Zâmbetul este una dintre cele mai puternice cărți de vizită ale unei persoane, indiferent de mediul în care merge. O dantură frumoasă inspiră mai multă încredere celor cu care o persoană interacționează, dar în special celui sau celei care are dinții drepți și albi și care se simte foarte bine cu sine.
Natura nu este întotdeauna atât de generoasă să înzestreze pe toată lumea cu dinți drepți și frumoși, iar în unele cazuri, lipsa unei îngrijiri adecvate îi determină pe mulți să ceară ajutor. De asemenea, teama de dentist este un alt motiv pentru care multe persoane întârzie să se prezinte la medic. Din fericire, stomatologia modernă propune celor care au probleme dentare o gamă mult mai variată de soluții de restaurare orală, cele mai multe dintre ele lipsite de durere și cu accent pe confortul pacientului. Printre acestea sunt și fațetele și coroanele dentare.
În rândurile de mai jos, vei găsi o comparație între fațete și coroane legată de particularitățile fiecăreia dintre ele, dar și cum alegi varianta cea mai bună pentru tine, dacă dorești restaurarea danturii cu ajutorul uneia dintre aceste două soluții.
Cuprins:
1.Fațete sau coroane: definiția fiecărei proceduri
2. PFațete vs. coroane – asemănări și diferențe
2.1. Fațete dentare sau coroane – ce au în comun cele două soluții de restaurare orală
2.2. Diferența dintre coroane și fațete
3. Fațete sau coroane: cum alegi soluția potrivită pentru tine
1. Fațete sau coroane: definiția fiecărei proceduri
Atunci când alegi o metodă de restaurare orală precum fațetele sau coroanele dentare, cel mai bine este să începi cu definițiile lor pentru a ști ce presupune utilizarea uneia sau alteia, precum și caracteristicile fiecăreia pentru a face o alegere corectă și informată. Astfel:
- fațetele dentare sunt piese, foite sau straturi subțiri realizate din material ceramic care se plasează direct pe suprafața dinților în vederea corectării anumitor probleme ce țin de cele mai multe ori de aspectul acestora;
- coroanele dentare sunt proteze realizate tot din ceramică care se pun pe unul sau mai mulți dinți, fiind plasate pe întreaga suprafața a acestora, îmbrăcându-i.
Alegerea uneia sau a alteia depinde de mai mulți factori, iar unul dintre cei mai importanți este gradul de deteriorare a dinților. De asemenea, sfatul medicului, precum și preferințele personale sunt aspecte luate în considerare atunci când se apelează la aceste tehnici de restaurare orală. Înainte de stabilirea tehnicii care se va utiliza, stomatologul va efectua o analiză completă a danturii care poate presupune realizarea unei radiografii pentru a cunoaște dacă mai sunt și alte probleme care trebuie rezolvate înainte de punerea fațetelor sau a coroanelor.
Atunci când ai de ales între fațete dentare și coroane trebuie să știi că există atât asemănări cât și diferențe între ele, începând cu tehnicile stomatologice folosite în așezarea lor, dar și în ceea ce privește pregătirea dintelui sau dinților pe care se va lucra. Ceea ce este sigur este că ambele oferă rezultate foarte bune, ajutându-te să ai un zâmbet impecabil.
2. Fațete vs. coroane – asemănări și diferențe
În dezbaterea fațete vs. coroane dentare fiecare are avantajele și dezavantajele sale, de aceea este foarte important ca tehnica aleasă să fie cea potrivită. În acest scop, medicul îți va explica atât asemănările, cât și diferențele dintre ele pentru a cunoaște care și de ce este cea mai bună soluție pentru tine.
Trebuie să știi că există mai multe tipuri de fațete și de coroane dentare, astfel că și acesta este un criteriu important de selecție atunci când dorești să te bucuri de o dantură completă și de un zâmbet frumos.
Iată pe scurt care sunt principalele asemănări dintre fațetele dentare și coroane:
- amândouă se aplică pe suprafața dintelui;
- amândouă sunt realizate din materiale rezistente;
- amândouă au un aspect natural, exact ca al dintelui natural.
În ceea ce privește diferența dintre coroane și fațete, cea mai importantă este faptul că folosirea primelor presupune utilizarea unei tehnici mai invazive care presupune și anestezia dentară, în timp ce fațetarea este minim invazivă. Pe lângă acestea, mai sunt și alte moduri în care cele două se diferențiază.
2.1. Fațete dentare sau coroane – ce au în comun cele două soluții de restaurare orală
Atunci când ai de ales între fațete și coroane, opțiunea poate fi destul dificilă dacă ar fi lăsată în seama ta, a pacientului. De aceea, medicul stomatolog este cel care te va ajuta să iei decizia corectă, explicându-ți ce presupune fiecare dintre ele.
După cum ai putut citi și mai sus, există câteva asemănări între fațetele dentare și coroane, iar cea mai importantă este că amândouă se aplica pe dinte, redându-i aspectul estetic. Din acest punct de vedere, acestea sunt cele mai importante similitudini între ele.
Coroanele și fațetele sunt realizate din materiale asemănătoare, în ziua de azi cele ceramice fiind cele mai apreciate. Printre cele mai utilizate sunt:
- ceramica dentară, denumită popular și porțelan;
- zirconiul.
Pe lângă acestea, mai există și compozitul, însă acesta nu este atât de durabil și rezistent în timp precum cele două de mai sus.
Pe lângă material, mai există și tehnica folosită în modelarea acestuia, în așa fel încât rezultatul să fie unul cât mai apropiat de dintele natural, astfel că atât coroanele dentare, cât și fațetele vor imita perfect dantura umană.
Din punct de vedere estetic, amândouă tipurile de restaurări:
- îmbunătățesc aspectul danturii;
- protejează dinții;
- acoperă anumite defecte;
- arată natural, putând fi realizate într-un mod care imită fizionomia pacientului.
Având în vedere toate aceste asemănări, probabil că te vei întreba care câștigă în comparația fațete vs. coroane. Aici intervin diferențele dintre ele care sunt mai multe și care vor fi decisive în alegerea uneia sau celeilalte tehnici de restaurare orală. În afara acestora, sfatul medicului este unul dintre cele mai importante aspecte, doar acesta putând să te ajute să înțelegi care dintre ele ți se potrivește și de ce.
2.2. Diferența dintre coroane și fațete
În comparație cu asemănările care sunt doar câteva, diferențele dintre coroane și fațete sunt mai multe și sunt destul de importante.
Iată ce trebuie să știi despre coroanele dentare:
- acestea sunt în primul rând proteze care vor acoperi tot dintele;
- utilizarea lor se recomandă în cazuri când unul sau mai mulți dinți au suferit traume sau accidente care i-au afectat destul de mult;
- coroanele se aplică și deasupra bontului protetic în cazul implanturilor dentare pacienților care au apelat la această soluție;
- coroanele se pot aplica și pe un pivot, fiind o soluție bună în cazul unui dinte rupt sau slăbit atunci când nu se ia în calcul varianta implantului sau mini-implantului dentar;
- chiar și felul în care se aplică coroanele dentare este diferit de cel în care se pun fațetele, dintele necesitând pregătire care presupune pilirea și șlefuirea în acest caz.
O altă diferență între o coroană și o fațetă dentară este grosimea acestora, avantajul fiind de partea celei de a doua. Astfel:
- o fațetă este foarte subțire, având o grosime foarte mică care poate începe de la 0.3 mm și poate ajunge la 1 mm;
- o coroană poate avea o grosime minimă de 2 mm atunci când se utilizează cele mai bune materiale ceramice.
În ceea ce privește fațetele dentare, acestea:
- au o utilizare limitată, astfel că dintele pe care este aplicată o astfel de foiță trebuie să îndeplinească anumite condiții sau să fie adus la parametrii optimi de către medicul dentist;
- principalul lor rol este acela de a corecta anumite anomalii, precum cele de formă și volum;
- sunt de mai multe feluri în comparație cu coroanele dentare.
Iată care sunt tipurile de fațete dentare care se folosesc în ziua de azi în majoritatea cazurilor:
- fațetele prep care presupun șlefuirea dinților;
- fațetele no prep care se aplică direct pe dinți fără a-i mai șlefui.
Din acest punct de vedere, există o mare diferență între coroane și fațete. Mai precis, în cazul primei variante, dintele poate fi șlefuit cu ajutorul frezei până ajunge la dimensiunea corectă pe care să poată fi așezată proteza. Acest lucru este necesar deoarece dantura trebuie să fie aliniată complet.
Dar care sunt cazurile în care se folosesc fațetele dentare și care sunt cele în care coroanele sunt mai potrivite? Iată un tabel realizat în acest scop:
Fațete | Coroane |
dinți ciobiți, fisurați, sparți | dinți ciobiți, fisurați sau sparți |
dinți pătați | dinți pătați |
dinți cu strungăreață | dinți lipsă |
dinți tociți | implanturi dentare |
dinți rupți | |
dinți slăbiți sau devitalizați |
Așadar, coroanele au o utilizare mai răspândită, fiind mai potrivite în cazuri în care dinții sunt destul de deteriorați, în timp ce fațetele sunt folosite pentru a corecta defecte mai mici.
Fiecare tip de soluție de restaurare dintre cele două are avantajele și dezavantajele sale, iar medicul stomatolog te va îndruma către varianta cea mai bună în funcție de anumite caracteristici.
Iată care sunt avantajele și dezavantajele fațetelor dentare:
Avantaje | Dezavantaje |
sunt ușor și rapid de aplicat | sunt mai puțin rezistente decât coroanele |
oferă un aspect natural | aplicarea lor este ireversibilă |
sunt o alternativă pentru albirea dentară | nu previn cariile dentare |
pot rezista peste 10 ani | nu pot fi utilizate când există o ocluzie imperfectă |
nu lezează gingiile | sunt costisitoare |
oferă protecție dinților naturali |
În ceea ce privește avantajele și dezavantajele coroanelor dentare, iată-le pe cele mai importante:
Avantaje | Dezavantaje |
sunt personalizate | aplicarea este destul de invazivă |
înlocuiesc dinții lipsă | sunt costisitoare |
pot rezista până la 15 ani | se pot păta fără o îngrijire adecvată |
au rol estetic și funcțional |
Așadar, fațete dentare sau coroane? Alegerea nu o va face pacientul singur, ci cu ajutorul medicului dentist care îi va personaliza experiența.
3. Fațete sau coroane: cum alegi soluția potrivită pentru tine
Cel mai probabil atunci când dorești un zâmbet frumos te gândești la cea mai rapidă și mai puțin dureroasă variantă. Aceasta este reprezentată de fațete. Însă, pentru a putea beneficia de ele, trebuie mai întâi să mergi la dentist, unde:
- ți se va face un control stomatologic pentru a se constata că nu ai carii sau alte probleme dentare;
- este posibil ca medicul să îți ceară și o radiografie dentară, mai ales că unele probleme pot fi ascunse;
- înainte de aplicarea fațetelor este nevoie și de un detartraj și un periaj profesional al danturii.
Dacă totul este în regulă, în curând te vei putea bucura de un zâmbet sănătos cu fațete dentare. Cu toate acestea, există și o contraindicație în utilizarea acestora și anume ocluzia imperfectă sau situația în care dinții ,,nu calcă unul pe celălalt’’ așa cum trebuie. Într-un astfel de caz, se poate monta mai întâi un aparat dentar, care va întârzia aplicarea fațetelor. De asemenea, orice altă problemă va trebui rezolvată înainte de așezarea lor.
Ocluzia nu este un impediment în cazul coroanelor dentare, însă acestea sunt recomandate fie atunci când problemele sunt mai serioase și este nevoie de una sau mai multe extracții dentare, fie în cazul în care dinții vizați sunt prea slăbiți și au nevoie de protecție, protezarea fiind cea mai bună soluție. De asemenea, acestea sunt singura variantă atunci când optezi pentru implanturi.
Atunci când se pot folosi amândouă tehnicile de restaurare orală, medicul dentist va fi cel care face recomandarea ținând cont de aspecte precum:
- întreaga sănătate orală;
- ocluzia;
- dacă soluția aleasă vizează unul sau mai mulți dinți;
- bugetul pacientului.
Din punct de vedere al costurilor trebuie să știi că, acum, diferențele de preț dintre fațete și coroane sunt nesemnificative, deoarece acestea se realizează din materiale asemănătoare, tehnica și calitatea materialului. Acestea sunt cele care dictează cât de costisitoare sunt. Așadar, acesta nu mai este un aspect atât de relevant în această dezbatere.
Un criteriu care poate face diferența este faptul că în cazul coroanelor, dinții care pe care se vor aplica presupun operațiuni precum șlefuirea și pilirea, procese ireversibile. În același timp, fațetele odată aplicate nu mai pot fi date jos în așa fel încât pacientul să își poată folosi dantura în forma naturală, cele vechi trebuind să fie înlocuite cu unele noi.
Toate aceste aspecte îți vor fi prezentare de medicul stomatolog atunci când vei merge la cabinet, acesta putând să te ghideze spre alegerea potrivită.
În concluzie, confruntarea fațete vs. coroane nu are un câștigător concret, mai ales că fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele sale. Mai mult, există cazuri în care pot fi folosite unele sau altele, iar atunci când ai de ales, medicul te va ajuta să iei decizia corectă. Ce trebuie să reții este că ambele sunt unele dintre cele mai sigure, rapide și bune metode de restaurare orală cu ajutorul cărora îți poți recăpăta zâmbetul și încrederea în tine.