Skip to main content

Îngrijirea danturii și igiena cavității bucale sunt elemente esențiale pentru fiecare persoană care își dorește să se bucure de dinți frumoși, sănătoși și puternici. Parodontoza este un cuvânt pe care îl auzi adesea în cabinetul medicului stomatolog, dar și în descrierea produselor de îngrijire a dinților. Află mai multe despre aceasta, cum o poți identifica și ce faci pentru a o trata sau, și mai important, pentru a o preveni.

Cuprins:
1. Ce este parodontoza?
2. Simptomele parodontozei – cum arată si cum se manifestă parodontoza
3. Cauzele parodontozei
4. Parodontoza se vindecă? – cum se tratează parodontoza

1. Ce este parodontoza?

Parodontoza este o boală care se manifestă prin inflamație la nivelul cavității bucale, mai exact a gingiilor. Complexul parodontal susține dinții pe arcadă, iar odată ce igiena orală este precară, apare inflamația, care distruge ligamentul și influențează slăbirea dinților.

Netratată sau descoperită prea târziu, parodontoza poate duce la pierderea dinților. Odată ce depunerile de placă bacteriană și tartru cresc, încep să se formeze pungile parodontale. Ce sunt acestea? Mici spații formate în pereții dinților ca rezultat al distrugerii fibrelor. Pungile parodontale sunt periculoase, deoarece atrag depunerea reziduurilor, care se blochează în aceste găuri.

Parodontoza poate apărea la orice vârstă, dar este mai des întâlnită în cazul adulților de peste 65 de ani. În jur de 70% dintre incidentele de pierdere a dinților sunt cauzate de parodontoză.

2. Simptomele parodontozei – cum arată si cum se manifestă parodontoza

simptomele-parodontozei-cum-arata-si-cum-se-manifesta-parodontoza

La început, parodontoza se manifestă prin gingivită. Gingiile devin sensibile și chiar se retrag de la baza dintelui. Se observă sângerări în urma igienizării zilnice, iar apoi apar pungile parodontale între gingii și dinte sau între dinți. În general, cele mai întâlnite simptome de parodontoză sunt:

  • sângerări gingivale după spălarea pe dinți sau folosirea aței dentare;
  • respirație urât mirositoare;
  • gingii inflamate, roșii sau sensibile;
  • acumulare de tartru sau placă bacteriană;
  • durere la mestecarea alimentelor;
  • retracții gingivale.

O mare parte dintre persoanele care suferă de o astfel de afecțiune nu știu exact ce înseamnă parodontoza, motiv pentru care sunt diagnosticați abia atunci când problemele sunt mai grave. Pot trece chiar ani de zile până să observi semne clare ale acestei afecțiuni. Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt singurele care te vor ajuta să descoperi cât mai repede semnele care apar devreme în cazul parodontozei.

Odată ce știi cum se manifestă parodontoza, va fi mai ușor să ceri ajutorul stomatologului, mai ales dacă a trecut o perioadă mai lungă de la ultima vizită la cabinet.

3. Cauzele parodontozei

Parodontoza este cauzată de bacterii care se înmulțesc în cavitatea bucală. Dacă igiena orală nu este regulată sau suficient de bine aplicată, se formează placa bacteriană pe suprafața dinților și tartrul. Există și o predispoziție genetică în cazul anumitor persoane, mai ales dacă simptomele de parodontoză apar în tinerețe.

De asemenea, există factori de risc, precum fumatul și diabetul, care influențează apariția și evoluția parodontozei. Un sistem imunitar slab poate să ducă la dezvoltarea rapidă a acestei afecțiuni, dacă vizitele la stomatolog nu sunt destul de dese.

4. Parodontoza se vindecă? – cum se tratează parodontoza

parodontoza-se-vindeca-cum-se-trateaza-parodontoza

În funcție de gradul de avansare a afecțiunii, parodontoza se poate vindeca, dar procesul trebuie să fie unul atent și sub îndrumarea specialistului. Odată ce medicul stomatolog preia controlul și pune un diagnostic, procesul de dezvoltare a parodontozei poate fi oprit. Cea mai eficientă metodă de a face acest lucru este îndepărtarea completă a bacteriilor care pun în pericol sănătatea cavității bucale și a dinților. Iată care sunt pașii pe care îi va recomanda medicul, în funcție de gravitatea situației:

  • O igienă orală strictă și serioasă

Medicul stomatolog te va învăța cum să îți cureți dinții pentru a îndepărta și a evita bacteriile dăunătoare. Primul pas spre vindecarea parodontozei este aplicarea unui regim cât mai serios de igienă orală, care va reduce inflamația. Tot medicul stomatolog îți va recomanda și ce pastă de dinți să folosești, ce tip de perie este adecvată și cum să periezi dinții pentru a ajunge cu delicatețe în zonele afectate.

  • Un periaj profesional

Îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului nu este posibilă prin simplul periaj pe care îl faci acasă. În cabinetul medicului stomatolog, acesta va folosi instrumente speciale pentru un periaj profesional. De asemenea, tratarea suprafeței dinților se face cu o pastă profesională cu fluor. Detartrajul și periajul profesional sunt recomandate o dată la câteva luni, însă medicul va ține cont și de afecțiunile prezente în zona bucală.

  • Tratament medicamentos

În cazul parodontozei avansate, medicul stomatolog poate să recomande tratamentul cu antibiotice. Acest pas poate fi necesar dacă apar infecții cauzate de bacterii, care nu dispar odată cu folosirea produselor și tehnicilor speciale.

  • Corectarea efectelor

Parodontoza poate lăsa urme precum retracția gingiilor sau a osului, moment în care va fi nevoie de intervenții chirurgicale pentru a corecta aceste probleme. Fie că este vorba de implanturi sau de alte tipuri de intervenții, consultațiile regulate la cabinetul stomatologului îți vor răspunde tuturor întrebărilor.

  • Recuperarea și menținerea sănătății orale

Indiferent de metoda de tratament urmată, tratarea parodontozei și prevenirea reapariției acesteia depind de seriozitatea cu care abordează situația fiecare pacient. Igiena orală strictă trebuie păstrată pentru o perioadă lungă, mai ales pentru a nu încuraja un mediu în care se pot forma bacterii.

O relație bună cu medicul stomatolog și cu echipa din clinica în care ai încredere te ajută să previi (sau să vindeci) orice problemă dentară. Intră în contact cu noi pentru a programa un consult detaliat și atent, prin care putem determina care este tratamentul optim pentru tine. Nu amâna vizita la medicul stomatolog! Programează-te acum!

×