Skip to main content
Stomatologie

Pivot dentar – soluția de restaurare orală pentru dinții și măselele care pot fi salvate

By 10 noiembrie 2023martie 13th, 2024Niciun comentariu

Pentru multe din problemele de sănătate orală există soluții mai noi sau mai vechi, dar modernizate cu ajutorul tehnologiei și prin intermediul cărora pacienții care se prezintă în cabinetele stomatologice le pot rezolva. Tehnicile utilizate de medici sunt alese în funcție de mai mulți parametri, printre care unul dintre cei mai importanți este funcționalitatea. În cazul persoanelor care se confruntă cu dinți și molari (măsele) deteriorați, dar cu șanse mari de a fi salvați, respectiv salvați, pivoții dentari pot reprezenta una dintre modalitățile prin care acestea își pot recăpăta funcția masticatorie corectă, dar și un zâmbet atrăgător, aceștia având și un rol estetic.

Ce este pivotul dentar? Este o proteză care arată ca un șurub și care se introduce în rădăcina dintelui sau măselei afectate pentru a fi reconstruit, respectiv reconstruită și poate fi utilizat în destul de multe cazuri. Mai jos, poți descoperi când este recomandată această soluție pentru restaurarea orală, precum și alte informații relevante legate de tipurile sale și intervențiile necesare pentru a te bucura de un zâmbet frumos cu ajutorul său.

 

1. Pivot dentar: ce înseamnă, de câte tipuri este și când este recomandat

Lucrările dentare pe pivoți sunt unele dintre cele mai vechi și mai utilizate în stomatologie, aceștia fiind niște tije sau șuruburi, denumiți și știfturi care se introduc în rădăcinile dinților sau măselelor ale căror coroane au fost afectate atât de mult încât nu mai pot fi reparate cu ajutorul plombelor dentare. Ei sunt recomandați în următoarele probleme orale:

  • cariile care au distrus o mare parte din coroană, în general mai mult de jumătate din aceasta;
  • traumatismele care au dus la fisuri sau rupturi ale dinților sau măselelor;
  • fracturile coronare;
  • tratamentele stomatologice repetate care au dus la slăbirea dintelui sau maselei respective.

Ce mai trebuie să știi despre pivot este că el se poate folosi în cazul în care dintele sau măseaua respectivă nu are și rădăcina compromisă. În cazul în care aceasta din urmă nu mai poate fi salvată, este recomandat implantul dentar, așadar, metoda de restaurare aleasă trebuie să țină cont și de acest aspect.

Pivotul dentar trebuie privit din două perspective:

  • cea funcțională, prin care vei putea mesteca alimentele în mod corect;
  • cea estetică, prin care îți poți recapătă zâmbetul.

Există mai multe tipuri de pivoți dentari, care se clasifică în două categorii:

  • pivoții turnați;
  • pivoții prefabricați.

Pivoții turnați sunt cei pentru care trebuie efectuate mai multe manevre înainte de montare. Astfel, pacienților trebuie să le fie luate amprentele dentare, care sunt trimise la tehnicianul care va realiza tijele respective după reperele luate.

Pivoții dentari prefabricați sunt realizați după dimensiuni standard în seturi din care medicul stomatolog îi poate alege pe cei potriviți în funcție de nevoile pacienților. Aceștia pot fi montați direct, fără a mai fi nevoie de amprentare și de realizarea știftului de către tehnicianul dentar.

Pivoții dentari mai pot fi clasificați și după materialele din care sunt realizați, fiind disponibili din:

  • metal, precum alama, titanul, paladiul, dar și aliaje;
  • fibra de sticlă sau de carbon.

Din acest punct de vedere, pivotul dentar din fibră de sticlă este unul dintre cele mai utilizate tipuri de proteze deoarece are culoarea albă și peste care atunci când se așază coroana va avea un aspect natural.

Pivoții sunt realizați pentru dinți sau pentru măsele, respectând anumite caracteristici.

1.1. Pivotul pentru dinte

 

Pivotul este una dintre soluțiile de estetică dentară cu ajutorul căreia îți poți recăpăta zâmbetul în cazul în care ai unul sau mai mulți dinți rupți sau cariați și ai căror rădăcini pot fi salvate.

Trebuie să știi că în cazul în care ai mai mulți dinți afectați, pe fiecare poate fi montat câte un pivot urmat de o coroană dentară. De asemenea, această soluție poate fi folosită chiar și atunci când problemele sunt la dinți diferiți, pe oricare dintre cele două arcade.

Legat de tipurile de pivoți care se potrivesc în cazul problemelor cu dinții, cei turnați sunt aleși de cele mai multe ori, deoarece pot avea anumite caracteristici, printre care dimensiunea este foarte importantă, astfel că amprentarea are rolul de a oferi precizia necesară în realizarea tijei, dar și a coroanei, acestea fiind create în același timp. Astfel, atunci când pacientul se prezintă la medic pentru a-i fi fixat bontul protetic, pe acesta va fi montată și coroana.

Mulți pacienți se întreabă de ce să aleagă coroana dentară în locul implantului pentru dinți, iar cel mai important aspect de reținut în acest caz este că această soluție se poate utiliza doar atunci când rădăcina dentară este neafectată sau poate fi tratată și salvată. Implantul, pe de alta parte, va înlocui rădăcina.

Pivotul poate fi folosit și pe măsea, astfel că pacienții care au probleme cu molarii, pot apela la această soluție, dacă și medicul o consideră potrivită.

Servicii care te-ar putea interesa

1.2. Pivotul pentru măsea

Dacă te întrebi ce este un pivot dentar pentru măsea, trebuie să știi că din punct de vedere al materialului din care este realizat nu este nicio diferență față de cel creat pentru un dinte. Mai mult, în cazul molarilor, se poate opta pentru variante mai ieftine, precum cele din metal sau aliaje, însă trebuie avut în vedere un aspect foarte important și anume biocompatibilitatea.

Pentru măsele pot fi folosiți și pivoții prefabricați, aceștia putând fi inserați după realizarea tuturor procedurilor stomatologice care să permită montarea și cimentarea acestora peste care vor fi adăugate coroanele dentare .

Ce ar trebui să mai știi despre pivotul pentru măsea? În cazul în care ai mai multe măsele afectate, mai ales când acestea se află una lângă alta, sau în cazul în care vreuna a fost scoasă, medicul îți poate recomanda implantul pentru a o acoperi și pe cea lipsă.

Această soluție poate fi folosită în foarte multe cazuri, având destul de multe avantaje, însă există și limitări care îl vor face pe medic să te îndrume către implant. Dar care este durata de viață sau cât rezistă un pivot dentar? Destul de mult, însă depinde foarte mult de grija pe care pacientul o are față de îngrijirea danturii.

Până la montarea pivotului dentar, va trebui să treci prin mai multe etape care îl vor ajuta pe medicul dentist să hotărască dacă aceasta este cea mai bună tehnică de restaurare orală pentru tine.

2. Pivoții dentari – tratamente necesare și aspecte de avut în vedere după montare

Probabil că unul dintre dezavantajele pivotului dentar este faptul că nu poate fi montat și fixat direct. Deoarece el este o soluție disponibilă atunci când problemele cu dantura nu sunt atât de grave încât dinții sau măselele afectate să necesite extracții dentare, acestea trebuie mai întâi să treacă prin mai multe faze de pregătire.

Montarea unui pivot presupune de multe ori nu doar mai multe operațiuni, ci și mai multe programări la mai mulți membri ai unei echipe medicale multidisciplinare. Astfel:

  • radiografia este primul pas în stabilirea tratamentului care se va realiza înaintea alegerii soluției de restaurare;
  • în funcție de rezultatul radiografiei, poți avea nevoie de tratamente de endodonție, care presupun curățarea, tratarea infecțiilor și chiar scoaterea nervilor de pe canalele rădăcinii și obturarea acestora;
  • după tratamentele endodontice, se va lua amprenta dintelui sau măselei pe care va fi montat pivotul;
  • realizarea pivotului dentar și a coroanei este următorul pas din procedura de restaurare orală, această sarcină căzând pe tehnician;
  • cimentarea sau fixarea pivotului dentar împreună cu coroana este ultimul pas în definitivarea tratamentului și restaurarea orală completă.

În toate aceste etape este nevoie, de obicei, de atenția unei echipe medicale formate din mai mulți specialiști, mai ales atunci când îți dorești ca dantura ta să arate impecabil, dar și ca atunci când mesteci să simți acest proces ca pe unul natural.

Lucrarea dentară pe pivot se poate întinde pe o perioadă mai lungă, deoarece tratamentele pot fi de durată. Partea bună este că odată detectate toate problemele, poate fi luată amprenta pentru a fi trimisă la tehnician, timp în care dentistul va putea trece prin restul etapelor până la montarea acesteia.

Pivotul, indiferent că este fixat în rădăcina unui dinte sau a unei măsele, trebuie cimentat, astfel încât să nu se miște și să cadă sau, mai rău, să se rupă. Aceste scenarii nu sunt însă imposibile, de aceea, odată lucrarea efectuată, trebuie să ai grijă la următoarele:

  • masticație, dar în special în spargerea de alimente tari nu doar în dintele sau măseaua cu pivot, ci cu întreaga dantură, deoarece coroana se poate fisura;
  • curățarea danturii, care trebuie realizată riguros pentru a evita depunerea plăcii bacteriene și adunarea resturilor alimentare sub lucrarea pe pivot;
  • efectuarea controalelor regulate la medicul stomatolog pentru a te asigura de integritatea lucrării, dar și de sănătatea orală.

Există, totuși, situații neprevăzute, cum sunt accidentele, dar și slăbirea în timp a lucrării, care pot duce la crăparea, respectiv deplasarea coroanei, pentru care trebuie să te prezinți cât mai rapid la medic. În astfel de cazuri, stomatologul va începe cu îndepărtarea dintelui artificial, urmat de scoaterea sau decimentarea pivotului dentar. Toate aceste proceduri se vor efectua sub anestezie dentară, deși în cazul în care a fost îndepărtat nervul măselei sau dintelui respectiv, nu va mai exista durere. În cazul în care dintele sau măseaua este prea slăbit sau slăbită și nu mai poate fi salvat, se poate recurge la extracție urmată de implant.

Dacă te întrebi care este durata de viață a unui pivot dentar, acesta este unul dintre avantajele sale, ea putând să fie de ani de zile, însă cu o atenție riguroasă în ceea ce privește igiena orală. Beneficiile acestei tehnici de restaurare orală nu se opresc la rezistența sa, fiind mai multe.

3. Pivotul dentar: avantaje și dezavantaje

Probabil că unul dintre cele mai mari avantaje ale unui pivot dentar este faptul că presupune utilizarea unei tehnici care permite salvarea dinților și măselelor. Ce înseamnă acest lucru, mai exact? Că poate fi păstrată rădăcina naturală a acestora.

Păstrarea rădăcinii este și principala diferență dintre pivot și implantul dentar ca tehnici de restaurare a danturii, mai precis:

  • montarea unui pivot dentar este o soluție hibridă de reîntregire a danturii, prin prisma faptului că rădăcina naturală a dintelui sau măselei este tratată;
  • implantul presupune o tehnică de restaurare complet artificială, în care atât rădăcina cât și dintele sau măseaua afectate sunt înlocuite.

Ce alte beneficii mai are un pivot dentar? Iată câteva dintre ele:

  • este o metodă de tratament indicată în foarte multe situații;
  • este una dintre cele mai simple și sigure metode de păstrare a dinților naturali, mai ales în cazul celor rupți;
  • are un preț mai mic în comparație cu cel al implanturilor;
  • are un aspect plăcut, fiind insesizabilă diferența dintre dintele natural și coroana dentară fixată pe pivot;
  • este o alternativă la extracția dentară care este mult mai traumatizantă pentru organism.

Legat de cât rezistă un pivot trebuie să știi că te poți baza pe el chiar și o viață întreagă cu îngrijirea corectă danturii și dacă mergi la controale regulate.

Pivotul are și anumite dezavantaje, printre care:

  • materialele din care poate fi realizat pivotul pot da anumite alergii;
  • poate presupune îndepărtarea nervului dintelui sau măselei;
  • tratamentul până la fixarea pivotului și a coroanei poate fi de durată mai lungă, ceea ce înseamnă mai multe vizite la cabinetul stomatologic;
  • în cazul unui pivot dentar rupt, îndepărtarea sau decimentarea acestuia poate fi dificilă.

Legat de cum îți poți da seama dacă pivotul dentar s-a rupt, răspunsul este că se poate să nu realizezi, de aceea controalele la stomatolog sunt foarte importante. În timpul acestora, se pot realiza și radiografii care vor detecta ruptura.

În concluzie, ce înseamnă pivotul dentar? Este o proteză sub formă de șurub, care se introduce în rădăcina unui dinte sau măsele pentru a susține coroana care va fi montată deasupra lui. Acesta este de mai multe tipuri, principalele diferențe fiind date de materialele din care este realizat. Denumit și știft, acesta are destul de multe avantaje, printre care cel mai important este că reprezintă una dintre cele mai sigure soluții de restaurare a danturii, putând să aibă o durată de viață foarte lungă. Are și câteva dezavantaje, printre care nevoia de tratamente stomatologice mai complexe, precum și posibilitatea dezvoltării anumitor alergii, alternativa sa fiind implantul.

×