Smalţul dentar conţine în proporţie de peste 90% substanţe anorganice, acest lucru făcându-l cel mai puternic ţesut care se găseşte în corpul uman. Cu toate că are un nivel crescut de duritate, acest înveliş exterior al dintelui se poate eroda destul de uşor dacă nu este îngrijit corect. Smalţul dentar are ca rol principal protejarea dentitiei şi pulpei dintelui de diverşi dăunători termici de tip extern, chimici sau mecanici. De asemenea, contribuie la susţinerea dintelui în procesul de masticaţie.
Pentru a descoperi şi înţelege în amănunt ce este smalţul dinţilor, care este rolul acestuia, cum se îngrijeşte corect, care sunt cauzele deteriorării, de ce apare eroziunea smalţului dentar şi cum se poate evita această problemă, parcurge în continuare acest articol.
Cuprins:
1. Smalţul – ce este smalţul dinţilor?
2. Smalţul dinţilor – care este rolul acestuia?
3. Eroziunea smalţului dinţilor – care sunt cauzele deteriorării şi de ce apare eroziunea smalţului dentar?
4. Refacerea smalţului dentar – cum se poate evita eroziunea smalţului dentar şi cum se poate reface?
5. Smalţul dentar – cum se îngrijeşte corect?
1. Smalţul – ce este smalţul dinţilor?
Smalţul este învelişul exterior care protejează dinţii de diverşi factori externi care îi pot deteriora. Are o grosime de aproximativ 2 milimetri pe suprafaţa destinată procesului de masticaţie, care se subţiază treptat până în momentul în care ajunge la rădăcina dintelui.
Din punct de vedere al structurii, smalţul dinţilor este considerat drept cel mai dur ţesut care se găseşte în corpul uman, fiind mai puternic decât oasele, datorită substanţelor anorganice, care fac parte din compoziţia acestuia. Cele mai cunoscute sunt cristalele de hidroxiapatită. Acestea sunt modificate de apariţia carbonului, fluorului sau magneziului, de exemplu. Un smalţ sănătos, nedeteriorat, conţine şi o cantitate mică de apă şi substanţe organice, cum ar fi proteinele, carbohidraţii sau lipidele, toate acestea fiind proprietățile sale.
Nuanţele predominante ale smalţului dentar variază, începând de la nuanţe de alb până la cele de galben deschis, uneori şi gri, în funcţie de calitatea pe care o are şi alţi factori care influenţează aspectul acestuia. Cu toate acestea, smalţul dentar este mai transparent, iar nuanţa dintelui este adesea determinată de culoarea pe care o are dentita.
Dacă nuanţa pe care o are smalţul dinţilor tăi nu mai este la fel de plăcută ca altădată şi prezintă, serviciile de estetică dentară te vor ajuta să ai din nou un zâmbet sănătos şi frumos. Un aspect armonios al danturii tale contribuie la o stare de bine şi încredere în propria persoană.
2. Smalţul dinţilor – care este rolul acestuia?
Smalţul dinţilor are ca rol principal susţinerea sănătăţii şi calităţii dinţilor, deoarece orice fel de traumatism sau eroziune a dinţilor poate să afecteze şi celelalte straturi care fac parte din structura lor. Printre rolurile principale pe care le are smalţul dentar sunt următoarele:
- În primul rând, smalţul dinţilor are rolul de a proteja straturile sensibile care se află la baza lui, adică dentina şi pulpa. Datorită prezenţei smalţului dentar, acizii care se află în alimente nu vor afecta aceste straturi sensibile. Acest lucru are loc numai în cazul în care smalţul nu este spart sau deteriorat, deoarece el acţionează ca o barieră care contribuie la menţinerea sănătăţii dentare.
- Contribuie la izolarea şi protejarea terminaţiilor nervoase care se află în interiorul dentinei, atunci când intră în contact atât cu alimente foarte reci, cât şi foarte calde. Datorită unui smalţ dentar sănătos nu se va resimţi un disconfort sau durere la nivelul cavității bucale în astfel de condiţii de variaţii termice.
- Conturează aspectul dinţilor din punct de vedere al nuanţei, grosimii sau mineralizării de dimensiuni mai mici sau mai mari.
- Asigură o igienă orală mai uşor de realizat, datorită suprafeţelor lucioase şi netede caracteristice.
Aşadar, smalţul dinţilor contribuie la protejarea dentinei şi pulpei formând o barieră protectoare. Cu o igienă orală riguroasă contribui şi tu la menţinerea unui smalţ al dinţilor sănătos, care te va ajuta în timpul procesului de masticaţie.
3. Eroziunea smalţului dinţilor – care sunt cauzele deteriorării şi de ce apare eroziunea smalţului dentar?
Dacă te-ai întrebat de ce se sparge smalţul dinţilor sau de ce se duce smalţul de pe dinţi este esenţial să ştii că există anumite cauze care contribuie la deteriorarea şi eroziunea smalţului dentar, printre care le amintim pe următoarele:
- Consumul regulat de dulciuri, de alimente care conţin zahăr, în mod special, sucuri, cafea. Băuturile dulci şi acidulate sunt foarte dăunătoare pentru sănătatea smalţului dinţilor, deoarece pot întreţine bacterii la nivelul cavităţii bucale ce cauzează deteriorarea şi eroziunea smalţului dentar. De asemenea, aceşti factori duc la eroziunea, respectiv uzura dentară din cauza factorilor chimici precum acidul din băuturile carbogazoase.
- Consumul de alimente tari şi greu de mestecat, cum ar fi cojile tari de la diverse tipuri de alimente.
- Alimentele bogate în amidon sunt foarte dăunătoare pentru smalţul dinţilor. Prin urmare, dacă vrei să eviţi pierderea smalţului dentar este recomandat să consumi cu moderaţie astfel de alimente.
- Calitatea smalţului dentar poate fi afectată şi de diverse tratamente medicamentoase. În astfel de cazuri este recomandat să te adresezi medicului specialist.
- Dacă periajul dinţilor nu se face într-un mod corect va interveni procesul de uzură al smalţului dentar, adică abrazia dentară. Acest lucru se întâmplă atunci când se face o presiune prea mare pe dinţi în timpul rutinei de igienă orală, mai exact în timpul periajului.
- Procesul de fricţiune al dinţilor întâlnit atât în timpul zilei, cât şi în timpul somnului este o cauză a eroziunii smalţului dentar. Cu toate că este un mecanism natural, odată cu trecerea timpului poate să ducă la deteriorarea şi spargerea treptată a smalţului dentar. Atriţia sau abraziunea dentară este o cauză comună a eroziunii smalţului dinţilor.
- Diverse accidentări sau traumatisme la nivelul dinţilor, care afectează şi smalţul dinţilor.
- Procesul de abfracţie, adică pierderea unor mici structuri care fac parte din substanţele dentare atunci când este lezat un dinte. Bruxismul este un astfel de exemplu.
- Gura uscată sau xerostomia, conform denumirii sale științifice, este o altă posibilă cauză care determină eroziunea smalţului dinţilor.
- Pe lângă aceste cauze comune ale eroziunii smalţului dentar pot interveni şi factorii genetici, care influențează textura sau grosimea smalţului.
Fiecare organism este unic, deteriorarea şi eroziunea smalţului dentar pot avea diverse cauze. În urma unei examinări medicale complete, medicul specialist va putea decide care este cauza eroziunii smalţului tău dentar.
4. Refacerea smalţului dentar – cum se poate evita eroziunea smalţului dentar şi cum se poate reface?
Eroziunea smalţului dinţilor este o problemă medicală foarte serioasă, de aceea necesită foarte multă atenţie şi măsuri prevenţie. Aşa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, smalţul dentar contribuie la protejarea dinţilor de carii şi alte tipuri de deteriorări.
Cu toate că este considerat drept cel mai puternic ţesut din organismul uman, smalţul dentar poate fi supus eroziunii, respectiv uzurii, din cauza anumitor factori interni sau externi. De exemplu, eroziunea sau pierderea smalţului dentar poate duce la decolorarea dintelui sau la îngălbenirea sa, de la caz la caz, la sensibilitate gingivală sau la apariţia şi agravarea cariilor dentare.
Iată câteva sfaturi şi recomandări prin care se poate evita eroziunea smalţului dentar, deoarece sănătatea orală asigură un aspect plăcut din punct de vedere estetic, dar şi o stare bună de sănătate pentru întregul organism:
- Igiena orală este foarte importantă pentru a evita eroziunea smalţului dentar. Se recomandă perierea dinţilor de aproximativ două ori pe zi cu o periuţă care să aibă peri moi, în niciun caz tari, pentru a nu se sparge smalţul dinţilor.
Dacă smalţul este deja slăbit, nu trebuie să-ţi periezi dinţii la scurt timp după mese, cu atât mai mult dacă ai consumat alimente care cresc aciditatea gastrică sau băuturi carbogazoase. Este de preferat să limitezi consumul unor astfel de alimente alcaline, dacă medicul specialist îţi recomandă în urma unui consult de specialitate.
- Un alt aspect important este clătirea gurii cu apă de gură, fiind un produs special pentru menţinerea igienei orale. Curăţarea periodică a cavităţii bucale va reduce semnificativ cantitatea de bacterii sau alte tipuri de microorganisme dăunătoare pentru structura smalţului dentar, deoarece favorizează apariţia plăcii bacteriene, a tartrului sau a cariilor.
- Consumul unei cantități optime de apă, adică minim 2 litri pe zi, ajută la neutralizarea acidului gastric şi la remineralizarea smalţului dentar.
- Dacă te confrunţi cu scrâşnirea dinţilor atât în timpul zilei, cât şi un în timpul nopţii (bruxism) sau nu ai o dantură armonioasă, aliniată, poţi opta pentru purtarea unui aparat dentar, acesta fiind un dispozitiv medical special, care are rolul de a trata problemele de ocluzie sau de a poziţiona dantura pe arcadă. În acest fel, se va evita şi eroziunea smalţului dentar care apare în urma unor astfel de probleme stomatologice.
Odată ce a intervenit această uzură treptată a smalţului, adică a stratului protector al dintelui, remineralizarea sau refacerea nu mai are loc pe cale naturală, ci se va putea soluţiona doar pe cale medicală, cu ajutorul tratamentelor şi intervenţiilor stomatologice.
Dacă întâmpini probleme de acest fel, faţetele dentare sau coroanele dentare sunt soluţiile optime de care poţi beneficia şi tu pentru repararea smalţului dinţilor tăi. Medicii stomatologi din echipa noastră de specialişti te vor ajuta să ai o dantură impecabilă, deoarece sănătatea orală înseamnă sănătate pe viaţă.
De exemplu, pentru asigurarea unui proces de masticaţie corect şi un zâmbet de invidiat, implanturile dentare sunt tratamente potrivite pentru înlocuirea dinţilor lipsă sau a celor care nu mai pot fi salvați.
Mai mult decât atât, în cele mai multe cazuri problemele stomatologice netratate pot să agraveze şi alte afecţiuni medicale ale organismului. De aceea, este recomandat să consulţi cât mai repede sfatul unui medic specialist.
5. Smalţul dentar – cum se îngrijeşte corect?
Pentru menţinerea unui smalţ dentar sănătos, igiena orală are un rol extrem de important atât pentru întărirea smalţului dentar, cât şi pentru evitarea pierderii acestuia. Descoperă în continuare câteva sfaturi care te vor ajuta să îţi îngrijeşti corect smalţul dentar:
- Este indicat să ai o rutină de igienă orală, precum periajul corect al dinţilor, cu mişcări uşoare, în sens circular, pe toată suprafaţa danturii.
- Este de preferat să foloseşti apă de gură şi pastă de dinţi pe bază de fluor. Fluorul este un mineral care contribuie la întărirea smalţului dinţilor şi acţionează împotriva acizilor din alimente.
- Pe lângă utilizarea apei de gură, se recomandă şi folosirea aţei dentare, deoarece ajută la elimină resturilor alimentare şi a plăcii bacteriene.
- Pentru detalii suplimentare de îngrijire corectă a smalţului dentar şi un plan adaptat nevoilor tale nu ezita să te adresezi unui medic stomatolog specialist. Echipa noastră de la Centrul de Implantologie este formată din medici pasionaţi şi performanţi, care îşi doresc să îţi redea un zâmbet sănătos şi strălucitor.
Așadar, smalţul dinţilor este cel mai puternic strat care se află la suprafaţa dinţilor, având rolul de a proteja dentina şi pulpa de diverşi factori dăunători. Igiena orală corectă şi vizitele periodice la medicul stomatolog contribuie la menţinerea unui smalţ întărit şi sănătos, care asigură un zâmbet de vis.
Contactează-ne și programează-te acum la un control și află cât de sănătoși sunt dinții tăi și ce tratamente stomatologice ți se potrivesc!