face ca de obicei, cu excepția zonei în care a avut loc intervenția. În cazul acesta, se va recomanda clătirea cu apă de gură, într-un mod cât mai delicat.

Medicul stomatolog din echipa noastră, îți va putea explica mult mai bine pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru păstrarea unei igiene orale corecte după ce implantul dentar a fost realizat.

De asemenea, atât periajul dentar, cât și detartrajul profesional, realizate de cel puțin două ori pe an, vor contribui semnificativ la păstrarea igienei orale. O igienă orală corespunzătoare, va asigura o durată de viață mult mai lungă a implantului. Un alt avantaj pe care îl oferă igiena orală corectă, constă în evitarea eventualelor infecții care pot apărea.

Așadar, periajul dentar, realizat timp de două minute cu o periuță interdentară, într-un mod blând, ața dentară ce elimină tartrul și placa bacteriană, cu rol în combaterea respirației urât mirositoare, dar și folosirea apei de gură ce completează rutina de igienă orală, sunt factori esențiali pentru păstrarea unei igiene orale corecte după implantul dentar.

3. Reacții după implantul dentar – Ce riscuri pot apărea în urma acestei proceduri?

Ca în orice intervenție medicală, pot exista și anumite riscuri. Riscurile care pot apărea în urma acestei proceduri sunt următoarele: eșecul osteointegrării, periimplantita, reacția gingivală. Cu toate acestea, la CIT rata de succes a inserării unui implant este de 99%.

Pentru orice incident întâmpinat, adresează-te unui medic stomatolog din echipa noastră, specializat în implantologie dentară!

La Centrul de Implantologie Transilvania – Rețeaua de medicină dentară, beneficiezi de servicii complete de stomatologie și implantologie. Echipa noastră de specialiști îți oferă cele mai potrivite soluții și tratamente, pentru o calitate a vieții îmbunătățită, indiferent de vârstă! Cu ajutorul unui implant dentar de calitate, zâmbetul tău va fi mai frumos și sănătos ca niciodată!

×