Skip to main content

Extracțiile dentare sunt o procedură stomatologică obișnuită folosită pentru a aborda diverse probleme ce țin de dinți. În timp ce stomatologia modernă pune accent pe conservarea dinților, există cazuri în care extracția devine necesară pentru a menține sănătatea orală. De aceea, este indicat să cunoști motivele pentru care extracțiile dentare sunt recomandate, ce tipuri de proceduri există, precum și când sunt recomandate pentru a asigura o sănătate orală optimă.

1. Extracție dentară – ce este extracția dentară?

Extracție dentară – ce este extracția dentară?

Această intervenție este foarte comună în stomatologie și presupune ca medicul chirurg să îndepărteze un dinte din alveolele localizate la nivelul osului maxilar. Este de obicei efectuată atunci când un dinte este grav deteriorat, cariat, infectat sau aglomerat de cei din regiune. Extracțiile dentare pot fi, de asemenea, necesare pentru a pregăti dantura pentru tratamentul ortodontic. Înainte de extracție, medicul stomatolog va administra anestezie locală pentru a amorți zona, asigurând confort maxim în timpul procedurii. În cazuri mai complexe, se poate folosi sedarea sau anestezia generală. După extracția dentară, se recomandă îngrijire postoperatorie adecvată pentru a susține vindecarea și a preveni complicațiile. Extracțiile dentare ajută la atenuarea durerii, la prevenirea altor probleme de sănătate orală și la îmbunătățirea stării generale a dinților.

2. Extracțiile dentare – ce tipuri de extracții există?

Extracțiile dentare – ce tipuri de extracții există?

Există două tipuri principale de extracții dentare: simple și extracții chirurgicale – odontectomie.

Extracțiile simple sunt proceduri efectuate de obicei pe zonele din cavitatea orală care sunt vizibile (dinții erupți care sunt vizibili). Medicii stomatologi folosesc instrumente specializate numite elevatoare și forceps pentru a slăbi și îndepărta ușor dintele. Acest tip de extracție se efectuează de obicei sub anestezie locală, asigurând confortul pacientului pe tot parcursul procesului, iar la final medicul oferă informații despre ce să nu faci după extracție dentară.

Extracțiile chirurgicale sau odontectomia, sunt mai complexe și presupun îndepărtarea dinților care nu sunt ușor accesibili sau erupți complet. În acest caz, este vorba despre molarii de minte, cărora le lipsește spațiu suficient pentru a crește corespunzător, provocând durere și chiar afectarea dinților vecini. Extracțiile chirurgicale necesită o incizie în țesutul gingiei pentru a avea acces la dinte și, uneori, poate fi necesară secționarea dintelui în bucăți mai mici pentru o îndepărtare mai ușoară. Pacienților li se realizează anestezie locală sau pot opta pentru sedare pentru a asigura o experiență fără stres, pentru ca după extracția dentară, procesul de vindecare să fie cât mai rapid.

Servicii care te-ar putea interesa

3. Când este recomandată extracția dentară?

Extracțiile dentare – ce tipuri de extracții există?

Exctracțiile dentare sunt recomandate atunci când o persoană se confruntă cu una din următoarele probleme:

  1. Carii dentare severe:

Când cariile dentare avansează dincolo de punctul de restaurare, dintele afectat poate necesita extracție. Dacă nu sunt tratate, cariile severe se pot răspândi la dinții vecini și chiar pot duce la infecții grave.

  1. Leziuni ireparabile ale dintelui:

Dinții care au fost fracturați grav din cauza traumatismelor sau a uzurii extinse pot fi imposibil de salvat cu proceduri de restaurare precum coroane dentare sau plombe. În astfel de cazuri, extracția poate fi cea mai potrivită opțiune pentru a preveni alte complicații.

  1. Infecție gingivală:

Stadiile avansate ale bolii parodontale pot duce la pierderea semnificativă a osului și a țesutului care susține dinții. Dacă dinții se slăbesc din cauza lipsei de sprijin, poate fi necesară o procedură chirurgicală, dar și îngrijire după extracția dentară, întocmai pentru a preveni complicațiile ulterioare. În acest caz, cea mai bună opțiune de înlocuire a dinților pierduți este implantul dentar.

  1. Molarii de minte afectați:

Molarii de minte erup în mod obișnuit la sfârșitul adolescenței sau după împlinirea vârstei de 20 de ani. Pe fondul spațiului limitat în maxilar, acești dinți sunt adesea afectați, și nu au loc să erupă. (parțial sau complet prinși sub linia gingiei). Molarii de minte afectați pot provoca dureri după extracție dentară și înainte, infectii și înghesuirea dinților vecini, făcând procedura de înlăturare a acestora o recomandare bună.

  1. Tratament ortodontic:

În unele cazuri, ortodonții pot recomanda îndepărtarea anumitor dinți pentru a crea suficient spațiu în maxilar pentru alinierea corectă în timpul tratamentului ortodontic. Acest lucru este foarte comun în cazurile de supraaglomerare, în care îndepărtarea unui dinte poate ajuta la alinierea corectă a dinților rămași. Totodată, dentistul îți va spune clar ce să faci după o extracție dentară, dar și ce contraindicații există, în așa fel încât zâmbetul obținut în final să fie perfect.

  1. Supraaglomerarea dentară:

Când mandibula unui pacient este îngustă, este posibil ca dinții să nu aibă suficient spațiu pentru a erupe sau a se alinia corect. În astfel de cazuri, extragerea unuia sau mai multor dinți poate atenua aglomerația și poate îmbunătăți sănătatea dentară.

  1. Risc de infecție:

Pacienții cu sistem imunitar compromis, cum ar fi cei supuși chimioterapiei sau transplanturilor de organe, ar putea avea nevoie de îndepărtarea dinților infectați pentru a preveni riscul de infecții severe care se pot răspândi în alte părți ale corpului.

Pașii spre sănătate orală completă

În timp ce întreținerea dinților naturali este un aspect prioritar al stomatologiei moderne, există situații în care extracțiile dentare devin necesare pentru a asigura sănătatea orală. Ca și în cazul oricărei proceduri stomatologice, este esențial să consulți un dentist sau un chirurg oral pentru a determina cel mai bun plan de tratament și pentru a discuta în detaliu despre indicații după extracția dentară. Mergând constant la consultații stomatologice și respectând regulile de după extracția dentară, cu siguranță te vei bucura de cum arată dinții tăi și te vei simți încrezător să zâmbești.

Pacienții cărora li se recomandă această procedură au nevoie de o pregătire atentă. Astfel, aceasta este una dintre etapele extracției dentare care poate influența procedura de chirurgie dentară comună. De aceea, este recomandat să consulți medicul stomatolog pentru a ști ce trebuie să faci după extracția dentară, dar și înainte.

  1. Consultație cu medicul stomatolog

Primul pas în pregătirea pentru extracția dentară este programarea unei consultații stomatologice. În timpul acestei vizite, medicul va efectua o examinare amănunțită a dinților tăi și a sănătății bucale pentru a determina dacă este necesară o extracție. De asemenea, el va revizui istoricul medical pentru a se asigura că starea ta de sănătate se pretează unei astfel de intervenții.

Asigură-te că oferi toate detaliile legate de orice afecțiuni medicale preexistente, medicamentele pe care le iei sau alergiile pe care ai. Aceste informații îl vor ajuta pe medicul dentist să adapteze procesul de extracție pentru a răspunde nevoilor tale și a-ți oferi o procedură cât mai sigură.

  1. Discutarea planului de tratament

După examinare, medicul dentist va discuta cu tine despre planul de tratament. Aceasta include tipul de extracție (simplă sau chirurgicală), dintele sau dinții care trebuie îndepărtați și opțiunile de anestezie. În funcție de complexitatea extracției sau de nivelul de anxietate, dentistul îți poate recomanda anestezie locală, sedare sau anestezie generală.

Profită de această ocazie pentru a adresa orice întrebări sau pentru a-ți exprima orice nelămurire cu privire la procedură. Înțelegând la ce să te aștepți te vei putea simți mai relaxat în ziua extracției.

  1. Pregătirea pentru anestezie

Dacă extracția necesită anestezie, medicul îți oferă toate instrucțiunile specifice acestei proceduri. Pentru anestezia locală, care este cea mai frecvent utilizată în extracțiile simple, pacienților li se recomandă de obicei să evite să mănânce sau să bea cu câteva ore înainte de procedură. Acest lucru ajută la prevenirea complicațiilor și reduce riscul de greață sau vărsături în timpul extracției.

Dacă se recomandă sedarea sau anestezia generală, pacienților li se poate cere să nu mănânce pentru o perioadă mai lungă înainte de procedură. Dentistul îți va oferi instrucțiuni detaliate cu privire la alimentație și medicamente pentru siguranța și confortul tău.

  1. Înțelegerea îngrijirii ulterioare, post extracție

Înainte de extracție, primești toate detaliile despre igiena de după extracția dentară. De regulă, printre sfaturile de după o extracție dentară se numără:

  • Evită clătirea agresivă în primele 24 de ore pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge la locul extracției. Acest lucru este în special important în caz de extracție dentară la cardiaci și persoane cu tratament cu anticoagulante.

  • Aplicarea pachetelor de gheață pe partea exterioară a obrazului în primele 24 de ore pentru a reduce umflarea.

  • Luarea medicamentelor pentru durere prescrise conform instrucțiunilor pentru a gestiona disconfortul postoperator. Acest aspect este esențial mai ales în cazul extracțiilor dentare în timpul sarcinii, întocmai pentru a îngriji și fătul.

  • Consumul de alimente moi și evitarea alimentelor fierbinți, picante sau dure care ar putea irita locul de extracție.

  • Evită fumatul și băutul cu paiul, deoarece aceste acțiuni pot înlătura cheagul de sânge și pot întârzia vindecarea. Astfel, fumatul după extracție dentară trebuie amânat cât de mult posibil.

  1. Intervenții ulterioare

La cât timp după extracție se poate pune coroana dentară sau implantul dentar? După extracție/extracții este foarte important să înlocuim dintele/dinții cu implanturi dentare. Acest lucru trebuie făcut cât de rapid posibil după extracții, deoarece, înlocuind rădăcina pierdută/dintele pierdut cu implanturi dentare, stopăm resorbția osoasă și migrarea dinților vecini. Asta ne ajută să păstrăm o dantură dreaptă, gingia sănătoasă și, per total, să avem o sănătate orală completă.

4. Extracții dentare – pregătirea pacientului pentru extracția dentară

Extracții dentare – pregătirea pacientului pentru extracția dentară

Extracția dinților este un proces stomatologic efectuat cu atenție pentru a îndepărta un dinte care este deteriorat, cariat sau care provoacă alte probleme dentare. Înainte de a începe, medicul dentist va examina amănunțit istoricul stomatologic și medical al pacientului și va efectua orice radiografii necesare pentru a evalua starea dintelui. În ziua extracției, pacientului i se administrează de obicei anestezie locală pentru a amorți zona din jurul dintelui afectat, asigurând o experiență fără durere. În cazuri mai complexe sau pentru pacienții cu anxietate dentară, se poate folosi sedarea sau anestezia generală.

Odată ce zona este suficient de amorțită, medicul stomatolog folosește instrumente specializate pentru a slăbi cu grijă și a scoate dintele din alveolă. Se aplică o presiune ușoară pentru a asigura o extracție lină. După ce dintele este îndepărtat, locul poate fi cusut, dacă este necesar, și se pune un tampon de tifon peste el pentru a controla sângerarea. Stomatologul oferă câteva recomandări după extracția dentară pentru vindecarea eficientă a zonei.

Totodată, în calitate de pacient vei afla și ce nu ai voie să faci, respectiv ce și când poți mânca după extracția dentară, dar și ce să nu mănânci, în așa fel încât procesul de vindecare să fie comod. Este dificil de apreciat inițial cât durează o extracție dentară ori în cât timp se vindecă, dar cu cât procedura este minim invazivă, cu atât aceasta va necesita mai puțin timp petrecut în operație, iar zona se va însănătoși mai rapid (această procedură poate varia de la câteva minute la o oră).

5. Rolul anesteziei în extracția dentară și principalele tipuri utilizate

Pentru a asigura o experiență nedureroasă, medicii stomatologi folosesc diferite tipuri de anestezie. Alegerea acesteia depinde de complexitatea extracției, de istoricul medical al pacientului și de nivelul de confort al acestuia în timpul procedurii.

  1. Anestezie locală

Anestezia locală este cel mai frecvent tip utilizat în extracțiile simple ale dinților. Se administrează direct la locul extracției și funcționează prin blocarea semnalelor nervoase din zonă, amorțind dinții, gingiile și țesuturile din jur. Dentiștii folosesc de obicei lidocaina sau articaina ca anestezice locale.

  1. Sedare

Aceasta implică utilizarea unor medicamente pentru a induce o stare de relaxare profundă și de conștiență redusă. Este adesea folosită pentru extracții dentare mai complexe sau multiple sau pentru pacienții cu anxietate.

  1. Anestezie generală

Anestezia generală este o stare profundă de inconștiență indusă de un anestezist și este de obicei rezervată pentru extracții complexe sau multiple ori atunci când pacienții nu pot tolera alte forme de anestezie. Anestezia generală presupune administrarea medicamentelor pe cale intravenoasă (IV) sau inhalatorie. Este important de știut că anestezia generală prezintă un nivel mai mare de risc în comparație cu alte tipuri, și este utilizată numai atunci când este necesar sau în cazurile în care pacienții au afecțiuni medicale care necesită atenție specială.

6. Ce să nu faci după extracție dentară – informații despre îngrijirea de după extracția dentară

Ce să nu faci după extracție dentară – informații despre îngrijirea de după extracția dentară

Igiena de după extracția dentară este importantă pentru o recuperare corectă și pentru a se evita riscul de complicații. În general, este recomandat să ții cont de următoarele aspecte legate de îngrijirea după extracția dentară:

  1. Primele zile

  • Mușcă tamponul de tifon plasat peste locul de extracție timp de 30-45 de minute pentru a stimula formarea cheagurilor de sânge. Înlocuiește tifonul după cum este necesar până când sângerarea se oprește.

  • Evită clătirea puternică sau scuipatul în primele 24 de ore pentru a preveni desprinderea cheagului de sânge.

  • Aplică o pungă de gheață pe partea exterioară a obrazului, lângă locul de extracție, timp de 20 de minute pentru a reduce inflamarea zonei în primele 24 de ore.

  • Odihnește-te și evită activitățile obositoare pentru restul zilei.

  • Dacă te întrebi „când pot fuma după o extracție dentară”, trebuie să știi că fumatul sau folosirea produselor din tutun timp trebuie evitate cel puțin 48 de ore, deoarece acestea pot împiedica procesul de vindecare.

  • Ia medicamentele pentru durere după extracția dentară prescrise conform indicațiilor stomatologului pentru a gestiona disconfortul.

  1. Igiena bucală

Menținerea unei bune igiene orale este importantă în timpul procesului de vindecare. Iată cum să practici igiena orală după o extracție:

  • Periază-ți dinții ușor, evitând locul extracției în primele 24 de ore.

  • După 24 de ore, clătește ușor gura de câteva ori pe zi. Acest lucru ajută la menținerea zonei curate și stimulează vindecarea.

  • Evită să folosești apă de gură care conține mult alcool, deoarece poate irita locul de extracție.

  1. Dieta

  • În zilele următoare extracției se recomandă o dietă cu alimente moi pentru a nu se produce iritarea zonei. Respectă următoarele recomandări alimentare:

  • Consumă alimente și băuturi reci sau călduțe, deoarece produsele fierbinți pot crește fluxul de sânge la locul de extracție și astfel, pot favoriza sângerarea.

  • Evită alimentele tari, crocante sau lipicioase care ar putea afecta cheagul de sânge sau ar putea deteriora estetica dentară, dar mai ales țesuturile de vindecare.

  • Optează pentru alimente moi, cum ar fi piure de cartofi, iaurt, smoothie-uri, supe și legume fierte.

  1. Controlul durerii

    Un mic disconfort este normal după o extracție dentară, dar poate fi gestionat cu medicamente recomandate de către stomatolog.

    -Ia medicamente pentru durere și antibiotic conform indicațiilor stomatologului, respectând doza și frecvența menționate.
    -Dacă simți o durere severă sau persistentă, contactează medicul pentru o evaluare suplimentară.

Deși extracția dinților pare a fi un lucru de speriat, este o procedură stomatologică de rutină și esențială care poate atenua durerea, poate preveni alte probleme de sănătate orală și poate contribui la starea de bine.

Medicii stomatologi din cadrul Centrului de Implantologie Transilvania sunt foarte bine pregătiți pentru a efectua extracții cu precizie și grijă, dar și implanturi dentare după extracție, asigurând confortul pacientului pe tot parcursul intervenției. Menținerea unei bune igiene orale și respectarea vizitelor regulate la cabinetul stomatologic te vor ajuta să obții zâmbetul pe care ți l-ai dorit din totdeauna.

Ai nevoie de o extracție dentară? Contactează-ne și programează-te acum!

×