Skip to main content
Stomatologie

Demineralizarea dinților – de ce apare, cum se manifestă și cum putem preveni această problemă dentară

By 5 noiembrie 2022august 14th, 2023Niciun comentariu
Cabinet stomatologic » Noutăți » Sfaturi medicale - Centrul de Implantologie Transilvania » Stomatologie » Demineralizarea dinților – de ce apare, cum se manifestă și cum putem preveni această problemă dentară

Problemele dentare sunt extrem de diverse, și se pot agrava dacă nu sunt tratate la timp și dacă nu se respectă sfaturile medicilor specialiști. Dinții sunt predispuși în fiecare zi diferitelor alimente dăunătoare, băuturilor carbogazoase, astfel încât, dacă nu este respectată o igienă optimă și controalele regulate, pot apărea consecințe. Printre problemele dentare, cu care se confruntă foarte multă lume, face parte și demineralizarea dinților. Deși acest fenomen este des întâlnit la adulți, partea cea mai gravă vine când întâlnim cazuri de demineralizare a dinților la copii sau chiar demineralizarea dinților la bebeluși. Aceste cazuri nu sunt deloc dorite, bineînțeles, însă neatenția părinților și igiena dentară precară are, din păcate, aceste rezultate.

În continuare, vom discuta despre dinții demineralizați și despre procesul de remineralizare a dinților. În acest fel, vei ști exact când să ceri ajutorul medicului specialist.

Cuprins:
1. Demineralizarea dinților – ce este și cum se manifestă
2. Demineralizarea dinților – cauze
3. Demineralizarea dinților și petele albe pe dinți la copii și la adulți
4. Remineralizarea dinților la adulți și copii – ce este procesul de remineralizare a dinților
5. Demineralizarea dinților – cum o putem preveni

1. Demineralizarea dinților – ce este și cum se manifestă

Demineralizarea dintilor ce este si cum se manifesta

Demineralizarea smalțului dentar este primul semn care ar trebui să ne indice apariția cariei dentare, în cazul în care nu tratăm problema la timp. Aceasta poate fi identificată foarte ușor, pentru că se manifestă sub forma unei pete alb-cretoase, ce apare pe suprafața oricărui dinte. Demineralizarea poate apărea la adulți, însă întâlnim des pete albe pe dinți și la copii.

Textura petelor va fi, la început, una aderentă, contrastul dintre ele și dinte, care este sticlos, fiind vizibil diferit. Dacă nu sunt identificate și tratate la timp, petele se vor întinde destul de rapid, căpătând o compoziție tot mai accentuată, aspectul fiind și el mai calcaros.

Ca simptome care trebuie să îți dea de gândit, pe lângă petele evidente, vor fi anumite dureri sau senzația de sensibilitate,  atunci când bei ceva prea cald sau prea rece. Dacă amâni vizita la medicul stomatolog pentru remineralizarea dinților, aceste pete se vor închide din ce în ce mai mult la culoare. Acest fapt nu indică vindecarea, ci, din contră, indică faptul că ai amânat prea mult vizita la doctor, iar problema s-a adâncit.

2. Demineralizarea dinților – cauze

Demineralizarea dinților de lapte sau la adulți poate avea la bază multiple cauze. De cele mai multe ori, aceasta este pusă pe seama unui regim alimentar dezorganizat sau a unei igiene dentare precare. În continuare, vom discuta despre toate cauzele care pot duce la această problemă dentară, însă nu uita faptul că diagnosticul clar și corect poate fi pus doar în cabinetul medicului specialist.

Așadar, una dintre cauzele care poate duce la demineralizarea dinților este aportul prea mare de acizi. Ne referim aici la fructele cu aciditate crescută, precum este lămâia sau portocala, care au proprietatea de a ataca smalțul dinților și de a eroda calciul. Nu doar fructul în sine cauzează această problemă, ci și sucul.

Se știe faptul că zahărul nu este recomandat pentru sănătate, iar dinții pot avea destul de mult de suferit, în cazul consumului în cantități prea mari. Consumul des și repetat de produse pe bază de zaharuri sau obținute prin fermentarea zahărului au un rol decisiv în reducerea mineralelor din structura dinților.

Nici băuturile carbogazoase nu trebuie să fie consumate în exces și prea frecvent. Acidifianții din aceste băuturi atacă direct smalțul dinților, iar în cazul în care acestea sunt consumate în mod abuziv, atunci efectele negative vor fi extrem de repede văzute.

Chiar dacă următoarea cauză nu ține neapărat de rutina noastră zilnică, aceasta poate fi tratată, întrucât are la bază anumite probleme. Concret, vorbim despre problemele de digestie. Procesul de demineralizare a dinților poate fi accentuat dacă smalțul dentar ia contact în repetate rânduri cu refluxul gastro intestinal, care provoacă aciditate de stomac și duce, implicit, la apariția petelor albe nedorite de pe dinți.

Mai mult, placa bacteriană depusă din abundență pe dinți și neîndepărtată la timp și periodic poate favoriza atingerea unei acidități ridicate, care să afecteze dinții.

Așadar, demineralizarea dinților poate fi prevenită printr-un regim alimentar corect. Totuși, dacă nu detectezi aceste pete la timp, iar structura lor devine extrem de greu de îndepărtat, spre imposibil, poți obține acel “alb perfect” cu ajutorul fațetelor dentare.

3. Demineralizarea dinților și petele albe pe dinți la copii și la adulți

Demineralizarea dintilor si petele albe pe dinti la copii si la adulti

Și copiii mici pot avea nevoie de procesul de remineralizare a dinților, întrucât demineralizarea smalțului dentar este o problemă frecventă ce apare la cei mici și care dă bătăi de cap destul de mari adulților. De cele mai mult ori, cauzele demineralizării dinților la copii este pusă pe seama alăptării sau pe laptele consumat în timpul nopții.

La fel ca în cazul adulților, demineralizarea unui dinte de lapte este prima fază care trebuie să ne indice faptul că în acea zonă își va face apariția curând o carie dentară. Așadar, pentru a preveni dinții demineralizați la bebeluși sau la copii, este important să păstrăm o igienă cât mai strictă și să spălăm corect copiii pe dinți, chiar dacă vorbim despre dinții de lapte. Mai mult, dantura celor mici trebuie să fie protejată de produsele bogate în zaharuri, la fel ca în cazul adulților, de jeleuri sau, în cel mai rău caz, de băuturile carbogazoase.

Este important să le dai celor mici, de la vârste destul de fragede, inele de dentiție care includ, de regulă, și o periuță integrată, întrucât acest obiect pregătește bebelușul pentru procesul propriu-zis de curățare, care urmează.

Dinții demineralizați la bebe vor fi afectați de acele pete albe pe smalț, cu efect calcaros. Dacă problema nu este vindecată și detectată la timp, va apărea caria atunci când dantura este menținută prea mult timp într-un mediu acid.

De asemenea, trebuie să știi că mai există câțiva factori de risc la copii pentru demineralizarea dinților, pe lângă obiceiurile alimentare nepotrivite. Ca în cazul demineralizării dinților la adulți, afecțiunile digestive, precum refluxul gastro intestinal, pot provoca această aciditate, de unde rezultă probleme ale dinților. Mai mult, gura uscată este un semn că pot apărea probleme dentare, mai ales dacă acest simptom apare dintr-o dată și nu este permanent.

La copii mai întâlnim și fluoroza, în special la cei cărora li se schimbă dinții de lapte. Concret, este vorba despre prezența unei cantități ridicate de fluor, care poate avea efecte negative asupra smalțului dinților copiilor.

Nu în ultimul rând, anumite medicamente administrate la copii pot crește riscurile către această problemă dentară, deoarece acestea generează o aciditate crescută, care poate duce, implicit, la demineralizarea dinților.

4. Remineralizarea dinților la adulți și copii – ce este procesul de remineralizare a dinților

Dacă până acum am discutat și am înțeles în ce constă procesul de demineralizare a dinților, atât la copii, cât și la adulți, în continuare vom discuta despre procesul de remineralizare a dinților.

Concret, acesta este procedeul de refacere a danturii, după ce am detectat petele albe, prin completarea structurii acesteia cu mineralele lipsă. În primul rând, după ce am identificat cauzele demineralizării dinților, este important să aducem schimbări în dieta noastră zilnică, dacă de aici au pornit problemele, și să menținem o igienă orală cât mai bună.

Deci, dacă te confrunți cu aceste bacterii din gură care secretă compuși, ce provoacă, la rândul lor, cauzele demineralizării dinților, atunci „cheia” acestei probleme va fi remineralizarea smalțului dentar. Acesta din urmă are scopul a aduce un plus de minerale, astfel încât ele să le înlocuiască pe cele care, cu timpul, au dispărut sau s-au deteriorat. Dacă dorești să îți salvezi și să îți protejezi cât mai mult timp dantura pe cale naturală, atunci trebuie să te ferești de obiceiurile alimentare care produc aciditate și să încerci, după cum am menționat deja anterior, să menții o igienă dentară cât mai bună. Aceasta din urmă joacă un rol foarte important în refacerea smalțului, menținând un echilibru sănătos în gură, aportul de minerale naturale importante către smalț, dar asigură și protecția împotriva bacteriilor dăunătoare.

Pe lângă remineralizarea pe cale naturală, adică adoptarea unei diete cât mai sănătoase și asigurarea unei igiene orale riguroase, mai există și opțiunea aplicării unor creme bogate în minerale, în cabinetul și la sfatul medicului stomatolog.

Nu în ultimul rând, când vorbim despre remineralizarea dinților la copii, acest proces este asemănător cu cel în cazul adulților, însă este de preferat să fie realizat pe cale naturală. Specialistul este singurul în măsură de a oferi informațiile necesare.

5. Demineralizarea dinților – cum o putem preveni

Demineralizarea dintilor cum o putem preveni

Cea mai bună modalitate de prevenție a problemelor dentare este să mergem periodic la un control dentar, în mod evident. Cu toate acestea, mai există diferite reguli sau obiceiuri după care ne putem ghida, astfel încât să stopăm pentru cât mai mult timp aceste probleme dentare.

Așadar, este clar faptul că demineralizarea poate afecta pe oricine, de la mic la mare. Totul depinde de tine și de o minimă prevenție pe care o ai în vedere periodic. Așadar, principala modalitate de prevenție a demineralizării este adoptarea unei alimentații sănătoase, care să ajute la menținerea unui nivel normal de aciditate, nu prea crescut. Mai mult, igiena exemplară joacă un rol extrem de important în combaterea tuturor problemelor dentare, iar demineralizarea nu face o excepție. Lucrul care poate face, însă, diferența este pasta de dinți pe care obișnuiești să o folosești. Consultă medicul stomatolog pentru a face ca mai bună alegere.

Când vine însă vorba despre prevenția acestor probleme în cazul copiilor, și aici este vital să se respecte efectuarea unui periaj corect, de două ori pe zi. Este extrem de important, cu atât mai mult cu cât cei mici iubesc dulciurile. Totuși, și la copii este recomandată o dietă cât mai echilibrată, din care să nu facă parte zilnic consumul de caramele, jeleuri, sucuri sau alte lucruri dăunătoare de acest tip.

Mai mult, după cum spuneam deja, în cazul bebelușilor, consumul de lapte pe timpul nopții poate duce la formarea cariilor și la apariția petelor albe nedorite pe dinți. Totul depinde, așadar, de grija pe care o acordăm igienei zilnice și de stilul de viață pe care îl urmăm activ, atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților.

Demineralizarea dinților este o problemă extrem de des întâlnită în rândul oamenilor, iar vizita cât mai rapidă la medicul stomatolog poate stopa această neplăcere la timp. Cu cât mai mult amânăm vizita la cabinetul specialistului, cu atât petele albe se vor impregna mai mult în smalțul dinților și vor fi mai greu de îndepărtat. Mai mult, de aici și până la apariția cariilor, mai este doar un pas.

Precum în cazul tuturor problemelor dentare sau a altor probleme de sănătate, prevenția este cea mai bună modalitate după care trebuie să ne ghidăm. De asemenea, controalele anuale de rutină joacă și ele un rol foarte important, întrucât, mai ales la nivelul dinților, pot exista anumite probleme pe care nu ai cum să le observi singur. Nu uita faptul că medicul stomatolog este singurul în măsură să ofere un diagnostic și, implicit, un tratament. Nu este recomandat să administrezi în mod independent tratamente, fiind recomandat să urmezi o igienă dentară cât mai riguroasă și să ai grijă ca stilul de viață să fie unul cât mai corect și mai sănătos. În acest fel, nu vei preveni doar problemele dentare, ci și multe alte probleme de sănătate. Tu când ai fost ultima dată la medicul stomatolog?

Programează-te acum la control!

×