Skip to main content

Hiperplazia gingivală afectează aspectul estetic al zâmbetului și provoacă disconfort, durere și dificultăți în păstrarea igienei orale. Deși nu este considerată o urgență dentară, este important să se mergi la medic cât mai repede pentru a preveni complicațiile și pentru a menține sănătatea gingiilor și a dinților. În continuare vom vorbi despre hiperplazia gingivală – cum se manifestă, cauze și modalități eficiente de tratament.

 

1. Hiperplazie gingivală – ce înseamnă și cum se manifestă?

Hiperplazia gingivală reprezintă o creștere excesivă a țesutului gingival care acoperă dinții. Este percepută de multe persoane drept o problemă estetică care afectează încrederea în sine, însă ea este la bază o afecțiune dentară care provoacă inflamarea gingiilor, modificarea culorii acestora și sângerări în timpul periajului dentar sau a utilizării aței dentare. În unele cazuri, hiperplazia gingivală poate provoca disconfort sau durere la nivelul gingiilor, iar acest lucru face dificilă mestecarea alimentelor. 

În cazuri mai grave, hiperplazia gingivală este însoțită cu sângerări abundente sau dureri intense, de dificultăți de vorbire. Pentru a nu ajunge în acest stadiu și să previi complicațiile, este important să consulți un medic stomatolog încă de la primele modificări care apar la nivelul gingiilor. 

Servicii care te-ar putea interesa

2. Gingivită hiperplazică – care sunt cauzele apariției?

Gingivita hiperplazică poate fi cauzată de o varietate de factori, însă, de cele mai multe ori, la baza acestei afecțiuni stă igiena orală precară. Periajul incorect sau insuficient poate duce la acumularea de placă bacteriană și tartru în jurul gingiilor, lucru ce poate declanșa inflamație și creșterea excesivă a țesutului gingival. 

Iată și alte cauze care provoacă hiperplazie gingivală:

  • Schimbări hormonale – adolescenții, femeile însărcinate sau cele aflate la menopauză reprezintă o categorie de persoane predispusă la hiperplazie gingivală din cauza schimbărilor hormonale care au loc în organism,
  • Boli sistematice – leucemia, diabetul zaharat, neoplasmele benigne sau bolile autoimune pot provoca dezvoltarea acestei afecțiuni,
  • Factori genetici – dacă un membru al familiei s-a confruntat cu o astfel de problemă, există șanse mari să o moștenești și tu (termenul medical al afecțiunii în acest caz este fibromatoză gingivală ereditară),
  • Anumite tratamente medicamentoase – pacienții care iau anumite medicamente, cum ar fi cele anticonvulsivante sau imunosupresoare, pot dezvolta hiperplazie gingivală (în cazul lor, gingiile nu își schimbă culoarea și nici nu sângerează, singurul semn fiind creșterea anormală a gingiilor).

3. Hiperplazie dentară – ce opțiuni de tratament există?

În funcție de severitatea afecțiunii, există mai multe opțiuni de tratament. Dacă hiperplazia gingivală este într-un stadiu incipient, medicul va recomanda câteva schimbări în igiena orală și un detartraj pentru îndepărtarea tartrului. În cazul în care afecțiunea a fost produsă de un tratament medicamentos, medicul poate cere o ajustare a dozelor sau înlocuirea medicamentelor cu o alternativă mai bună.

Cazurile severe de hiperplazie gingivală pot fi tratate prin gingivectomie, o procedură de chirurgie dentară prin care se îndepărtează excesul de țesut gingival. Tot din categoria intervențiilor de acest tip se numără și terapia cu laser, utilizată pentru remodelarea țesutului gingival. Această procedură este mai puțin invazivă decât gingivectomia tradițională și poate oferi rezultate estetice mai bune.

Indiferent de tipul tratamentului, vizitele regulate sunt importante pentru monitorizarea evoluției afecțiunii, mai exact pentru prevenirea recidivei sau progresiei bolii.

4. Despre hiperplazia gingivală – cum poți preveni această afecțiune?

Prevenirea hiperplaziei gingivale se face în majoritatea cazurilor prin educație și obiceiuri de igienă orală adecvate. Periajul dinților de două ori pe zi și utilizarea aței dentare în mod regulat pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare reduc considerabil riscul de inflamație gingivală. Este recomandat să eviți obiceiurile care pot provoca frecarea excesivă a gingiilor, cum ar fi periajul agresiv sau utilizarea unor obiecte aspre pentru curățarea dinților. O alimentație echilibrată, fără alimente și băuturi bogate în zahăr în exces, dar și monitorizarea și gestionarea afecțiunilor medicale ajută la fel de mult în prevenirea hiperplaziei gingivale. 

Specialiștii în stomatologie pentru copii din centrul nostru vor avea grijă de dinții micuților și, împreună cu părinții, vor pune bazele unei rutine corecte de igienă orală, tocmai pentru a nu se confrunta în viața adultă cu hiperplazie gingivală sau alte afecțiuni dentare.

În concluzie, hiperplazia gingivală este afecțiune dentară care nu se vindecă de la sine. Ba mai mult, dacă nu este tratată la timp, ea poate evolua și poate produce complicații, cum ar fi inflamație gingivală cronică sau parodontită. Vizitele periodice la medicul stomatolog pentru curățarea profesională a dinților și pentru evaluările periodice ale sănătății dinților sunt necesare nu doar în cazul adulților, ci și în cazul celor mici. 

Te așteptăm în Centrul de Implantologie Transilvania cu o gamă variată de servicii dentare pentru întreaga familie!

×