Persoanele care se confruntă cu deteriorarea sau lipsa unui dinte (ori cu lipsa mai multor dinți) cu siguranță au făcut deja mai multe căutări ca să afle care ar fi soluția salvatoare care le-ar putea reda siguranța și încrederea în zâmbetul lor. Dacă și tu te afli în această situație și ai început deja căutările, este posibil să te afli acum într-o dilemă, pentru că stomatologia oferă nu doar o singură variantă pentru această problemă, ci trei: implant dentar, punte dentară și coroană dentară.
O dantură deteriorată sau lipsa dinților te poate afecta pe mai multe planuri. În primul rând, poți să ajungi să îți pierzi încrederea în propriul zâmbet și să ai mereu tendința de a-l ascunde, mai ales atunci când ești în public. În al doilea rând, îți poate cauza disconfort atunci când mănânci și te poate pune în situația de a renunța la anumite alimente din cauză că nu le poți mesteca cum trebuie. Și în al treilea rând, în funcție de gravitatea problemei, poate ajunge să îți afecteze modul în care vorbești, ceea ce, din nou, poate cauza disconfort și jenă.
Din aceste motive, o lucrare dentară care să te ajute să scapi de toate problemele enumerate mai sus este singura soluție la care ar trebui să apelezi. Însă, ce ar fi indicat să alegi între implanturi, punte sau coroană? Îți vom povesti noi în continuarea acestui articol.
Cuprins:
1. Implant sau punte… ori coroană dentară?
2. Implant dentar sau punte – avantaje și dezavantaje
3. Punte dentară sau implant – ai sau nu nevoie și de coroană dentară?
1. Ce este un implant dentar rapid
Pierderea dinților este extrem de frecventă. Se estimează că 69% dintre adulții cu vârsta între 35 și 44 de ani au pierdut cel puțin un dinte, iar până la vârsta de 74 de ani, aproximativ un sfert își pierd toți dinții. Atunci când pierzi un dinte, este esențial să optezi pentru un înlocuitor, astfel încât să menții sănătatea gingivală a tuturor celorlalți dinți naturali pe care îi mai ai.
Lucrările dentare care înlocuiesc dinții naturali te ajută să îți menții forma feței și să nu ajungi în situația neplăcută de a te confrunta cu dificultăți de vorbire sau de masticație. Cele mai comune soluții pentru această problemă sunt reprezentate de implant sau punte dentară, iar pentru problemele mai puțin grave (dinți deteriorați, spre exemplu) există coroana dentară.
Estetica dentară a evoluat destul de mult în ultimii ani, acesta fiind și motivul pentru care astăzi avem la dispoziție mai multe variante pentru a ne reda zâmbetul de altădată. Dar înainte de a face o alegere, este necesar să știi toate detaliile, beneficiile și diferențele dintre cele trei tipuri de lucrări dentare.
Implantul dentar are ca scop principal înlocuirea unui dinte și se fixează în maxilar. Procedura nu este deloc complicată, pentru că implanturile dentare sunt foarte sigure și o soluție excelentă de înlocuire a dinților. În fapt, medicul dentist face fuziunea între implantul dentar și os, iar rezultatul final arată cât se poate de natural, asemeni dinților tăi. În plus, dacă ai nevoie de mai multe implanturi dentare, acestea pot fi combinate, iar lucrarea se transformă în punte dentară.
Puntea dentară are ca scop înlocuirea mai multor dinți lipsă sau a unui singur dinte lipsă și se „ancorează” la dinții naturali și sănătoși de lângă. Puntea dentară se folosește în medicina dentară pentru a umple golul sau golurile cauzate de lipsa dinților pierduți. Puntea se formează dintr-un singur dinte fals sau din mai mulți (în funcție de cazul fiecărui pacient în parte), iar la capete se pune o coroană. Aceste coroane se fixează pe dinții existenți, astfel încât să acționeze ca un fel de ancoră pentru punțile dentare.
Coroana dentară are ca scop principal restaurarea și acoperirea dinților deteriorați fără să fie nevoie de extracție sau de implantarea unor dinți falși. Dintre toate lucrările dentare, aceasta este cea mai simplă.
2. Implant dentar sau punte – avantaje și dezavantaje
Fie că optezi pentru punte sau implant dentar, trebuie să știi că există atât avantaje, cât și dezavantaje pentru ambele tipuri de lucrări dentare.
În primul rând, pentru puntea dentară nu este necesară grefa osoasă sau orice fel de intervenție chirurgicală invazivă. De asemenea, numărul de vizite la medicul stomatolog este mic, fiind nevoie să mergi doar de două sau trei ori înainte ca lucrarea să fie gata. Există și situații în care puntea dentară poate fi acoperită de o asigurare medicală, iar costurile pentru această lucrare sunt mai mici în comparație cu cele pe care trebuie să le plătești pentru implanturi dentare. Ca dezavantaje, putem enumera durata de viață cuprinsă între 5 și 7 ani, pierderea aspectului natural odată cu trecerea timpului, riscul apariției cariilor și de deteriorare a dinților sănătoși aflați în proximitate.
În al doilea rând, implantul dentar vine și el cu avantaje și dezavantaje. Ca avantaje, avem durata mare de viață (cunoaște o rezistență în timp de cel puțin 15 ani), își păstrează aspectul natural chiar și după mulți ani de la fixarea lucrării și nu deteriorează în niciun fel dinții sănătoși de lângă lucrare, ba chiar susține dinții din jur și împiedică migrarea lor. Lista de dezavantaje cuprinde durata procesului până la lucrarea finală (poate ajunge chiar și până la 6 luni), și costuri totale mult mai mari.
Așa cum am precizat deja, dacă ne gândim la punte dentară vs. implant din punctul de vedere al costurilor, prima variantă va fi întotdeauna mai ieftină. Prețurile pentru o lucrare dentară, fie că alegi implant sau punte, poate, însă, varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi materialul folosit, mărimea lucrării, adică numărul de dinți înlocuiți și tipul de punte sau de implant pe care îl alegi. Cu toate acestea, chiar dacă plătești mai puțin la început pentru o punte dentară, pe termen lung implanturile ajung să fie mult mai avantajoase datorită durabilității excelente în timp. Cu alte cuvinte, riscul de a întâmpina alte probleme dentare în viitor pentru puntea dentară poate aduce costuri mult mai mari pe termen lung.
Doar medicul stomatolog îți poate recomanda cea mai bună variantă pentru tine, în funcție de gravitatea problemei cu care te confrunți. Se vor lua în considerare mai mulți factori înainte de decizia finală, cum ar fi bugetul pe care îl ai disponibil, sănătatea generală a danturii tale și numărul de dinți pe care îi ai lipsă.
3. Punte dentară sau implant – ai sau nu nevoie și de coroană dentară?
În stomatologie, principalele lucrări dentare pentru restaurarea dinților lipsă sunt reprezentate de implant dentar sau punte dentară. Coroana dentară este parte integrantă a acestor două tipuri de lucrări și are rol mai mult estetic. Cu toate acestea, în acest caz avem la dispoziție două variante, și anume: punte și coroană dentară care sunt susținute de dinții tăi naturali și punte dentară și coroană susținute de implanturi.
În primul caz, când lucrarea dentară este susținută de dinții tăi naturali și sănătoși, procedura ajunge să fie mult mai simplă. În mod normal, ar fi nevoie de doar două sau trei vizite la cabinetul stomatologic, timp în care medicul tău dentist îți analizează situația și apoi începe să îți „retușeze” dinții, astfel încât să fie pregătiți pentru a putea susține viitoarele coroane dentare sau puntea dentară. Din acest motiv, ar trebui să îți alegi o echipă de profesioniști care să lucreze în așa fel încât coroana dentară pe care o pregătesc să se potrivească la perfecție cu structura dinților tăi pentru ca lucrarea pe care o primești la final să fie cât mai solidă și rezistentă în timp. În cazul coroanelor și punților dentare, înainte ca lucrarea finală să fie gata, medicul tău stomatolog îți va oferi o lucrare provizorie pentru o perioadă de o săptămână sau două. În acest fel, tu vei reuși să te obișnuiești cu viitoarea lucrare, iar medicul dentist are posibilitatea să mai facă unele modificări la lucrarea finală în cazul în care ceva nu este în regulă la cea provizorie.
În cazul punților dentare și coroanelor care vor fi susținute de implanturi, procedeul este puțin mai complicat. Procesul începe printr-o intervenție chirurgicală prin care medicul dentist va introduce implanturile în maxilarul pacientului. După această intervenție, va fi necesară o pauză de câteva luni, timp în care implanturile să se poată integra mai bine în osul maxilarului (această perioadă nu este standard, ci depinde de fiecare pacient în parte și de cât de repede va trece perioada de vindecare – acest lucru este stabilit strict de către medicul stomatolog). Pauza aceasta este absolut necesară și obligatorie, pentru că de ea va depinde stabilitatea și rezistența viitoarei lucrări.
După ce a trecut perioada de vindecare, iar implanturile s-au fixat foarte bine în osul maxilarului, vei trece prin cea de-a doua procedură: expunerea sau descoperirea implanturilor. Și după acest pas va fi nevoie să mai aștepți câteva săptămâni până când vor fi atașate bonturile și lucrarea protetică.
Acestea sunt cele mai semnificative diferențe atunci când vorbim despre implant dentar versus punte. În funcție de nevoile fiecărui pacient, ambele proceduri au avantajele lor.
Acest articol a avut ca scop definirea celor trei tipuri de lucrări dentare prin care îți poți recăpăta zâmbetul, cu expunerea tuturor detaliilor despre acestea: avantaje, dezavantaje, diferențe de costuri și descrierea pașilor până la obținerea lucrării finale. Așa că, acum, poți spune că îți dai seama ce ți s-ar potrivi mai bine între implant dentar, punte sau coroană. Iar dacă încă nu ești convins de faptul că știi toate detaliile în ceea ce privește coroana dentară sau implant, te invităm să parcurgi alte două articole de pe blogul nostru care conțin informații despre implanturile dentare și despre coroanele dentare.Centrul de Implantologie Transilvania este format dintr-o echipă de profesioniști dedicați medicinei dentare, care sunt pregătiți în orice moment să îți vină în ajutor cu cele mai bune sfaturi și servicii medicale, astfel încât tu să ai din nou încredere în zâmbetul tău. Programează-te acum la o consultație!