Skip to main content

Radiografia dentară este una dintre cele mai importante modalități de diagnosticare, fiind utilizată de medicii stomatologi pentru a vizualiza întreaga stare a danturii, a osului, adică a cavității orale. Această tehnică este bazată pe utilizarea radiațiilor X și a unui film special creat pentru a produce o imagine clară.

Radiografiile dentare pot fi utilizate pentru a detecta o varietate de probleme, inclusiv abcese ori carii, leziuni ale rădăcinilor dinților, chisturi ori tumori și, nu în cele din urmă, fracturi ale maxilarului. De asemenea, radiografia poate fi folosită pentru a evalua starea generală a sănătății dentare a pacientului și pentru a detecta probleme care pot apărea în viitor, dacă anumite aspecte rămân neglijate

1. Radiografii dentare – Cum se realizează și care sunt principalele tipuri?

Radiografii dentare - Cum se realizează și care sunt principalele tipuri

 

Radiografia dentară implică utilizarea radiațiilor X și a unui film special pentru a obține o imagine a structurilor dentare și osoase. În timpul procedurii, pacientul trebuie să-și îndepărteze bijuteriile și alte obiecte metalice din zona capului, deoarece acestea pot interfera cu imaginile radiografice.

Există două tipuri principale de radiografii dentare: intraorale și extraorale. În cadrul fiecărui tip principal sunt incluse diferite moduri prin care se poate realiza radiografia.

Radiografii intraorale

Pentru a realiza o radiografie intraorală, pacientul trebuie să țină filmul radiografic în cavitatea orală, astfel încât aparatul să poată fi poziționat corespunzător pentru a obține imaginea dorită.

Radiografia retroalveolara sau periapicală: se concentrează pe un singur element și capturează imaginea dintelui și a structurii osoase înconjurătoare.

Radiografia cu film bite-wing: este utilizată pentru a examina cavitatea bucală și cariile interdentare. Aceasta este realizată cu ajutorul unui suport fixat între dinți cu scopul de a stabiliza plăcuța radiografică.

Radiografie ocluzală: este utilizată pentru a examina întreaga structură a maxilarului ori a mandibulei și folosește un senzor de mari dimensiuni.

Radiografii extraorale

Radiografiile extraorale sunt realizate prin plasarea filmului radiografic în afara cavității orale a pacientului.

Radiografia panoramică: este o imagine a întregii danturi și a structurilor osoase maxilare, care oferă o perspectivă generală asupra sănătății dentare. Este cea mai des folosită de medicii stomatologi pentru a oferi pacienților un diagnostic corect.

Teleradiografia craniană: este o radiografie a capului, care oferă informații detaliate despre structura craniană și a feței.

Tomografia computerizată (CT): este o scanare tridimensională a capului și a gâtului, care poate oferi o imagine detaliată a structurilor osoase și a altor țesuturi.

Tomografia computerizată cu fascicul conic: este o tehnică de imagistică tridimensională care oferă o imagine detaliată a structurilor osoase ale feței, fiind folosită în special pentru implanturi dentare.

Specialiștii de la CITransilvania pun la dispoziția pacienților atât posibilitatea de a efectua orice investigație în condiții de maximă siguranță, cât și posibilitatea de a apela la servicii de estetică dentară sau chirurgie dentară, în cazul în care aceste proceduri sunt necesare.

2. Radiografia dentară – Când se recomandă și când trebuie evitată?

 

Radiografia dentară - Când se recomandă și când trebuie evitată

Radiografia se recomandă pentru diagnosticarea problemelor dentare existente și pentru prevenirea posibilelor situații problematice viitoare. Unele dintre principalele situații în care radiografia dentară este recomandată sunt:

  • Evaluarea stării rădăcinilor și structurilor dentare cu scopul de a detecta diferite afecțiuni, precum fracturi sau infecții, ca mai apoi pacientul să primească un diagnostic corect și un plan de tratament complet.
  • Evaluarea structurilor dentare cu scopul de planificare a tratamentului ortodontic adecvat.
  • Evaluarea implanturilor dentare și detectarea posibilelor probleme legate de acestea, precum infecții sau probleme legate de fixarea acestora în os.

De regulă, radiografiile sunt utile pentru verificarea sănătății dentare, fiind folosite la consultații pentru un diagnostic și un tratament corect, în controalele periodice la medicii stomatologi, cât și în situații care necesită investigații mai amănunțite pentru diferite tratamente stomatologice.

Radiografiile dentare sunt folositoare atât pentru adulți, cât și pentru copii. În cazul celor din urmă, ele sunt utile pentru monitorizarea dezvoltării structurilor dentare și detectarea la timp a posibilelor probleme. Acestea pot fi de ajutor pentru prevenirea intervențiilor majore, precum extracțiile sau alte tratamente costisitoare. Ele nu sunt dureroase sau invazive, iar experții în stomatologie pentru copii au la dispoziția lor tehnologii moderne, utile pentru confortul pacienților de vârste mici.

În momentul consultației, interpretarea radiografiei dentare ajută la punerea unui diagnostic cât mai corect, fiind de un real folos atât pentru pacient, cât și pentru medicul specialist. Astfel, planul de tratament va putea fi realizat cu acuratețe și în cunoștință de cauză. De asemenea, în timpul procedurilor, radiografia dentară va fi utilă pentru identificarea punctuală a problemelor, astfel încât medicul va cunoaște precis unde este nevoie de intervenție.

2.1 Radiografia dentară în sarcină și în alăptare

 

Radiografia dentară în sarcină și în alăptare

Există și situații unde radiografia dentară trebuie realizată doar la recomandarea medicilor și doar în cazurile în care este absolut necesară. În această categorie intră femeile însărcinate și cele care alăptează. Radiografia dentară în sarcină este în general permisă, întrucât implică o expunere minimă la radiații, iar acest nivel este considerat sigur. Dar, pentru un plus de siguranță, deși nivelul radiațiilor este scăzut, această procedură trebuie realizată doar după ce persoana în cauză discută atât cu medicul stomatolog, cât și cu medicul obstetrician.

De asemenea, radiografia dentară în alăptare este și ea permisă. Cantitatea de radiații este extrem de mică și nu există dovezi că ar putea afecta laptele matern sau sănătatea bebelușului. Cu toate acestea, este recomandat să se informeze medicul stomatolog cu privire la faptul că pacienta se află în perioada de alăptare, astfel încât să fie luată cea mai bună decizie în acest context.

Astfel, această tehnică imagistică este esențială în procesul de diagnosticare a problemelor dentare existente ori viitoare. Alege să previi și fă o vizită clinicilor noastre. Medicii specialiști sunt pregătiți pentru orice situație, iar echipamentele utilizate de ei sunt de ultimă generație, astfel încât rezultatele procedurilor să fie cât mai concludente și precise.

Tu când ai fost ultima dată la stomatolog? Contactează-ne și programează-te acum la o consultație!

×