Frecvent întâlnită în cazul persoanelor care au vârsta sub 30 de ani, în cazul adolescenților și al femeilor însărcinate, gingivita este o afecțiune ce semnalizează apariția bolii parodontale, lucru care nu trebuie ignorat. Iată tot ce trebuie să știi despre gingivită, dacă și tu te confrunți cu aceasta, dar mai ales iată care este tratamentul și cauza apariției sale.
Cuprins:
1. Ce este gingivita
2. Cauzele gingivitei
3. Simptome gingivită
4. Cum se previne gingivita
5. Tratament pentru gingivită
1. Ce este gingivita
Multe persoane fac adesea greșeala de a ignora sângerările gingivale atunci când realizează periajul dentar zilnic. Sângerările gingivale, însă, nu trebuie niciodată să fie ignorate, crezând că vor trece de la sine, deoarece acestea pot însemna inflamări la nivelul gingiilor, care pot duce la boli grave precum boala parodontală, care în cele din urmă va duce la pierderea dinților. Nu vrei așa ceva pentru dinții tăi, nu-i așa? Ei bine, pentru a evita astfel de probleme dentare trebuie să știi ce înseamnă gingivita și cum se previne gingivita, în momentul în care suspectezi anumite probleme cu gingiile tale.
Gingivita nu este altceva decât o boală a gingiilor, de acolo venind și numele acesteia. O recunoști ușor odată ce știi cum arată și cum se manifestă, căci inflamațiile specifice ale gingiilor în timpul gingivitei nu vor trece neobservate nici de tine, nici de medicul tău stomatolog la care trebuie să apelezi de la primele semne pe care le observi. Inflamarea gingiilor atunci când te confrunți cu gingivita este un simptom ce apare din cauza unor bacterii care există în cavitatea bucală. Din păcate, însă, această inflamație de la nivelul gingiilor poate fi, totodată, primul pas spre parodontită, care poate degenera repede în parodontoză, ceea ce înseamnă că la un moment dat te vei confrunta cu pierderea dinților dacă nu acționezi din timp. De ce apare, însă, gingivita?
2. Cauzele gingivitei
Multă lume se întreabă de ce gingivita este mai des întâlnită în cazul persoanelor tinere, cu vârsta sub 30 de ani, în cazul adolescenților și al femeilor însărcinate. În privința femeilor însărcinate, gingivita apare din cauza modificărilor care apar la nivel hormonal în sarcină și de ce mai multe ori este temporară. În cazul în care nu este administrat un tratament corespunzător prescris de un medic stomatolog cu experiență, gingivita poate avea urmări grave asupra organismului.
Apariția gingivitei este cauzată de către existența unor microorganisme, respectiv a unor bacterii, viruși sau ciuperci în cavitatea bucală, care afectează gingiile. Totodată, aceste microorganisme pot apărea atunci când sistemul imunitar este slăbit și în absența unei igiene orale realizate în mod corespunzător. Atunci când sistemul imunitar este unul puternic, acesta poate lupta singur cu bacteriile, nefiind necesar un tratament mai complex pentru eliminarea bacteriilor existente în cavitatea bucală.
Nu uita, totuși, că tu ai un rol foarte important în ajutarea sistemului imunitar să lupte cu microorganismele dăunătoare, prin realizarea unui periaj dentar adecvat de 2 ori pe zi, în fiecare zi. De fiecare dată după ce mănânci, alimentele rămase în spațiile dintre dinți formează placă dentară și duc la apariția cariilor. De asemenea, existența stafilococului, a streptococului sau a unor ciuperci precum candida pot duce la apariția inflamațiilor gingivale fiind o cauza a gingivitei. Prin urmare, o igienă orală adecvată te poate ajuta să lupți cu inflamarea gingiilor și cu apariția gingivitei.
Alte cauze care pot duce la apariția gingivitei pot fi:
- bolile bacteriene, virale sau fungice ale căilor respiratorii;
- diabetul;
- fumatul;
- respirația orală;
- menopauza;
- cariile foarte dezvoltate;
- bolile de sânge;
- traumatisme sau leziuni la nivelul țesuturilor moi;
- tratamente dentare incorect realizate;
- deficite de vitamine;
- boli ale tractului digestiv;
- utilizarea unor medicamente pe termen lung.
3. Simptome gingivită
Gingivita se poate manifesta prin simptome foarte ușor de recunoscut. Dacă observi în timpul periajului dentar sângerări gingivale, durere sau sensibilitate la nivelul gingiilor, inflamații ale acestora și o culoare roșie pronunțată a gingiei, toate sunt semne că trebuie să contactezi îndată medicul stomatolog.
Simptomatologia gingivitei este una pronunțată și este caracterizată prin durere severă a gingiilor, respirație urât mirositoare, sensibilitate la nivelul gingiilor, inflamație și sângerare gingivală. De la un stadiu incipient de gingivită netratată, aceasta poate degenera în gingivită acută sau cronică, iar mai apoi în parodontoză care poate afecta osul din jurul dinților. O altă complicație des întâlnită este reprezentată de gingivita acută ulcero-necrotică, numită și gingivită acută necrotizantă sau necrotico-ulcerativă. Această formă a gingivitei este caracterizată și de apariția ulcerelor sau a zonelor necrotice la nivel de papile sau de margini ale gingiilor. În cazul gingivitei ulcero-necrotică, pacienții se confruntă adesea cu o stare generală de slăbiciune, dureri de cap sau o creștere a temperaturii corpului și a ganglionilor limfatici.
Oricine se poate confrunta cu gingivită și acesta nu este nici pe departe un motiv de rușine sau de a evita vizitele la stomatolog. Statisticile spun că aproximativ 90% dintre oameni se confruntă la un moment dat în viață cu această problemă. Totodată, se consideră că bărbații sunt mai predispuși la a dezvolta gingivita decât femeile, datorită particularităților sistemului endocrin și al celui imunitar, dar și datorită faptului că bărbații acordă, în general, mai puțină atenție îngrijirii dinților decât femeile. Totodată, copiii care au vârsta sub 6 ani sunt predispuși la a se confrunta cu gingivita decât adulții, datorită unei masticații mai active decât a adulților. În același timp, adulții care poartă proteze dentare sunt mai expuși riscului de a dezvolta gingivită. O coroană dentară prea mare sau realizată incorect poate de asemenea să afecteze gingiile și să ducă la apariția gingivitei, motiv pentru care trebuie să acorzi mare atenție lucrărilor dentare atunci când acestea sunt efectuate, dar și să alegi medici stomatologi cu experiență.
4. Cum se previne gingivita
Prevenirea gingivitei are loc, în primă fază, prin îngrijirea corectă a dinților și prin realizarea unui periaj corect, de două ori pe zi, zilnic. Mai mult decât atât, folosirea aței dentare sau a periuțelor interdentare pentru curățarea zonelor dintre dinți este foarte importantă și indicată pentru prevenirea apariției plăcii dentare. Periajul regulat trebuie realizat cu atenție, fără a pune presiune pe gingii, folosind o pastă specială pentru dinții sensibili, alături de apă de gură.
De asemenea, evitarea consumului de alimente foarte reci sau foarte calde este recomandat în situația în care pacientul suferă de sensibilitate crescută la nivelul gingiilor, pentru ca acestea să nu fie expuse la factori sensibilizatori.
Totodată, poate fi recomandată folosirea unor dușuri bucale speciale, a unor geluri cu rol de reparare și de întărire a gingiilor sau a unei paste ori a unei periuțe de dinți speciale pentru dinți sensibili, predispuși la parodontoză. Mai poate fi recomandată administrarea unor vitamine sau suplimente pentru întărirea sistemului imunitar. Și sigur, cel mai important pas în prevenire, controlul periodic la 6 luni, însoțit de o igienizare profesională a danturii, realizate de către medicul stomatolog.
5. Tratament pentru gingivită
Gingivita poate fi de mai multe tipuri, în funcție de gravitatea situației în care se află pacientul. Prin urmare există gingivită în stadiu incipient, gingivită cronică, diabetică, în sarcină sau medicamentoasă, în funcție de cauzele care au dus la apariția acesteia. Gingivita cronică, spre exemplu, este cauzată de placa dentară sau de tartu, pe când gingivita în sarcină este cea specifică pentru femeile însărcinate, fiind cauzată de schimbările hormonale din acea perioadă. Gingivita care nu este tratată de la bun început poate degenera în parodontoză ușoară sau severă, care poate duce la pierderea dinților în timp.
Datorită tehnologiei inovatoare din prezent, însă, gingivita poate fi tratată mult mai rapid și mai ușor decât era pe vremuri, cu ajutorul unor intervenții laser și a unor proceduri de tratament mult mai ușor de suportat. Terapia de curățare a dinților și terapia pe bază de laser fac parte din tratamentul de bază pentru această afecțiune a dinților și a gingiilor. Nu uita, totuși, că de cele mai multe ori aceasta este provocată de existența unor bacterii în cavitatea bucală, tratamentul trebuie să fie realizat la nivelul întregii cavități bucale într-o ședință. În caz contrar, bacteriile rămase se pot înmulți și pot duce la reapariția în timp a gingivitei.
Dacă, totodată, consideri că nu ai carii și astfel de bacteri nu există în cavitatea ta bucală, te înșeli, deoarece gingivita poate apărea și în lipsa cariilor sau a unor simptome pronunțate. În același timp, dacă ai primit diagnosticul de gingivită sau de parodontoză, nu trebuie să te panichezi crezând că îți vor cădea dinții, deoarece acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor pacienților. Cu un tratament corect, alături de un medic stomatolog specializat și cu experiență, care să monitorizeze evoluția gingivitei în cazul tău, dar și cu respectarea unei igiene orale adecvate și a tratamentului prescris, poți evita pierderea dinților.
Ai grijă de tine și de sănătatea ta. Nu uita că un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos, prin urmare nu evita și nu amâna vizitele la dentist și nici controalele periodice necesare. Alege să previi, în loc să tratezi și vei observa cum dantura ta devine din ce în ce mai sănătoasă și mai puternică.