Frica de dentist este o problemă ce afectează milioane de oameni din întreaga lume. Pentru unii, anxietatea și frica legate de vizita la dentist se resimt ca un disconfort minor, în timp ce pentru alții reprezintă o adevărată piedică în menținerea sănătății orale. Să nu uităm că neglijarea vizitelor regulate poate duce la probleme dentare grave ce vor necesita și mai mult vizite de tratament și implicit, costuri mai ridicate. În acest articol, vei descoperi ce este mai exact acest fenomen al fricii de dentist, cum apare, ce impact are asupra oamenilor și ce modalități de gestionare a anxietății există într-o astfel de situație.
Cuprins:
1. Frica de dentist – cum se manifestă?
2. Fobia de dentist – care sunt cauzele acestei frici?
3. Teama de dentist – strategii eficiente de gestionare a fricii
4. Despre dentofobie – sfaturi pentru persoanele care se confruntă cu frica de dentist
5. Frica de dentist la copii – cum pot părinții să prevină această fobie?
1. Frica de dentist – cum se manifestă?
Frica de dentist este o stare de anxietate persistentă legată de vizitele la dentist sau procedurile stomatologice. Această fobie poate avea consecințe negative asupra sănătății orale și generale, ajungând să afecteze calitatea vieții unei persoane. Persoanele cu frică de dentist evită complet vizitele la stomatolog sau amână tratamente necesare pentru problemele dentare. Neglijarea tratamentelor dentare poate duce ulterior la apariția unor probleme dentare și gingivale severe, cum ar fi infecții dentare, abcese sau chiar pierderea dinților. În același timp, amânarea tratamentelor din cauza fricii duce în cele din urmă la intervenții stomatologice mai complexe și mai costisitoare în viitor. Frica de dentist generează de multe ori costuri financiare suplimentare pentru soluționarea problemelor neglijate și a celor de estetică dentară.
Iată cum se manifestă mai exact această fobie:
- Stări de anxietate – persoanele cu frică de dentist pot resimți stări de anxietate cu mult înainte de vizita programată la dentist, doar la gândul că urmează un consult. Această anxietate crește pe măsură ce se apropie data programării.
- Reacții fizice ale organismului – frica de dentist poate fi însoțită de palpitații, transpirații excesive, tremur, greață, senzația de sufocare sau amețeli. Reacțiile pot să apară atât înaintea vizitei, cât și pe scaunul din cabinet, împiedicând de multe ori realizarea tratamentelor dentare.
- Panică în timpul procedurilor – persoanele cu o fobie severă pot experimenta panică sau atacuri de panică în timpul procedurilor stomatologice.
- Disconfort – frica de dentist provoacă și un disconfort atunci când vine vorba de simple discuții cu familia sau prietenii. Persoanele care suferă de dentofobie evită aceste subiecte și resimt o stare de neliniște crescută.
- Evitarea vizitelor la dentist – multe persoane cu fobie de dentist nu se mai prezintă la cabinet din cauza fricii care a pus stăpânire pe ele. Unele dintre ele își fac programare și pleacă din sala de așteptare înainte de a le veni rândul, altele nici măcar nu mai fac efortul de a se prezenta.
În unele cazuri, frica de dentist se poate manifesta ușor, doar cu câteva reacții fizice care se manifestă de regulă în cabinet, în altele cazuri, dentofobia provoacă atacuri de panică atât de severe încât medicul este nevoit să întrerupă tratamentul dentar. În orice caz, această fobie este reală, iar pacienții trebuie să aibă parte de suport pentru a trece peste ea.
2. Fobia de dentist – care sunt cauzele acestei frici?
Frica de dentist poate fi determinată de o varietate de factori și experiențe individuale, însă de cele mai multe ori, traumele sau experiențele negative legate de vizitele anterioare la stomatolog sunt cele care provoacă dentofobie. Durerile sau disconfortul resimțit în timpul procedurilor, senzația de lipsă de control, lipsa de înțelegere a tratamentul sau incompatibilitatea cu medicul stomatolog pot lăsa urme emoționale și pot genera anxietate în legătură cu vizitele ulterioare la dentist. Această frică este de multe ori amplificată și ne poveștile negative care circulă în cercurile de prieteni sau în cadrul familiei cu privire la tratamentele stomatologice.
Unele persoane își induc o frică de durere sau disconfort. Anxietatea legată de posibilitatea de resimți durere în timpul unei extracții, plombă, implant dentar sau orice altă procedură de chirurgie dentară poate determina oamenii să evite vizitele la dentist. Alți pacienți sunt mai sensibili la sunetele și mirosurile din cabinetul stomatologic, lucru ce le amplifică stările de frică și anxietate. Mai există și cazuri în care pacientul nu se simte confortabil cu medicul ales, iar între ei există o listă de comunicare, înțelegere, chiar și empatie. În astfel de situații, anxietatea pacientului se poate agrava, iar de aici până la evitarea unor vizite viitoare nu mai este decât un pas.
3. Teama de dentist – strategii eficiente de gestionare a fricii
Fobia de dentist poate fi învinsă, însă este nevoie de multă voință din partea pacientului și de un medic care să îl susțină în acest proces și să aibă răbdare pe durata vizitelor regulate. Dacă te regăsești în categoria oamenilor care se confruntă cu dentofobie, iată ce strategii poți încerca:
- Comunică deschis cu medicul, de la prima vizită – este important să comunici deschis cu medicul stomatolog despre frica ta și chiar să împărtășești experiențele anterioare care au declanșat această anxietate. Un medic empatic va fi capabil să îți ofere suportul necesar și să găsească soluții pentru a te ajuta să te simți mai confortabil în timpul vizitei.
- Programează vizite scurte – anxietatea poate fi ținută sub control cu ajutorul programărilor scurte. Începe cu o vizită de rutină pentru evaluarea stării danturii, continuă cu o vizită pentru curățarea dinților, iar cu timpul vei vedea că te vei obișnui și îți va intra în rutină mersul la stomatolog,
- Discută cu medicul despre folosirea anesteziei locale sau a inhalosedării – dacă simți că anxietatea e la cote mari în momentul în care te așezi pe scaunul din cabinet, iar frica ta cea mai mare este legată de durere, poți discuta cu medicul tău despre opțiuni de anestezie disponibile și recomandate pentru tine.
- Optează pentru terapia cognitiv-comportamentală – în cazul în care suferi de o fobie de dentist exagerată, ce nu îți permite să te apropii de cabinet, ar fi bine să iei în considerare terapia cognitiv-comportamentală. Un terapeut specializat te va învăța diverse tehnici de gestionare a anxietății și de a schimba gândurile și comportamentele negative legate de vizitele la dentist.
La Centrul de Implantologie Transilvania te ajutăm să treci peste această frică de dentist și te întâmpinăm întotdeauna cu zâmbetul pe buze, tocmai pentru a-ți transmite încredere. Tratamentele de ultimă generație, fără durere, și mediul confortabil te vor face să uiți mai ușor de anxietate, să te relaxezi și să te bucuri de rezultatul final și de o dantură sănătoasă. Indiferent dacă vorbim de un implant dentar în Cluj sau implant dentar în Deva ori de alte servicii și tratamente dentare, poți fi sigur că vei avea parte de o experiență plăcută, lipsită de stres, ce te va determina să nu mai eviți vizitele regulate.
4. Despre dentofobie – sfaturi pentru persoanele care se confruntă cu frica de dentist
Dacă teama de dentist este cea care stă în calea obiectivului tău de a avea o dantură sănătoasă și un zâmbet perfect, sfaturile de mai jos te vor ajuta să treci peste această frică și să transformi mersul la dentist într-o activitate ca oricare alta.
Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să găsești un medic empatic, cu care să poți discuta orice. Un medic stomatolog bun ar trebui să aibă răbdarea să îți explice orice procedură și tratament și să îți răspundă la întrebările pe care le ai. Dacă simți că nu ești pe aceeași lungime cu medicul care se ocupă de sănătatea danturii tale, iar vizitele la medic au început să îți creeze stări de anxietate, poți oricând să schimbi medicul.
Un alt sfat pe care ți-l putem da este să legi mersul la dentist cu o activitate plăcută, care te relaxează. Poți asculta muzica preferată în căști pe drum spre cabinet sau chiar și pe scaunul din cabinet, dacă medicul permite acest lucru – muzica te ajută mai ales când anxietatea ta este agravată de sunetul instrumentelor folosite în diverse tratamente dentare. Poți să îți stabilești și diverse recompense pentru a transforma vizita la dentist într-una mult mai motivantă. De la cabinet poți merge să îți iei o cafea sau o carte, în semn de victorie a unui tratament reușit.
Exercițiile de respirație te pot ajuta în momentele în care simți că anxietatea pare că preia controlul asupra ta. Respirația profundă poate reduce anxietatea și stresul în timpul vizitelor, așa că, încearcă să te concentrezi exclusiv pe respirație, să inspiri lent și adânc în timp ce numeri la patru, apoi să expiri încet în timp ce numeri până la opt. Repetă acest proces de mai multe ori și vei vedea cum vei începe să te relaxezi treptat.
Meditația poate fi și ea o tehnică excelentă de gestionare a stresului și anxietății și poate fi practicată înainte de vizita la dentist. Există multe aplicații și resurse online care oferă meditații ghidate pentru reducerea anxietății și îmbunătățirea stării de spirit. Dă-le o șansă și observă rezultatele în timp.
5. Frica de dentist la copii – cum pot părinții să prevină această fobie?
Studiile au arătat că această teamă este la fel de prezentă atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților, indiferent de vârstă. Este adevărat că întâlnim fobia de dentist mai mult la adulți, decât la copii, iar acest lucru este destul de ușor de explicat. Majoritatea adulților au avut în copilărie experiențe negative la dentist – nu au avut parte de medici empatici și nici de tehnologie de ultimă generală care permitea realizarea tratamentelor fără durere. Copiii de atunci au crescut cu această frică de dentist și au ajuns adulți care evită controalele la stomatolog, tocmai pentru că nu își doresc să mai retrăiască experiențele din copilărie. De cealaltă parte, copiii din ziua de astăzi au parte de servicii de calitate, de tratamente confortabile, realizate de medici cu experiență în stomatologie pentru copii. Există vizite de acomodare care permit construirea unei relații de încredere cu medicul stomatolog și care reduc semnificativ riscul de apariției al fricii de dentist. Copiii se dezvoltă astfel într-un mod sănătos și percep mersul la stomatolog ca fiind o activitate relaxantă și necesară pentru menținerea zâmbetului perfect.
Părinții joacă și ei un rol important în prevenirea fobiei de dentist. Iată ce poți face pentru a te asigura că cel mic va merge de fiecare dată cu plăcere la stomatolog:
- Vizita la stomatolog ar trebui să aibă loc de la o vârstă fragedă, înainte ca copilul să dezvolte temeri și anxietăți legate de cabinetul stomatologic,
- Descrie vizita la dentist ca o experiență normală și necesară pentru menținerea sănătății dentare (evită să folosești cuvinte negative sau să transmiți propriile temeri copilului),
- Implică copilul în pregătirea pentru vizita la dentist, explică-i la ce ar trebui să se aștepte și răspunde-i cu răbdare la toate întrebările și îngrijorările sale,
- Folosește jocul de rol pentru a-l familiariza cu procedurile dintr-un cabinet stomatologic,
- Oferă-i mici recompense și spune-i cât de mândru ești de el după fiecare vizită reușită.
Dacă tu ai frică de dentist, poate ar fi bine să scapi de această anxietate înainte de a o transmite poate într-un mod inconștient și copilului tău.
În concluzie, frica de dentist nu este una închipuită, ci are uneori manifestări fizice destul de neplăcute. Dacă ești unul dintre cei care evită vizitele la stomatolog din cauza acestei fobii, poți aplica sfaturile de mai sus pentru a învăța cum să îți gestionezi mai bine stările de anxietate. În plus, dacă ai nevoie de un tratament cu implant dentar sau de orice alte servicii dentare, la Centrul de Implantologie Transilvania te vor aștepta întotdeauna medici cu experiență, care te vor ajuta să depășești teama de dentist și, bineînțeles, să obții un zâmbet și strălucitor.