Sarcina este unul dintre cele mai importante momente din viața unei femei, astfel că, în această perioadă, atenția viitoarei mame va fi direcționată către copil și mai puțin asupra sa. Acest lucru o poate face să acorde mai puțină importanță sănătății sale orale, neglijându-și dantura, ceea ce poate duce la probleme serioase și ireversibile pe termen lung. Din păcate, amânarea soluționării afecțiunilor dentare ține și de anumite mituri despre pericolele pe care anumite intervenții stomatologice le au asupra fătului, tratamentele fiind lăsate pentru după naștere sau mai târziu.
Dacă în trecut nu erau suficiente studii sau tehnici necesare care să ajute femeile însărcinate să își trateze afecțiunile dentare, în prezent, mersul la dentist în sarcină nu ar trebui să mai sperie pe nimeni, mai ales că noile metode de tratament sunt sigure și pot duce la evitarea suferințelor comune precum durerile de dinți și molari, dar mai ales la agravarea problemelor existente. Dacă ești gravidă sau plănuiești să ai un copil în curând, află din rândurile de mai jos care sunt intervențiile stomatologice din sarcină la care poți apela în siguranță pentru tine și pentru bebeluș.
Cuprins:
1. Probleme dentare în sarcină: afecțiuni des întâlnite la gravide
2. Tratamentele stomatologice în sarcină: care sunt acestea și ce presupun?
3. Sarcina și dentistul: ce afecțiuni se pot trata în această perioadă
3.1. Infecția dentară în sarcină: tratarea dinților care pot fi salvați
3.2. Infecțiile dentare în sarcină: extracțiile și implantul dentar
1. Probleme dentare în sarcină: afecțiuni des întâlnite la gravide
Deși cel mai bine este ca toate afecțiunile stomatologice să fie rezolvate până a rămâne însărcinată, este știut faptul că această etapă din viața unei femei nu este întotdeauna planificată. De aceea, de multe ori, tratarea lor este amânată până după naștere.
Înainte de a vorbi despre intervențiile și tratamentele moderne disponibile în sarcină, trebuie să știi că în această perioadă există predispoziții pentru apariția sau agravarea anumitor probleme dentare ca urmare a anumitor dezechilibre hormonale apărute în organism. Iată care sunt acestea:
- cariile, care sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor dentare în sarcină, fiind și una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ca urmare a demineralizării accentuate a dinților și a acidității crescute din cavitatea orală;
- gingivita este o altă afecțiune care se poate instala în timpul sarcinii din cauza creșterii nivelului hormonilor de estrogen și progesteron, aceasta ducând la acumularea plăcii bacteriene și chiar pierderea țesutului osos din jurul dinților și a molarilor;
- tumorile bacteriene sau granuloamele care pot fi cauzate tot de gingivită, acestea fiind des întâlnite în al doilea trimestru de sarcină;
- mobilitatea sau mișcarea dinților ca urmare a demineralizării.
Pe lângă acestea, sângerările gingivale sunt unele dintre cele mai frecvente probleme dentare în timpul sarcinii.
Dacă te întrebi care este cea mai gravă problemă stomatologică de care ai putea să suferi în sarcină, aceasta este infecția care poate duce la parodontoză atunci când suferi și de gingivită și eroziune dentară, dar mai important este că poate afecta fătul nenăscut.
Principalul motiv pentru care femeile evită dentistul în sarcină este teama de anestezie și radiografii, deoarece cred că aceasta ar putea afecta fătul. Însă, infecțiile orale sunt mult mai periculoase pentru viitorul bebeluș. Din fericire, în ziua de azi, există metode moderne de tratament, astfel încât medicul stomatolog să poată realiza orice intervenție în siguranță completă pentru mamă și copil.
Dacă încă te mai întrebi dacă poți merge la dentist în timpul sarcinii, răspunsul este că da. Mai mult, atunci când acesta este informat corect și complet despre starea ta de sănătate, te va putea ajuta să rezolvi de la cele mai simple probleme până la unele mai complexe, inclusiv infecția dentară prin tratamente stomatologice moderne și sigure.
2. Tratamentele stomatologice în sarcină: care sunt acestea și ce presupun?
În prezent, se pot efectua mai multe intervenții stomatologice în timpul sarcinii, începând cu cele de profilaxie dentară și până la unele mai complexe, cât timp pacienta are o stare de sănătate bună și fără complicații.
Ce trebuie să știi este că unele tratamente stomatologice se pot realiza încă din primul trimestru de sarcină, în timp ce altele trebuie lăsate pentru ce de-al doilea.
Iată care sunt intervențiile care se pot realiza în sarcină:
- tratamentele de estetică dentară, precum detartrajul și periajul profesional care nu necesită anestezie;
- tot în serviciile de estetică intră și albirea dentară pe care o poți face fără probleme, dacă starea de sănătate orală o permite.
- obturațiile în cazul cariilor incipiente, dar și avansate, recomandarea fiind ca acestea să fie tratate mai devreme decât mai târziu pentru a preveni pierderea dintelui sau molarului respectiv;
- tratamentele de canal, scoaterea nervului, dar și extracțiile dentare se pot efectua și ele în sarcină;
- montarea de aparate dentare este posibilă în sarcină, aceasta fiind o intervenție stomatologică sigură și neinvazivă.
Printre cele mai frecvente întrebări pe care pacientele le au sunt cele despre radiografia dentară, mai ales că acesta este primul pas înaintea oricărui tratament stomatologic chiar și în sarcină. De asemenea, și cele despre anestezie și eventuala medicație, dar mai ales dacă și cum pot afecta ele fătul. Iată ce ar trebui să știi despre ele:
- radiografia dentară nu afectează fătul, așadar, în cazul pacientelor care nu au probleme cu sarcina, aceasta se poate efectua în siguranță, însă în majoritatea cazurilor este recomandat să se aștepte până în cel de-al doilea trimestru, adică începând cu cea de-a 14 săptămână;
- anestezia dentară este de mai multe feluri, ea fiind esențiala pentru confortul pacientei în timpul tratamentelor stomatologice pentru a atenua durerile în cazul unei extracții de măsea în timpul sarcinii, de exemplu;
- și medicamentele disponibile sunt de mai multe tipuri, astfel că medicul stomatolog va ști ce să prescrie în funcție de anamneza și probleme dentare semnalate de pacienta însărcinată.
Ce mai trebuie să știi despre anestezia dentară este că sunt mai multe substanțe care pot fi administrate sub forma de spray, astfel încât orice intervenții dentare în timpul sarcinii să poată fi realizate în confort deplin pentru pacientă. Printre acestea se numără:
- lidocaina-xilina;
- etidocaina;
- prilocaina.
Acestea pot fi administrate în toate trimestrele sarcinii, însă în funcție de istoricul medical al pacientei, dentistul va decide ce să utilizeze.
3. Sarcina și dentistul: ce afecțiuni se pot trata în această perioadă
Se poate să fi auzit destul de multe mituri despre vizitarea dentistului și sarcină, acest lucru făcându-te să amâni rezolvarea urgențelor stomatologice. Însă, aceasta nu este o conduită recomandată de medici. În ziua de azi, sunt destul de multe afecțiuni dentare care pot fi soluționate, astfel încât să poți sta liniștită în sarcină.
Posibilitatea realizării unor lucrări dentare în sarcină a crescut destul de mult în prezent, deoarece s-au efectuat și încă se fac studii despre îmbunătățirea serviciilor care pot fi oferite pacientelor gravide. Printre ele se numără următoarele:
- soluționarea infecțiilor dentare în sarcină;
- problemele de estetică precum punerea de fațete dentare care își pot găsi rezolvarea;
- cariile, una dintre cele mai frecvente probleme dentare în sarcină și care ar trebui rezolvate cât mai repede;
- gingivita poate fi și ea tratată, astfel încât să se evite resorbția osoasă care poate duce la probleme mult mai grave, inclusiv pierderea dinților și/sau a măselelor.
Dintre toate acestea, infecția dentară în sarcină este una dintre cele mai dureroase și periculoase, putând să ducă și la alte complicații. Iar dacă încă te întrebi dacă poți merge la dentist pentru o astfel de problemă dacă ești gravidă, răspunsul este invariabil da.
3.1. Infecția dentară în sarcină: tratarea dinților care pot fi salvați
Există foarte multe mituri legate de sarcină și de dentist, multor femei fiindu-le teama să meargă să își rezolve problemele dentare, în unele cazuri preferând să sufere de dureri destul de mari cauzate de infecții la dinți sau masele.
Medicina modernă pune la dispoziția dentiștilor și pacienților mai multe soluții ca oricând, acestea putând fi utilizate și pentru realizarea mai mult intervenții stomatologice chiar și în sarcină. Pentru că infecțiile dentare au o incidență foarte mare în rândul gravidelor, fiind cauzate de gingivită și de acumularea plăcii bacteriene, este recomandat ca ele să fie tratate în stadii incipiente.
Iată mai întâi care sunt semnele care ar trebui să te trimită la un control stomatologic:
- sensibilitatea dentară, care în sarcină poate fi mult mai accentuată;
- gingiile inflamate, care sângerează la periaj;
- eroziunile dentare, care, chiar și în sarcină, trebuie să te trimită imediat la dentist;
- durerile de orice fel, care pot fi cauzate de infecții dentare ascunse.
Care este cea mai bună perioadă din sarcină în care să mergi la dentist pentru tratamente stomatologice? Cel de-al doilea trimestru este cel mai sigur pentru majoritatea intervențiilor, însă dacă durerile dentare în timpul sarcinii sunt prea mari, este indicat să te prezinți cât mai repede la medic.
Iată cum va decurge o vizită la dentist atunci când ai probleme cu dantura în timpul sarcinii:
- mai întâi, medicul te va întreba dacă suferi de anumite probleme medicale cauzate de sarcină pentru a ști ce abordare să adopte;
- apoi, acesta te va consulta pentru a vedea care sunt cauzele posibile ale problemelor tale;
- dacă este cazul unei radiografii, aceasta se poate face în siguranță, dacă nu există contraindicații;
- ca ultimă etapă, se va realiza un plan de intervenții ținând cont de starea ta, urmată de ședința sau ședințele de tratament necesare.
Așadar, dacă încă ai rețineri și te întrebi dacă poți face radiografie dentară dacă ești însărcinată, poți discuta atât cu medicul ginecolog care te supraveghează, dar și cu dentistul pentru a te liniști.
Infecțiile dentare din sarcină pot fi de două feluri:
- cele în care dinții pot fi tratați și salvați;
- cele în care este nevoie de extracțiile dentare și implanturi.
Se pot realiza diverse lucrări dentare în timpul sarcinii, iar pentru infecțiile în care dinții sau molarii afectați se pot salva, se poate recurge la următoarele soluții:
- tratarea cariilor dentare care bazată pe etapele de tratament și obturație de canal, urmate de plombare;
- tratarea cariilor cu punerea uneia sau mai multor coroane dentare, dacă dinții sau măselele sunt cariați în proporție mai mare de 50%.
Pentru că șansele de reușită ale tratamentelor dentare în sarcină sunt foarte mari, este recomandat să nu amâni vizita la medic pentru a fi liniștită în toată această perioadă. Dar ce se întâmplă atunci când dintele sau măseaua care te supără nu mai poate fi salvat, respectiv salvată? Cel mai probabil se poate să fie nevoie de o extracție dentară în sarcină urmată de un implant.
3.2. Infecțiile dentare în sarcină: extracțiile și implantul dentar
Intervențiile și lucrările stomatologice în timpul sarcinii pot fi mai simple sau mai complexe. Atunci când te prezinți la medic la primele semne, se vor folosi metode cu ajutorul cărora să se păstreze dinții sau măselele afectate, însă dacă problemele sunt mai vechi și s-au agravat, se poate să fie nevoie de extracții dentare sau ale molarilor.
În cazul unor infecții care provoacă și dureri serioase, cea mai bună abordare rămâne extracția urmată de implanturile dentare. Această abordare este una personalizată, însă. Ce înseamnă acest lucru? Că medicul stabilește de la caz la caz dacă o astfel de intervenție stomatologică invazivă poate fi realizată.
Iată ce trebuie să știi în cazul în care ai infecții dentare în sarcină care ar putea să necesite implanturi dentare:
- în primul trimestru de sarcină, adică până în cea de-a 14 săptămână, intervențiile chirurgicale nu sunt recomandate;
- al doilea trimestru de sarcină este cea mai propice perioadă pentru realizarea tratamentelor bazate pe implanturi dentare;
- în cel de-al treilea trimestru, este recomandată evitarea unei astfel de abordări.
Implantul dentar în timpul sarcinii este recomandat doar în anumite cazuri, cel mai mare pericol fiind reprezentat de riscul ca infecția dentară să afecteze fătul, astfel că intervenția trebuie realizată cât mai repede cu putință. Dacă tratamentul nu se poate face în totalitate, medicul va face extracția pentru eliminarea acesteia.
Atunci când infecțiile din sarcină pot fi rezolvate cu ajutorul coroanelor dentare și a altor tratamente stomatologice conservatoare, intervenția chirurgicală de montare a bontului protetic va fi amânată până după naștere. Ce trebuie să știi este că implantul în sine nu prezintă niciun pericol pentru femeile gravide, intervenția chirurgicală fiind cea care poate cauza un anumit nivel de stres pacientei.
În concluzie, în zilele noastre, numărul intervențiilor stomatologice disponibile pentru femeile gravide sunt mult mai multe decât în trecut. De aceea, atunci când suferi de gingii inflamate, sângerări gingivale, carii și dureri cauzate de infecții, este bine să te prezinți la medic. Mersul la dentist în sarcină este ceva normal, acesta putând să te ajute să-ți rezolvi problemele de sănătate orală prin intermediul unor soluții moderne adaptate situației tale. De la tratamente simple și până la restaurări bazate pe coroane și în unele cazuri chiar implanturi, medicina modernă îți este pusă la dispoziție atunci când te confrunți cu diverse probleme stomatologice în timpul sarcinii pentru a te bucura și sta cât mai liniștită în această perioadă importantă din viața ta.