Stomatologia modernă are foarte multe avantaje, printre care unul dintre cele mai importante este că poate fi utilizată și pentru pacienții care suferă de anumite afecțiuni și care le pot pune în pericol sănătatea orală. Acesta este cazul osteoporozei care îi pot afecta pe cei care își doresc un zâmbet frumos cu ajutorul implanturilor dentare și care nu știu dacă pot apela la această soluție.
Care este legătura dintre implantul dentar și osteoporoză și este acesta o cale de a dobândi zâmbetul pe care l-ai dorit dintotdeauna? Află din rândurile de mai jos.
Cuprins:
1. Osteoporoza și implantul dentar – legătura dintre cele două
2. Extracțiile dentare în osteoporoză – soluții de restaurare în astfel de cazuri
3. Implantul dentar în osteoporoză și avantajele sale
1. Osteoporoza și implantul dentar – legătura dintre cele două
Osteoporoza este una dintre bolile care afectează atât bărbații, cât și femeile, însă cele mai afectate sunt, de obicei, doamnele ajunse la menopauză. Principala sa caracteristică este scăderea densității osoase.
Care este legătura dintre această afecțiune și implantul dentar? Având în vedere că maxilarul și mandibula umane sunt formațiuni osoase, în momentul în care se pune un asemenea diagnostic și apar problemele cu dantura, alegerea soluțiilor de restaurare orală necesită mai multă atenție din cauza faptului că dinții nu mai au același sprijin ca în cazul pacienților sănătoși.
De foarte multe ori, osteoporoza poate însemna și extracții dentare, mai ales când se instalează și parodontoza, astfel că implantul dentar poate fi una dintre soluțiile cu șanse reale de reușită pentru cei care își doresc un zâmbet frumos.
Tratamentul osteoporozei se face cu medicamente pe baza de bifosfonați, însă acesta nu poate începe până nu sunt rezolvate toate problemele stomatologice. Cele mai comune soluții pentru această afecțiune sunt:
- implanturile dentare;
- coroanele dentare;
- protezele dentare.
Pentru multe dintre ele poate fi nevoie de una sau mai multe extracții dentare care în osteoporoză pot duce la resorbția osoasă mai rapidă. Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie acționat cât mai rapid pentru a avea suficient țesut osos în cazul unui implant.
2. Extracțiile dentare în osteoporoză – soluții de restaurare în astfel de cazuri
Extracția dentară în osteoporoză poate fi necesară atunci când există diferite probleme, precum cariile dentare profunde sau dinți și măsele rupte pe care nu mai pot fi puși pivoți, astfel încât să poată fi îmbrăcați în coroane și care vor avea nevoie de alte tehnici de restaurare.
După extracții, soluțiile propuse de medicul stomatolog pot fi coroanele, protezele în cazul în care întreaga dantură a fost afectată, iar pacientul sau pacienta a rămas fără dinți, sau implanturile, care sunt cea mai modernă metodă de restaurare orală, având și câteva avantaje destul de importante în comparație cu celelalte două.
3. Implantul dentar în osteoporoză și avantajele sale
Osteoporoza și dantura sunt strâns legate între ele, mai ales dacă ai probleme pe care dorești să le rezolvi, iar implanturile dentare sunt una dintre cele mai moderne tehnici care pot fi utilizate în ziua de azi pentru a-ți reda zâmbetul.
De ce să alegi implantul dentar când te-a afectat această boală? Iată doar câteva motive:
- cu ajutorul implanturilor, dantura cea nouă se va asemăna cel mai mult cu dinții tăi naturali din punct de vedere funcțional, chiar și când suferi de osteoporoză;
- implanturile pot avea o durată de viață mai mare decât coroanele, putând ține chiar toată viața atunci când sunt puse la vârste înaintate și sunt îngrijite corespunzător;
- cu ajutorul tehnicii moderne de design, coroanele plasate pe implanturi vor avea un aspect natural;
- masticația va fi îmbunătățită semnificativ.
Pe lângă acestea, un alt motiv pentru a alege implantul dentar când suferi de osteoporoză este faptul că poți beneficia de adiție de os. Acest lucru înseamnă că în timpul intervenției chirurgicale vor fi puse grefe de os artificial, acoperind resorbția acolo unde este nevoie. Acesta are avantajul de a păstra forța cu care mesteci în parametri normali, încetinind pierderea de țesut osos.
Dacă până acum câțiva ani existau cazuri în care osteoporoza era un impediment pentru implantul dentar, în ziua de azi adiția osoasă face din mulți pacienți candidații perfecți pentru această tehnică de restaurare orală. Prin comparație, atunci când se folosesc coroanele puse pe pivoți sau protezele, resorbția va continua, ceea ce va duce la ajustări sau schimbarea acestora de-a lungul timpului.
Din păcate, osteoporoza afectează dinții, stilul de viață al unui pacient, putând duce nu doar la probleme de ordin estetic, ci la unele mult mai grave, precum infecții care se pot răspândi în întregul corp. Implantul este una dintre cele bune soluții pentru cei care își doresc să aibă o dantură frumoasă pentru mult timp și al cărei aspect să fie unul natural.
În concluzie, se poate spune că există o compatibilitate destul de mare între osteoporoză și implantul dentar pentru cei care suferă de această afecțiune și care doresc să își rezolve problemele orale apelând la tehnici moderne. Acestea îi pot ajuta să aibă o viață normală și un zâmbet frumos pentru mult timp de acum încolo.