Căderea dinților este un fenomen des întâlnit în rândul adulților cu vârste de peste 50 de ani, însă poate să apară din motive diverse și la adulții tineri sau la adolescenți. În general, pierderea unuia sau a mai multor dinți poate fi ereditară, se poate datora înaintării în vârstă sau poate apărea ca urmare a unui accident soldat cu traumatisme dentare, însă poate fi generată și de un stil de viață nesănătos, de carii dentare sau de diferite afecțiuni mai grave, precum parodontoza, care necesită intervenție de specialitate imediat ce observi primele semne.
Oricare ar fi cauza pierderii dinților, este cu siguranță o experiență neplăcută pentru orice persoană care se confruntă cu acest fenomen. Pentru că dăunează atât din punct de vedere estetic, cât și din punctul de vedere al confortului general al vieții, această problemă dentară necesită intervenția cât mai rapidă a medicului dentist, atât pentru a descoperi cauzele exacte, cât și pentru a primi un plan de tratament optim și, în cele din urmă, pentru a repara dantura și a-ți readuce pe față zâmbetul pe care îl meriți.
Citește în continuare acest articol pentru a descoperi care sunt urmările pe care le poate avea căderea dinților, care pot fi cauzele, dar și ce poți face alături de medicul dentist pentru a-ți recăpăta sănătatea dentară și a-ți recâștiga încrederea în tine.
Cuprins:
1. Pierderea dinților – ce urmări poate avea și de ce este necesară intervenția de urgență a medicului dentist?
2. De ce cad dinții – care pot fi cauzele căderii dinților la adulți?
3. Pierderea dinților – ce soluții există în acest caz?
1. Pierderea dinților – ce urmări poate avea și de ce este necesară intervenția de urgență a medicului dentist?
Dinții sănătoși joacă un rol esențial în numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi, de la vorbire și articularea corectă a cuvintelor, până la capacitatea de a te alimenta și a mesteca corect iar, din punct de vedere estetic, la încrederea în propria persoană, la sănătatea psihică și la interacțiunile cu toți cei din jur. Îți vom prezenta, în acest capitol, care sunt urmările pe care edentația (pierderea dinților) și netratarea acesteia le pot avea atât asupra calității vieții zilnice, cât și asupra sănătății generale a organismului.
- Afectează nutriția
Chiar și pierderea unui singur dinte poate genera probleme de masticație și de înghițire destul de serioase. Ca urmare, obiceiurile alimentare se schimbă, ceea ce afectează aportul nutrițional de care are nevoie organismul și, în cazuri extreme netratate pe termen lung, se poate ajunge chiar la afecțiuni alimentare grave, precum anorexia și, la polul opus, obezitatea.
- Un singur dinte lipsă poate afecta, în timp, sănătatea întregii danturi
După ce unul dintre dinți cade, ceilalți dinți din jurul său tind să își schimbe poziția pentru a umple golul rămas la nivelul smalțului. Acest lucru poate duce, în timp, la deformarea întregii danturi, agravează problemele de masticație deja existente și chiar poate genera malocluzia (deformarea mușcăturii).
- Probleme de discurs și de articulare a cuvintelor
Încă una dintre complicațiile care pot surveni în urma pierderii dinților este imposibilitatea de a articula cuvintele în mod optim, ceea ce poate duce la probleme destul de grave de discurs. Acest fenomen se aplică, în special, în cazul incisivilor centrali superiori și inferiori, necesari pentru pronunțarea corectă a consoanelor dentale.
- Complicații la nivelul osului maxilar și resorbție osoasă
Dinții naturali stimulează sănătatea osului maxilar prin procesele de mușcătură și masticație. Atunci când aceștia lipsesc și nu sunt înlocuiți de un implant, osul nu mai primește stimularea necesară și apare, astfel, lipsa flexibilității și resorbția osoasă.
- Agravează durerile de cap și migrenele
Dacă unul dintre dinți lipsește sau dacă dantura nu este aliniată corespunzător și apare astfel malocluzia, mușchii faciali responsabili de închiderea și deschiderea gurii sunt supuși unui efort mai mare, ceea ce poate duce, în timp, la apariția migrenelor.
- Poate genera gingivită și periodontită/parodontoză
Relația dintre pierderea dinților și parodontoză este una bilaterală. Parodontoza este cea mai comună afecțiune bucală ce cauzează căderea dinților, însă și ea, la rândul său, poate fi cauzată de dinți lipsă. După cum ai aflat anterior, lipsa unuia sau mai multor dinți poate duce, în timp, la resorbția osoasă care, lăsată netratată, cauzează inflamație la nivelul gingiei și, în cele din urmă, boala parodontală.
- Crește riscul apariției altor afecțiuni ce nu țin de cavitatea bucală, precum endocardita, boala cardiovasculară, pneumonie sau alte boli respiratorii
Lipsa unuia sau mai multor dinți duce la expunerea gingiei și a capilarelor aflate în jurul rădăcinii dintelui la diverse tipuri de bacterii infecțioase și viruși. Prin urmare, acestea pot pătrunde în organism prin intermediul vaselor capilare și pot ajunge prin fluxul sanguin până la inimă sau alte organe vitale, provocând afecțiuni grave precum endocardita, boli cardiovasculare sau respiratorii.
- Afectează calitatea vieții, încrederea în propria persoană și interacțiunea cu cei din jur
Una dintre cele mai evidente urmări ale pierderii dinților este, evident, cea de natură estetică. Zâmbetul este unul dintre primele aspecte pe care cei din jurul nostru îl observă, iar o dantură imperfectă poate duce la pierderea încrederii de sine și, drept urmare, la izolare sau, în cazuri extreme, chiar la probleme emoționale, precum anxietate sau depresie.
2. De ce cad dinții – care pot fi cauzele căderii dinților la adulți?
Căderea dinților poate fi generată de o diversitate mare de factori și nu indică întotdeauna o problemă gravă de sănătate, mai ales dacă vorbim despre persoane de vârstă înaintată. Cu toate acestea, dacă simți mobilitate la nivelul unuia sau mai multor dinți sau dacă te confrunți deja cu pierderea lor, un control de specialitate la medicul dentist trebuie să fie realizat cât mai rapid posibil, pentru că doar în acest mod se poate stabili cauza exactă și se poate prescrie tratamentul optim. Iată care sunt cele mai comune cauze ale pierderii dinților la adulți, dar și cei mai mari factori de risc:
- Igienă orală necorespunzătoare
Obiceiurile de igienă orală optime au ca scop păstrarea sănătății dentare prin ținerea bacteriilor de la nivelul cavității bucale sub control. Dacă nu ai grijă așa cum se cuvine de dantura ta pentru o perioadă mai mare de timp, aceste bacterii se vor înmulți și pot genera afecțiuni mai mult sau mai puțin tratabile, precum cariile dentare, gingivita și, în cele din urmă, parodontoza, care pot avea drept urmare pierderea ireversibilă a dinților.
- Gingivita și parodontoza
Parodontoza este cea mai comună afecțiune care poate cauza căderea dinților. Gingivita este primul stadiu al acestei afecțiuni și, cu intervenția imediată a medicului specialist, este reversibilă. Aceasta se manifestă prin inflamarea și înroșirea gingiei și, în anumite cazuri, chiar și prin sângerări. În momentul în care avansează, gingivita se transformă în parodontoză, iar din acest stadiu apare retracția gingivală și, ca urmare, și căderea dinților. Boala parodontală poate avea mai multe cauze, putând să apară atât ca o complicație a bolilor autoimune (precum lupus) sau a altor afecțiuni (precum diabetul), cât și ca urmare a unei igiene orale necorespunzătoare, ceea ce duce la infecții bacteriene la nivelul țesutului dentar.
- Malnutriția și anorexia
Anorexia este o tulburare alimentară care are ca rezultat direct malnutriția. Atunci când organismul nu primește nutrienții de care are nevoie pentru funcționarea optimă, bacteriile bucale se pot înmulți necontrolat și, astfel, pot apărea cariile dentare. Acestea atacă enamelul de la nivelul suprafeței dintelui și, în cazuri extreme, pot duce chiar la abcese la nivelul gingiei și rădăcinii dinților și la căderea acestora.
- Accidente soldate cu traumatisme la nivelul danturii
Dinții pot să cadă și ca urmare a unui traumatism generat în urma unui accident la nivelul danturii. Pentru prevenirea unor astfel de accidente, este recomandat să porți întotdeauna protecții dentare în cazul în care practici un sport de impact sau de echipă care te expune riscului unor astfel de accidentări.
- Afecțiuni precum diabetul, artrita sau hipertensiunea
Conform studiilor de specialitate, diabeticii sunt expuși unui risc de trei ori mai mare de a dezvolta parodontoză față de persoanele care nu suferă de această afecțiune. Acest risc este mărit și în cazul celor care suferă de artrită sau de alte boli inflamatorii, precum și în cazul celor hipertensivi.
- Obiceiuri nesănătoase precum fumatul, consumul excesiv de alcool și nutriția neadecvată
Fumatul este unul dintre principalii factori de risc în ceea ce privește căderea dinților. Pe lângă faptul că substanțele prezente în fumul de țigară promovează apariția plăcilor și cariilor dentare, acestea generează și scăderea nivelului de oxigen din sânge, ceea ce poate duce la apariția și la vindecarea defectuoasă a infecțiilor gingivale.
- Vârsta sau alte cauze ereditare
În cazul pacienților în vârstă, îmbătrânirea poate fi factorul principal care duce la pierderea dinților. Cu toate acestea, vârsta înaintată nu reprezintă cauza directă a deteriorării danturii, ci mai degrabă a schimbărilor biologice, precum retracția gingivală, care generează, la rândul lor, afecțiunile cauzatoare pentru căderea dinților (carii apărute la rădăcina dintelui, parodontoză etc.).
3. Pierderea dinților – ce soluții există în acest caz?
În funcție de cauzele care au dus la pierderea parțială sau chiar completă a dinților, medicul specialist îți va prescrie un plan optim de tratament pentru remedierea acestora sau analize suplimentare, în cazul în care vorbim despre boli sau probleme care nu țin strict de sănătatea bucală. Cu toate acestea, căderea dinților nu este reversibilă, iar pe lângă tratamentul specific afecțiunii care a cauzat-o, pacientul va avea nevoie și de alte opțiuni de tratament pentru înlocuirea dintelui sau dinților lipsă. Iată care sunt acestea:
- Implantul dentar
Implantul dentar este cel mai modern tratament pentru înlocuirea dinților lipsă, atât datorită confortului pacientului, cât și datorită rezistenței superioare în timp. Apelând la un astfel de dispozitiv medical, pacientul se poate bucura de înlocuirea tuturor dinților pierduți și de redarea în totalitate atât a esteticii, cât și a funcționalității zâmbetului. În linii mari, un implant dentar este format din două componente chirurgicale: cea intraosoasă, care se prezintă sub forma unui șurub fixat de osul maxilarului și care are rolul de susținere, înlocuind rădăcina dintelui, și cea supraosoasă, formată din puntea sau coroana dentară, care va înlocui dintele natural atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Segmentul de mijloc poartă denumirea de bont protetic și are rolul de a face legătura dintre cele două componente, fiind atașat după încheierea procesului de vindecare.
- Proteza dentară
Proteza dentară este, în general, des utilizată în cazul edentațiilor totale. În funcție de numărul dinților pe care îi înlocuiește, aceasta poate fi de două tipuri: parțială (înlocuiește un singur dinte sau un anumit grup de dinți) sau totală (înlocuiește întreaga dantură). De asemenea, protezele mai pot fi clasificate și în funcție de modalitatea de aderare la nivelul smalțului. Putem vorbi, astfel, despre proteze dentare mobile, care se fixează cu ajutorul unei creme adezive pentru proteză și despre proteze dentare fixe, printre care se numără și punțile dentare, fixate prin implant. În general, soluția reprezentată de proteza mobilă nu mai este considerată a fi de actualitate în lumea sănătății și esteticii dentare, căci prezintă numeroase dezavantaje estetice și funcționale, în comparație cu soluțiile moderne, precum implanturile sau punțile dentare.
- Puntea dentară
Puntea dentară reprezintă un tip de proteză dentară fixă și se numără și ea printre cel mai des utilizate opțiuni de tratament pentru înlocuirea dinților lipsă. Aceasta poate fi utilizată atât în cazul unui singur dinte lipsă, cât și în cazul edentației parțiale. Ca mecanism de funcționare, se aseamănă implantului dentar, însă prezintă câteva diferențe semnificative. Cel mai important aspect este faptul că, spre deosebire de implantul dentar, puntea dentară tradițională are nevoie de susținerea a cel puțin doi dinți naturali sănătoși de fiecare parte, care vor fi șlefuiți și devitalizați. De asemenea, rezistența în timp a punții tradiționale este în mod direct dependentă de sănătatea dinților delimitatori – dacă aceștia devin cariați sau mobili, și lucrarea de înlocuire a zonei edentare va avea de suferit. La clinica noastră se poate opta, însă, și pentru punte dentară pe implanturi, caz în care se vor realiza implanturi dentare pentru susținerea și agregarea punții.
Edentația nu este o experiență plăcută pentru niciun pacient. Ea dăunează atât esteticii faciale, cât și sănătății orale și a întregului organism, fiind un fenomen care necesită intervenție medicală de specialitate cât de rapid posibil. Nu lăsa problemele dentare să se agraveze și ai grijă de dantura ta prin controale regulate la medicul stomatolog. Noi, la CITransilvania, îți punem la dispoziție tratamente fără durere atât pentru înlocuirea dinților lipsă, cât și pentru întreținerea sănătății orale generale.
Contactează-ne și vino la un consult în una dintre clinice noastre din Cluj, Deva sau Zalău și oferă-i danturii tale grija și atenția de care are nevoie!