Skip to main content

Un abces dentar este una dintre cele mai neplăcute probleme stomatologice cu care te poți confrunta. Pe lângă faptul că este extrem de dureros și inconfortabil, poate fi însoțit de febră și alte simptome neplăcute, care afectează calitatea vieții, în general. În plus, lăsat netratat, poate duce la complicații serioase, afectând inclusiv țesuturile din jur și sănătatea generală, în final.

 

1. Abcesul dentar: ce este și cum îl poți identifica?

Un abces dentar este o afecțiune reprezentată de o colecție de puroi, formată în vârful rădăcinii dentare sau în jurul acesteia, ca rezultat al unei infecții bacteriene. Abcesul dentar este extrem de neplăcut, pentru că vine însoțit de durere și inflamație, afectând procesul de masticație și transformând mâncatul într-o activitate dureroasă și evident neplăcută.

1.1. Abcesul la măsea: cauze și simptome

În cazul unui abces dentar, cauzele posibile sunt numeroase și pot apărea fie individual, fie în combinații:

  • Caria dentară netratată. Cariile netratate permit bacteriilor să pătrundă în interiorul dintelui, afectând pulpa dentară (țesutul moale din interiorul dintelui), iar acest lucru poate duce la formarea puroiului și la inflamație.
  • Traumele dentare. Loviturile puternice sau traumele la nivelul dintelui pot deteriora smalțul, creând, astfel, o deschidere pentru bacterii. Acestea pătrund în interiorul dintelui, după care apar puroiul și inflamația.
  • Proceduri stomatologice anterioare. Unele tratamente stomatologice, precum obturațiile sau coroanele, pot provoca iritații la nivelul rădăcinii dentare, care pot conduce, în unele situații, dacă nu sunt îngrijite corect, la abcese.
  • Infecții ale gingiilor. Infecțiile gingiilor, cum ar fi gingivita, lăsate netratate, pot progresa și pot duce la formarea unui abces la nivelul rădăcinii dintelui.
  • Imunitatea scăzută. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse la infecții dentare, inclusiv la formarea de abcese la nivelul măselelor.

De asemenea, creșterea măselelor de minte este o altă posibilă cauză a abceselor dentare. Deoarece măselele de minte sunt ultimii dinți care erupt la adulți, spațiul disponibil în cavitatea orală poate fi limitat, iar acești dinți pot să nu aibă suficient loc pentru a se dezvolta corect. Din acest motiv, măselele de minte pot cauza diverse probleme, inclusiv formarea de abcese. Adică, dacă erupția se face într-o poziție necorespunzătoare sau incompletă, aceasta va facilita acumularea de resturi alimentare și bacterii în zona din spate a gurii.

Abcesul dentar apare, așadar, atunci când o infecție bacteriană se formează în jurul dintelui, fie la nivelul rădăcinii, fie în jurul acesteia. Acest lucru se poate întâmpla din numeroase motive, doar un profesionist putând să determine corect cauzele abcesului dentar, însă o igienă corectă este cea mai sigură cale pentru a le preveni.

Un aspect pozitiv, totuși, este faptul că, în cazul unui abces dentar, simptomele sunt relativ ușor de identificat:

  • Durerea. Acesta unul dintre cele mai comune simptome ale unui abces dentar. Poate fi o durere intensă sau moderată, constantă sau cu întreruperi și poate varia în intensitate – de la durere pulsantă, la durere ascuțită. Nu sunt rare situațiile în care aceasta iradiază către maxilar, ureche sau gât, făcând abcesul ceva mai dificil de identificat.
  • Sensibilitatea la aplicarea de presiune. Dintele afectat poate fi sensibil la presiune sau la mușcătură. Poate fi dureros să mesteci sau să aplici presiune pe dinte.
  • Printre simptomele abcesului dentar se numără și umflăturile sau inflamația. Gingia din jurul dintelui afectat poate deveni umflată, roșie și sensibilă la atingere. Poate apărea chiar și umflarea feței sau a obrajilor în zona afectată.
  • Gust sau miros neplăcut. Puroiul acumulat în abces poate crea un gust neplăcut, amar, în gură sau poate genera un miros urât.
  • În cazurile mai severe, abcesul dentar poate fi însoțit de febră, stare generală de rău sau umflături în ganglioni.

Identificarea unui abces dentar necesită, în mod obișnuit, o evaluare profesională, de către un medic dentist. Este important să consulți un specialist cât mai curând posibil dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus sau dacă suspectezi prezența unui abces dentar din orice alt motiv.

Servicii care te-ar putea interesa

1.2. Abcesele dentare: metode de tratament

Tratamentul abcesului dentar depinde de severitatea și localizarea acestuia și doar un medic îți poate prescrie cea mai eficientă schemă de tratament.

Iată câteva metode frecvent utilizate în tratamentul abceselor dentare:

  • Drenajul. Secreția de puroi în zona afectată de abces parodontal indică acumularea de material infectat, care este o reacție a organismului la încercarea de a lupta împotriva infecției. Eliberarea de puroi poate fi un semn că infecția este în curs de combatere sau că abcesul s-a rupt, permițând evacuarea puroiului. Pentru a elimina puroiul și a reduce presiunea, medicul dentist va face o incizie în gingie, pentru a permite drenarea abcesului.
  • Administrarea de antibiotice. Cea mai accesibilă soluție o constituie utilizarea antibioticelor pentru a combate infecția bacteriană asociată abcesului. Acestea pot fi administrate oral sau prin injectare, după caz. Desigur, administrarea îndelungată de antibiotice nu este recomandată, pentru că poate duce la dezvoltarea rezistenței bacteriilor, în timp, poate scădea imunitatea și poate perturba echilibrul microbian natural din organism.
  • Tratamentul canalului radicular. Dacă abcesul este asociat cu o infecție a pulpei dentare, poate fi necesar un tratament de canal radicular. Utilizat și în cazul endodontiției (o afecțiune inflamatorie a pulpei dentare, ce apare în urma unei infecții bacteriene), acesta implică îndepărtarea țesutului infectat din interiorul dintelui, curățarea canalului radicular și sigilarea acestuia, pentru a preveni recurența infecției.

În final, tot îngrijirea orală și o igienă bună sunt esențiale. Medicul stomatolog îți poate oferi instrucțiuni pentru îngrijirea orală corectă și despre cum poți preveni recurența abceselor dentare. Periajul regulat, folosirea aței dentare și vizitele regulate la medic sunt principalele metode de menținere a sănătății orale.

 

2. Puroi la măsea: riscuri și complicații ce pot apărea dacă nu intervii imediat

Abcesul la un dinte, denumit și „puroi la măsea”, poate deveni ușor o problemă mult mai complicată, dar nu intervii din timp. Prezența puroiului la nivelul unei măsele indică o infecție și necesită tratament imediat. Ignorarea sau amânarea tratamentului pentru un abces dentar poate duce la complicații serioase și poate afecta sănătatea generală.

  • În primul rând, dacă o ignori, infecția poate să se extindă în țesuturile adiacente, afectând osul maxilarului sau alte părți ale feței și gâtului.
  • În al doilea rând, un abces dentar netratat îți poate afecta starea generală de sănătate. Există legături strânse între infecțiile dentare netratate și problemele sistemice, cum ar fi endocardita bacteriană (o infecție la nivelul inimii) sau alte complicații medicale.
  • Riscul de răspândire a infecției în sânge este printre cele mai serioase. Infecția din zona măselei poate ajunge în fluxul sangvin și poate afecta alte părți ale corpului. Acest lucru poate fi periculos, în special pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
  • Dacă infecția persistă și nu este tratată corespunzător, poate duce la deteriorarea gravă a dintelui și poate face necesară extracția acestuia prin intermediul chirurgiei dentare, deci pierderea definitivă a lui.

Tratamentul prompt poate preveni extinderea infecției provocate de abcesul dentar și complicațiile asociate. Medicul stomatolog este singurul în măsură să identifice corect sursa infecției și care poate recomanda tratamentul adecvat pentru menținerea sănătății orale.

3. Abcesul dentar la copii: câteva particularități pe care ar fi bine să le cunoști

Abcesul la copii este o problemă mult mai delicată, pentru că aceștia au o altă sensibilitate la durere și pot manifesta simptomele într-un mod diferit față de adulți, motiv pentru care apelarea la servicii de stomatologie pentru copii este singura soluție sigură.

Printre cele mai comune semne care indică un abces dentar în cazul unui copil se numără:

  • Durerea. Copiii pot simți durere sau disconfort la nivelul dintelui afectat sau în zona din jurul acestuia. Abcesul la o măsea de copil îl poate face pe aceștia să se plângă de durere la mestecat sau chiar să evite complet să mai mestece pe partea afectată.
  • Umflături sau inflamație. În zona afectată de abces poate apărea o umflătură sau o formă de roșeață gingiilor ori a părții respective a feței.
  • Sensibilitate la temperaturi extreme. Tot în zona dintelui afectat, copiii pot experimenta o sensibilitate ridicată la alimente sau băuturi calde sau reci, pe care ți-o vor comunica.
  • Refuzul alimentelor. Pe lângă evitarea mestecatului pe partea afectată, copiii pot ajunge să refuze cu totul să mai consume alimente, din cauza durerii pe care o simt.

Dacă abcesul la măsea la copii reprezintă o problemă complexă, abcesul dentar la bebeluși este și mai dificil de sesizat, pentru că aceștia nu pot comunica în mod clar disconfortul sau durerea. Pentru că bebelușii nu se pot exprima prin cuvinte, aleg manifestări non-verbale: plâns constant, iritabilitate sau refuzul de a mânca. Toate acestea pot fi interpretate greșit, ca o simplă schimbare a comportamentului. În plus, bebelușii nu stau în mod obișnuit pe loc atunci când încerci să verifici interiorul gurii, ceea ce face observarea unui abces sau a altor probleme orale cu atât mai dificilă.

Există, însă, unele semnale prin care chiar și un abces la dinții bebelușului poate fi identificat:

  • Plâns constant și agitație fără un motiv clar;
  • Refuzul de a mânca sau de a suge la biberon;
  • Umflarea gingiilor sau a feței în jurul zonei afectate;
  • Dificultate în a găsi o poziție confortabilă sau a dormi.

Recomandarea este să consulți imediat un stomatolog pediatru sau un medic dentist, dacă observi vreunul dintre aceste semne la copilul tău. Abcesele dentare la copii trebuie tratate prompt, pentru a evita extinderea infecției și pentru a preveni eventuale complicații. Desigur, tratamentul va fi adaptat vârstei și nevoilor specifice ale copilului, pentru a asigura o îngrijire adecvată și pentru a preveni disconfortul sau durerea persistentă.

4. Abcesul parodontal: ce îl cauzează și cum se manifestă

Abcesul parodontal, cunoscut și sub denumirea de abces gingival sau parodontită apicală acută, este o afecțiune care apare atunci când se formează un abces în jurul unui dinte, afectând țesuturile gingivale și osul din jurul rădăcinii dentare.

Acest tip de abces, spre deosebire de cel obișnuit, este asociat cu afecțiuni parodontale și poate avea mai multe cauze. Sigur, poate fi vorba tot despre o infecție bacteriană care a pătruns în gingie sau în țesuturile parodontale din jurul dintelui, din cauza prezenței plăcii bacteriene sau ca urmare a unei igiene dentare precare. Însă, cel mai frecvent, prezența bolilor parodontale, precum gingivita sau parodontita, poate duce la formarea unui abces parodontal, pentru că ele afectează țesuturile care susțin dinții, inclusiv gingiile și osul, creând un mediu propice pentru formarea abceselor.

În ceea ce privește manifestările abcesului parodontal:

  • Durerea rămâne cel mai comun simptom și poate fi localizată în zona gingiei în jurul dintelui afectat, indiferent dacă este constantă sau apare doar la atingerea zonei afectate.
  • De asemenea, pot fi întâlnite umflăturile sau inflamația. Astfel, gingia din jurul dintelui afectat va deveni umflată, roșie și sensibilă la atingere.
  • Sângerarea gingivală este un alt simptom și se întâlnește la nivelul gingiei afectate, mai ales în timpul periajului sau al folosirii aței dentare.
  • Uneori, abcesul parodontal poate duce și la eliberarea de puroi în zona afectată.

În ceea ce privește tratamentul abcesului parodontal, acesta implică, de obicei, drenajul puroiului, tratamentul infecției și îngrijirea și gestionarea bolii parodontale subiacente, așa că este important să consulți un medic dentist pentru diagnosticare și tratament adecvat, toate pentru a preveni complicațiile și pentru a menține sănătatea orală.

În concluzie, abcesul dentar nu ar trebui ignorat sau amânat. Este esențial să consulți imediat un medic dentist dacă observi vreunul dintre simptomele acestuia. Tratamentul prompt poate preveni complicațiile și poate ajuta la menținerea sănătății orale și a stării tale generale de bine. Însă, indiferent cu ce problemă te confrunți, programează o consultație la Centrul de Implantologie Transilvania, deoarece, astfel, medicii specialiști în toate ariile stomatologiei din echipă îți vor oferi soluțiile de care ai nevoie!

×