Sensibilitatea dentară este o problemă comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin durere sau disconfort la nivelul dinților atunci când aceștia sunt expuși la anumiți stimuli, cum ar fi alimentele și băuturile reci, fierbinți, dulci sau acide și chiar în timpul efectuării igienei dinților, referindu-ne aici, desigur la periaj și la folosirea aței dentare.
Sensibilitatea dentară poate fi temporară sau cronică, în funcție de cauză, și poate afecta persoane de toate vârstele. În acest articol vom discuta despre cauzele, diagnosticul, tratamentul și prevenirea sensibilității dentare.
Cuprins:
1. Sensibilitatea dentară: cauze și simptome
2. Durerea de dinți la rece: diagnostic și tratament
3. Sensibilitate dinților: alți stimuli ce o pot declanșa și cum se poate preveni
4. Sensibilitatea dentară și parodontoza
5. Sensibilitate la dinți la copii
6. Sensibilitatea dentară: remedii pentru a putea limita durerea
1. Sensibilitatea dentară: cauze și simptome
Sensibilitatea dinților la rece este o problemă comună, care afectează milioane de oameni la nivel global și apare atunci când smalțul dinților se uzează sau când țesutul gingival se retrage, expunând dentina (țesut din structura dintelui acoperit de smalț) de dedesubt.
Dentina conține tuburi microscopice care duc la nervii din dinți, iar atunci când sunt expuse la temperaturi scăzute, acestea pot declanșa durere sau disconfort. În plus, unele proceduri dentare, cum ar fi albirea dinților și tratamentele de canal, pot provoca, de asemenea, sensibilitate temporară la rece.
Simptomele sensibilității dinților la frig includ, de obicei, o durere sau un disconfort acut, brusc, atunci când mănânci sau bei ceva rece sau când inspiri aer care are o temperatură scăzută. Durerea de dinți la rece poate fi ușoară sau severă și poate apărea se poate limita la un singur dinte sau se poate extinde la mai mulți dinți.
Persoanele cu dinți sensibili la rece și cald pot simți, de asemenea, durere sau disconfort atunci când se spală pe dinți sau folosesc ața dentară. Totodată, pot evita anumite alimente sau băuturi pentru a preveni declanșarea sensibilității.
Dacă nu este tratată, sensibilitatea dinților la rece se poate agrava și poate duce la alte probleme dentare, cum ar fi cariile și bolile gingivale, deoarece pacientul nu va realiza o igienă corespunzătoare a cavității bucale, din cauza durerii. Prin urmare, este important să consulți un medic stomatolog, pentru a determina cauza care stă la baza sensibilității și pentru a primi un tratament adecvat.
2. Durerea de dinți la rece: diagnostic și tratament
După cum am stabilit, sensibilitatea dentară este o afecțiune dentară des întâlnită, cu care se confruntă majoritatea oamenilor, fiind unul dintre motivele pentru care aceștia se prezintă cel mai des la cabinetul de stomatologie. Aceasta apare atunci când smalțul dinților se uzează, expunând stratul de dentină, care reprezintă bariera între smalț, nervi și vasele de sânge ale dintelui. Acest strat de dentină este plin de tubuli minusculi care duc la terminațiile nervoase ale dintelui.
Atunci când substanțele reci intră în contact cu dentina expusă, pot declanșa o reacție ascuțită și dureroasă. Pentru a diagnostica cauza sensibilității, un specialist în endodonție dentară poate folosi diverse tehnici de diagnostic, cum ar fi un consult stomatologic, radiografii sau o procedură exploratorie numită test pulpar. Aceste teste pot determina dacă sensibilitatea se datorează unei carii dentare, unei recesiuni gingivale sau unei probleme cu nervul dintelui.
Tratamentul pentru sensibilitatea dinților la rece implică adesea tratamente de desensibilizare, cum ar fi un lac sau un gel protector cu fluor, care poate fi aplicat în cabinet sau la domiciliu. Dacă sensibilitatea se datorează unei carii, specialistul în endodonție dentară poate recomanda o obturație sau un canal radicular pentru a îndepărta țesutul afectat și a preveni sensibilitatea ulterioară.
În plus, o schimbare a obiceiurilor de periaj sau utilizarea unei periuțe de dinți cu peri mai moi poate ajuta la prevenirea eroziunii suplimentare a smalțului. În unele cazuri, dacă sensibilitatea este severă, medicul stomatolog poate recomanda o barieră protectoare, cum ar fi o coroană dentară sau o grefă de gingie pentru a proteja suprafața expusă a rădăcinii dintelui.
Controalele, periajele dentare profesioniste și detartrajele regulate pot ajuta la detectarea și prevenirea sensibilității înainte ca aceasta să devină o problemă mai semnificativă.
3. Sensibilitate dinților: alți stimuli sau cauze ce o pot declanșa și cum se poate preveni
Te întrebi în afară de sensibilitatea la rece ce anume poate cauza sensibilitatea dentară? După cum știm deja, una dintre principalele cauze ale sensibilității dentare este eroziunea smalțului. Smalțul este stratul dur, exterior al dintelui, care protejează straturile interioare, mai sensibile.
Atunci când smalțul este erodat sau uzat, straturile interioare sensibile sunt expuse, ceea ce duce la sensibilitate. Eroziunea smalțului poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv alimente și băuturi acide, anumite medicamente și periajul excesiv. Excluzând durerea de dinți la rece, alți factori care pot declanșa sensibilitatea dentară sunt:
- Temperaturile ridicate sunt printre cele mai frecvente cauze care declanșează sensibilitatea dentară. Atunci când sunt expuși la alimente sau băuturi fierbinți, nervii din interiorul dinților pot deveni hipersensibili, provocând durere sau disconfort acut.
- Sensibilitatea la factorii acizi, pe de altă parte, este cauzată de eroziunea smalțului dentar ca urmare a consumului de alimente și băuturi acide, ceea ce poate duce la expunerea dentinei și la sensibilitatea la aciditate.
- Igienă orală deficitară poate duce la apariția cariilor dentare, a bolilor gingivale și a altor probleme dentare care pot cauza sensibilitatea dinților. Atunci când placa bacteriană și tartrul se acumulează pe dinți, acestea pot provoca inflamații și deteriorarea smalțului, ceea ce duce la sensibilitate.
- O altă cauză a sensibilității dentare este retragerea gingivală. Atunci când gingiile se retrag, rădăcinile dinților devin expuse, ceea ce poate duce la sensibilitate. Retragerea gingivală poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv boli ale gingiilor, periajul prea intens și îmbătrânirea (cauză fiziologică).
- Procedurile dentare, cum ar fi albirea dinților, pot provoca, de asemenea, sensibilitate la nivelul dinților. Acest lucru se datorează faptului că albirea dinților implică utilizarea unor substanțe chimice puternice care pot pătrunde în smalțul dinților și pot ajunge la dentină, ceea ce poate provoca durere și disconfort.
- Sensibilitatea dinților poate fi, de asemenea, cauzată și de scrâșnirea dinților, cunoscută și sub denumirea medicală de bruxism. Scrâșnitul dinților poate uza smalțul, ceea ce duce la sensibilitate dentară. Acest obicei/tic poate determina și alte probleme dentare, cum ar fi dinții ciobiți sau crăpați.
- În plus față de cauzele menționate mai sus, sensibilitatea dentară poate fi, de asemenea, un simptom al unor probleme dentare, cum ar fi caria dentară, dinți fisurați sau sparți și abcese dentare.
Dacă te confrunți cu sensibilitate la rece la dinți, este important să te programezi la un medic stomatolog, pentru a determina cauza care stă la baza simptomelor tale.
Pașii pe care îi poți urma pentru a preveni sensibilitatea dentară
- Cel mai bun tratament rămâne profilaxia dentara, atunci când discutăm despre tratamentul împotriva sensibilității dinților.
- Una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni sensibilitatea dentară este practicarea unei bune igiene orale. Aceasta include periajul dinților de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor, folosirea aței dentare zilnic și a apei de gură. În cazul celor care sunt pregătiți pentru următorul nivel, recomandăm utilizarea unui irigator bucal.
- O altă modalitate de a preveni sensibilitatea dentară este de a evita alimentele și băuturile acide, cum ar fi citricele, băuturile carbogazoase și alcoolul. Dacă însă consumi aceste tipuri de alimente și băuturi, este recomandat să îți clătești gura cu apă după aceea, pentru a ajuta la neutralizarea acidului.
- Dacă suferi de sensibilitate dentară, există mai multe produse fără prescripție medicală care te pot ajuta să-ți gestionezi simptomele. Printre acestea se numără pasta de dinți desensibilizantă, care acționează prin blocarea terminațiilor nervoase din dinți, și tratamentele cu fluor, care pot ajuta la întărirea smalțului.
- În unele cazuri, medicul stomatolog îți poate recomanda tratamente mai avansate pentru sensibilitatea dentară. Acestea pot include o coroană dentară pentru a proteja rădăcina expusă a dintelui sau o grefă de gingie pentru a acoperi rădăcina expusă.
4. Sensibilitatea dentară și parodontoza
Parodontoza este o afecțiune severă a gingiilor, care afectează țesuturile care susțin dinții. Aceasta apare atunci când bacteriile din gură provoacă inflamarea și infectarea gingiilor, ceea ce duce la pierderea osului și a țesuturilor care fixează dinții la locul lor (alveolele dentare).
Unul dintre simptomele parodontozei este retragerea gingiilor, care poate expune rădăcinile sensibile ale dinților. Această expunere a rădăcinilor dinților poate duce la sensibilitate dentară, o problemă dentară comună care provoacă disconfort sau durere ca răspuns la anumiți stimuli, cum ar fi băuturile calde sau reci, alimentele dulci sau acide sau chiar periajul dinților. Prin urmare, există o legătură directă între parodontoză și sensibilitatea dentară, deoarece prima poate duce la cea de-a doua.
Relația dintre parodontoză și sensibilitatea dentară este, de fapt, bidirecțională. Sensibilitatea dentară cauzată de expunerea rădăcinilor dinților din cauza retragerii gingiilor poate agrava și mai mult parodontoza. Durerea și disconfortul asociate cu sensibilitatea dentară pot îngreuna periajul și folosirea corectă a aței dentare, ceea ce duce la acumularea de bacterii și placă bacteriană în gură.
Acest lucru, la rândul său, poate agrava inflamația și infecția gingiilor, provocând o pierdere suplimentară de os și țesut. Prin urmare, este esențial să se trateze atât parodontoza, cât și sensibilitatea dentară pentru a preveni deteriorarea în continuare a dinților și a gingiilor. Așadar, ne confruntăm cu un cerc vicios. Controalele dentare periodice și bunele practici de igienă orală pot ajuta la prevenirea și gestionarea ambelor afecțiuni.
5. Sensibilitate la dinți la copii
Stomatologia copiilor este o ramură a stomatologiei care se ocupă în mod special de sănătatea orală a sugarilor, copiilor și adolescenților. Aceasta cuprinde toate aspectele îngrijirii orale pediatrice, de la măsuri preventive, cum ar fi tratamentele cu fluor până la tratamentele mai avansate, cum ar fi obturațiile și coroanele.
Stomatologia destinată celor mici (pedodonția) include, de asemenea, tratamentul bolilor orale specifice copiilor, cum ar fi cariile dinților cauzate de biberon și obiceiul de supt degetul mare. Medicii stomatologi specializați dintr-o stomatologie pentru copii sunt pregătiți să comunice cu cei mici într-un mod care să nu îi sperie și să nu îi intimideze, ajutându-i să dezvolte atitudini pozitive față de îngrijirea dentară încă de la o vârstă fragedă.
O problemă comună pe care copiii o pot întâmpina în ceea ce privește dinții lor este sensibilitatea. Sensibilitatea dentară la copii poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi cariile dentare, bolile gingivale, scrâșnirea dinților sau chiar predispoziția genetică. Simptomele sensibilității sunt aceleași: durere sau disconfort atunci când dinții sunt expuși unor stimuli cu potențial vătămător.
Pentru a putea stabili un diagnostic în ceea ce privește sensibilitatea dentară la copii, un medic stomatolog poate efectua o examinare amănunțită a dinților și a gingiilor, poate face radiografii și poate pune întrebări despre istoricul dentar al copilului.
Opțiunile de tratament pentru sensibilitatea dentară la copii pot include pastă de dinți desensibilizantă, tratamente cu fluor sau obturații, în funcție de cauza primară a sensibilității.
Este important ca părinții să ia în serios sensibilitatea dentară a copilului lor și să caute un tratament prompt la un medic stomatolog pediatru pentru a preveni deteriorarea în continuare a dinților.
Dacă dorești să faci o programare pentru cel mic sau pentru toată familia, atunci la citransilvania.ro vei găsi o echipă de medici stomatologi specialiști care cu siguranță vor avea răspunsuri la toate întrebările tale și vor căuta împreună cu voi câte o soluție potrivită.
6. Sensibilitatea dentară: remedii pentru a putea limita durerea
În prezent, dinții sensibili, deși sunt cauzați de diverși factori, există câteva remedii la care poți apela. Deci, dacă te confrunți cu o sensibilitate dentară ușoară, la rece și cald, există câteva remedii pe care le poți încerca acasă, inclusiv:
Utilizarea unei paste de dinți concepute pentru dinți sensibili;
- Aplicarea unui gel sau lac cu fluor pe dinți și gingii;
- Utilizarea unei paste de dinți sau a unei ape de gură desensibilizatoare;
- Evitarea spălării pe dinți imediat după ce ați mâncat sau băut alimente sau băuturi acide.
În concluzie, sensibilitatea dentară poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv eroziunea smalțului, recesiunea gingivală, scrâșnirea dinților (bruxism) și problemele dentare subiacente. În timp ce stimulii reci sunt frecvent asociați cu sensibilitatea dentară, aceasta poate fi declanșată și de alți stimuli, precum temperatura ridicată, substanțele acide (fie ele de natură alimentară sau de curățare a dinților) și a factorilor mecanici (periajul agresiv).
Pentru a preveni și a gestiona sensibilitatea dentară la rece, cald, dulce și la alți factori, este important să practici o bună igienă orală, să eviți alimentele și băuturile acide și să-ți vizitezi medicul stomatolog în mod regulat pentru controale și evaluări. Programează-te aici la o consultație și află toate detaliile de care ai nevoie!