Skip to main content
Stomatologie

Carii dentare: cauzele apariției, simptome, tratament și sfaturi pentru prevenirea acestora

By 10 noiembrie 2022august 14th, 2023Niciun comentariu
Cabinet stomatologic » Noutăți » Sfaturi medicale - Centrul de Implantologie Transilvania » Stomatologie » Carii dentare: cauzele apariției, simptome, tratament și sfaturi pentru prevenirea acestora

Sănătatea orală este un aspect esențial pentru menținerea unui zâmbet impecabil, însă aceasta poate influența și starea de sănătate generală, motiv pentru care necesită atenție din partea fiecărei persoane.

Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni orale din toate timpurile este caria dentară, care poate apărea atât la copii, cât și la adulți de toate vârstele. Modul de manifestare al acestei afecțiuni nu este deloc prielnic pentru dantură, motiv pentru care orice carie dentară trebuie tratată corespunzător în timp util. În ceea ce privește cauzele apariției, acestea pot să difere de la o persoană la alta, însă, în majoritatea cazurilor, igiena orală necorespunzătoare este principalul motiv.

Pentru a afla cât mai multe informații despre această problemă, citește mai departe și descoperă câte tipuri de carii există, care sunt simptomele și cauzele apariției, precum și ce presupune tratarea și prevenirea acestora.

Cuprins:
1. Carii dentare – Ce reprezintă caria dentară?
2. Câte tipuri de carii dentare există?
3. Caria – Cum arată o carie și care sunt simptomele acesteia? Cariile la copii vs. la adulți
4. Cum apar cariile dentare: cauzele principale
5. Ce implică tratarea măselelor cariate?
6. Prevenirea cariilor: ce trebuie să faci?

1. Carii dentare – Ce reprezintă caria dentară?

Caria dentară este o afecțiune care cauzează degradarea smalțului dinților pe fondul prezenței în cavitatea bucală a diverselor bacterii. Prezența bacteriilor implică crearea unor acizi nocivi care duc la apariția unei astfel de afecțiuni.

Un lucru important de menționat este că în cavitatea bucală a unei persoane există sute de tipuri de bacterii și nu toate sunt “rele”, întrucât o mare parte dintre ele au rolul de a proteja sănătatea orală. Totuși, există și bacterii problematice, care în general se acumulează în gură, și creează placă bacteriană. Astfel, în momentul în care sunt consumate alimente care nu sunt curățate corespunzător de pe dinți, bacteriile respective transformă resturile în acizi și provoacă eroziunea smalțului. De asemenea, placa bacteriană poate fi responsabilă și de alte afecțiuni gingivale sau boli parodontale.

Având în vedere aceste aspecte, igiena orală necesită multă atenție și responsabilitate, deoarece ignoranța poate avea efecte grave și neplăcute.

2.Câte tipuri de carii dentare există?

Ca aproape orice altă afecțiune, cariile dentare au diverse etape de dezvoltare și pot fi clasificate în funcție de anumite aspecte. Pentru început, este necesar de menționat că acestea pot apărea în mai multe zone ale unui dinte, astfel încât acestea pot fi localizate în:

  • Spațiile interdentare;
  • Suprafețele laterale;
  • Suprafețele de contact cu ceilalți dinți;
  • Rădăcinile dinților.

De asemenea, chiar dacă cariile sunt tratate, există șanse ca acestea să reapară sub obturația dentară, ca urmare a igienei precare. În acest caz, discutăm despre carii secundare, care evoluează în urma tratamentului unei carii anterioare.

Acum că am lămurit aceste aspecte, cariile pot fi clasificate mult mai simplu în trei categorii și anume:

Carii radiculare – apar în zona rădăcinii dintelui, în special în cazul existenței unei retracții gingivale, moment în care gingiile sunt expuse bacteriilor;

Carii secundare – apar în zonele în care sunt puse coroane sau sunt făcute obturații;

Carii coronare – sunt cele mai des întâlnite și apar în spațiile interdentare sau suprafețele laterale.

Indiferent de tipul de carie identificat, toate trebuie tratate corespunzător în urma consultului de specialitate, fiind datoria medicului specialist să implementeze cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemei.

3. Caria – Cum arată o carie și care sunt simptomele acesteia? Cariile la copii vs. la adulți

Caria cum arata o carie si care sunt simptomele acesteia cariile la copii vs. la adulti

Cariile se prezintă sub forma unor colorații maronii sau negre în funcție de localizarea acestora și de durata apariței. În cazul apariției unei carii dentare, aceasta începe să se manifeste în funcție de gradul de evoluție, iar odată cu agravarea acesteia pot apărea diverse simptome mai puțin plăcute precum:

Durerea de dinți

Durerile dentare reprezintă cel mai des întâlnit simptom al prezenței și agravării unei carii. Această durere se poate manifesta prin durate, forme și intensități diferite, de la caz la caz. Cu cât aceasta se accentuează și este resimțită tot mai des, este un semn clar al prezenței unei carii grave, care trebuie tratată în cel mai scurt timp posibil. Pe lângă durerea existentă, pot apărea, de asemenea, inflamații care se extind în cavitatea bucală și provoacă un disconfort accentuat.

Sensibilitatea dinților

Un alt simptom care nu trebuie ignorat este reprezentat de sensibilitatea dinților la diverse alimente, în special reci sau calde. În momentul în care se instalează o carie, iar smalțul dintelui este degradat, la contactul cu alimente calde sau reci va fi resimțită o sensibilitate și o ușoară durere.

Sângerările gingivale

Dacă în momentul în care ne periem dinții întâmpinăm o sângerare gingivală, acest lucru poate semnaliza prezența unei carii care se agravează. În majoritatea cazurilor, această problemă ascunde de fapt și o boală paradontală, motiv pentru care prezentarea la un doctor specialist este mai mult decât necesară.

Mirosul neplăcut al cavității bucale

O carie dentară se manifestă și prin prezența unui miros neplăcut, care persistă indiferent de modul de desfășurare al igienei orale. Odată ce caria este în formare, bacteriile responsabile nu mai pot fi eliminate printr-un simplu periaj, fiind necesar un consult și aplicarea imediată a unui tratament corespunzător.

Acestea sunt principalele simptome ale prezenței cariilor dentare, iar fiecare caz poate implica și alte complicații. În cazul în care cariile nu sunt tratate din timp și se agravează foarte tare, stomatologul este pus în situația în care nu va mai putea aplica un tratament pentru salvarea dintelui, fiind nevoit să îl scoată.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, este recomandat ca, în cazul apariției unui simptom cât de banal, să se efectueze o vizită la un medic stomatolog în vederea identificării posibilelor afecțiuni orale existente. În caz contrar, efectele pot fi chiar fatale în unele cazuri, dacă există infecții care nu sunt tratate la timp prin intermediul unui tratament special realizat în acest scop.

Diferă cariile la copii față de cariile la adulți?

Cariile dentare reprezintă o afecțiune care se poate manifesta atât la copii, cât și la adulți, motiv pentru care situația trebuie privită puțin diferit în ambele cazuri. Copiii trec prin diferite etape în ceea ce privește, în primul rând, dezvoltarea danturii, iar de multe ori, pe fondul unei alimentații nepotrivite, cariile pot apărea și în cazul dinților de lapte, care vor cădea. Acest aspect nu înseamnă, însă, că situația trebuie ignorată, ci că vizitele la medicul stomatolog trebuie să devină o obișnuință și să fie efectuate frecvent.

În cazul copiilor, majoritatea afecțiunilor dentare care apar nu provoacă durere, cel puțin nu la început. Însă, odată ce caria dentară evoluează, este posibil ca durerea să apară brusc semnalând o problemă serioasă, care necesită rezolvată.

Simptomele care pot apărea sunt la fel ca și la adulți, fiecare caz în parte fiind diferit prin natura sa. Totuși, trebuie să avem în vedere faptul că de multe ori în cazul copiilor, o plombă poate rezolva multe astfel de probleme, dacă este identificată și tratată la timp. În caz contrar, dacă caria se agravează va fi necesară realizarea unor tratamente  de canal pentru ca dintele să mai poată fi salvat și nu scos.  De asemenea, unul dintre simptomele frecvente este modificarea culorii dinților, aceștia căpătând un aspect mai gălbui și apărând zone maronii accentuate.

În ceea ce privește adulții, aceștia au dantura deja formată și trebuie să aibă grijă să o întrețină corespunzător pentru a se bucura de ea o viață întreagă. Simptomele care apar și se manifestă sunt cele menționate anterior și, spre deosebire de copii, care se află în dezvoltare, un adult este responsabil de propria sănătate orală, sunt un exemplu pentru cei mici în ceea ce privește igiena și controale regulate la medic.

4. Cum apar cariile dentare: cauzele principale

După cum am mai menționat, cariile dentare apar ca urmare a degradării smalțului dinților. Smalțul reprezintă stratul care protejează restul componentelor ale unui dinte și care, din cauza prezenței unor bacterii nocive, este atacat de acizi. Odată cu trecerea timpului, smalțul, intrând în contact cu acești acizi formați din cauza alimentelor consumate, începe să se deterioreze și să permită apariția unor mici cavități.

Astfel, alimentația joacă un rol important în ceea ce privește apariția cariilor. Zaharurile și carbohidrații sunt unele dintre cele mai nocive alimente pentru sănătatea orală, din cauza faptului că prezintă o aciditate ridicată.

O altă cauză este igiena orală foarte precară. Atunci când dinții și cavitatea bucală nu sunt curățate corespunzător sau constant, acest lucru permite bateriilor să formeze o placă bacteriană care favorizează apariția cariilor.

Prin urmare, principalele cauze ale apariției unei carii dentare sunt igiena și alimentația necorespunzătoare, care conduc la menținerea bacteriilor în cavitatea bucală și crearea acizilor responsabili de stricarea smalțului, atât de necesar pentru menținerea unei danturi sănătoase și frumoase.

5. Ce implică tratarea măselelor cariate?

Ce implica tratarea maselelor cariate

Tratamentul cariilor dentare nu este unul standard, acesta putând să difere de la caz la caz, în funcție de patologie. Dacă cariile sunt identificate în faza incipientă, atunci, în funcție de recomandările medicului, poate fi ncesară folosirea anumitor produse pentru diminuarea șanselor de formare a cariei. În astfel de cazuri, cel mai des este indicată utilizarea unei paste de dinți cu fluor, dar și efectuarea unor tratamente specifice.

În schimb, dacă o carie a evoluat și prezența sa este mai mult decât evidentă, aceasta poate fi tratată în mai multe moduri, în funcție de particularitățile avute. Printre cele mai mai populare tratamente se numără:

  • Obturațiile;
  • Coroana dentară;
  • Tratamentele de canal;
  • Medicamentația personalizată;
  • Extracțiile dentare.

În cazul în care situația este una destul de gravă, iar dintele nu mai poate fi salvat, ci trebuie scos, se poate apela la implanturi dentare, acestea fiind una dintre cele mai eficiente soluții pentru înlocuirea unui dinte stricat.

6. Prevenirea cariilor: ce trebuie să faci?

Ca multe afecțiuni, cariile dentare pot fi prevenite dacă sunt respectate câteva lucruri esențiale privind, în principal, igiena orală. Astfel, prevenirea cariilor dentare implică:

Perierea corespunzătoare a dinților

Pentru a avea dinți sănătoși, este important ca periajul acestora să fie realizat cât mai corect și utilizând produse adecvate. Multă lume ignoră să dea importanță periuței și pastei de dinți utilizate, însă acestea joacă un rol important în procesul de curățare a dinților. Așadar, în  momentul efectuării controalelor la medicul stomatolog, îți recomandăm să întrebi care sunt cele mai potrivite mijloace auxiliare de curățare.

Alimentația sănătoasă

Deoarece alimentația necorespunzătoare este o cauză a apariției cariilor dentare, este esențial ca fiecare om să fie atent la ceea ce consumă. Cu cât mâncarea este mai bogată în vitamine și minerale, cu atât aceasta va contribui la menținerea unei danturi impecabile și sănătoase.

Vizitele periodice la stomatolog

Una dintre cele mai sigure metode de prevenție este, cu siguranță, reprezentată de vizitele constante la un medic stomatolog. Astfel, în cazul în care nu sunt resimțite simptome sau alte probleme, este indicat ca cel puțin o dată la șase luni să fie realizată o vizită la un specialist. Acesta se va asigura că igiena orală este corespunzătoare și nu există motive de îngrijorare privind sănătatea dinților. Iar dacă va identifica o mică problemă, aceasta va fi tratată în timp util și nu vor exista alte complicații.

În concluzie, cariile dentare sunt o afecțiune care poate fi prevenită cu ajutorul unei igiene orale și alimentații sănătoase, precum și prin vizitele periodice la medicul stomatolog. Pentru a evita agravarea unei astfel de afecțiuni este important de conștientizat că prevenția este întotdeauna mai simplă decât tratarea în sine a problemei. Totuși, în cazul prezenței unei carii dentare, este esențial ca aceasta să fie tratată de către un medic specialist de încredere care să aplice cea mai bună schemă de tratament.

Programează-te acum la control!

×