Skip to main content
Stomatologie

Resorbție osoasă – cauze, efecte și soluții pentru o mai bună sănătate dentară

Pierderea unui dinte poate avea un impact dramatic asupra sănătății dentare. În acest caz, osul maxilarului poate să fie mai expus procesului de resorbție osoasă, care, conform definiției, presupune descompunerea în timp a țesutului osos. Acest lucru poate duce la o pierdere accentuată a densității osoase și la modificări ale structurii faciale.

Așadar, este foarte important să înțelegi ce poate cauza resorbția osoasă și cum o poți preveni într-un mod eficient apelând la servicii stomatologice de calitate.

 

1. Resorbție osoasă: cauze și efecte

Pentru a înțelege mai bine cum se manifestă resorbția osoasă, trebuie să vedem care sunt principalele cauze ale pierderii de țesut osos din cavitatea bucală și cu ce efecte te-ai putea confrunta în aceste situații:

  • Pierderea dinților naturali

În cavitatea bucală, rădăcinile dintelui sunt în contact cu osul alveolar, adică partea maxilarului care susține dinții, dar și cu țesutul conjunctiv care asigură „ancorarea” dinților într-un spațiu bine definit. Atunci când un dinte natural se pierde sau a fost extras, fără a fi înlocuit, organismul va absorbi în cele din urmă osul unde a fost rădăcina dintelui.

În plus, golul creat de lipsa dintelui va putea produce deplasarea celorlalți dinți. Acest fapt poate afecta poziția și sănătatea maxilarului. Apelând la serviciile unei clinici stomatologice de prestigiu, cu interes pentru sănătatea pacientului, vei putea avea noi dinți ficși în 24 de ore.

  • Leziune a maxilarului

Orice tip de traumă sau leziune a maxilarului are potențialul de a declanșa resorbția osoasă bucală. Aceasta poate apărea din cauza dinților deteriorați sau cei care, în urma unui impact asupra maxilarului, au fost slăbiți. Copiii pot fi mai expuși riscului de resorbție osoasă ca urmare a unei răni, din cauza faptului că dinții și oasele lor sunt încă în curs de dezvoltare. În aceste cazuri și nu numai, un plan de tratament care va include o intervenție de adiție de os poate soluționa problema.

  • Infecție gingivală

Resorbția osoasă este frecventă la pacienții cu gingivită sau boala parodontală, deoarece aceste afecțiuni afectează ligamentele care contribuie la menținerea dinților în poziția naturală. Pe măsură ce gingivita sau paradontoza progresează, acestea pot deteriora osul alveolar, fapt ce poate cauza slăbirea dinților și dezvoltarea unor infecții locale. Dacă nu sunt tratate, bolile gingivale pot provoca în cele din urmă pierderea dinților.

  • Osteoporoza

Osteoporoza apare atunci când procesul natural al organismului de înlocuire a țesutului osos deteriorat este întrerupt din diferite cauze. În acest caz, noul țesut osos nu va fi suficient de puternic pentru a-l înlocui pe cel vechi.

Chiar dacă simptomele de osteoporoza nu sunt atât de evidente inițial (tinzând să afecteze șoldurile și coloana vertebrală mai degrabă), afecțiunea menționată a fost asociată inclusiv cu pierderea osoasă a maxilarului – și, ca urmare, cu pierderea dinților.

2. Cum previn implanturile dentare resorbția osoasă?

Când vine vorba de resorbția osoasă dentară, pe lângă cauze și efecte, este foarte important să vorbim și despre metodele de regenerare a țesutului osos afectat sau pierdut. Din fericire, refacerea osului este posibilă, însă forma de tratament pe care o vei alege și succesul acesteia vor depinde de diagnosticul medicului stomatolog, dar și de calitatea serviciilor de estetică dentară oferite.

De exemplu, dacă îți lipsesc dinții naturali, înlocuirea lor cât mai curând posibil poate preveni pierderea osului maxilarului, ajuta la păstrarea structurii dinților și a profilului facial.

O primă metodă comună de a face acest lucru este prin intermediul adiției de os. Adiția osoasă este o procedură chirurgicală prin care țesutul osos deteriorat/lipsă este înlocuit cu un „os nou”. Acest lucru se poate realiza folosind propriul os sau cu o grefă osoasă artificială, adică un os artificial. Odată ce materialul este plasat în zone cu masă osoasă scăzută, acesta va ajuta la stimularea creșterii osului nou pentru a inversa resorbția osoasă. În cele mai multe cazuri, este nevoie de aproximativ 3-6 luni pentru ca materialul grefei osoase să formeze un os nou.

O altă metodă eficientă sunt implanturile dentare – șuruburi mici din titan care sunt implantate în osul maxilarului pentru a acționa ca rădăcini artificiale ale dintelui. Pe măsură ce se vindecă, ele vor fuziona cu osul maxilarului într-un proces cunoscut sub numele de osteointegrare.

Acest lucru le permite să ofere aceeași stimulare osoasă ca și rădăcinile dinților naturali, ceea ce înseamnă că implanturile vor menține masa osoasă în maxilar. Implanturile dentare sunt, de asemenea, folosite pentru a susține o coroană, o punte sau o proteză dentară. Altfel spus, implanturile dentare pot să prevină fenomenul de retracție a gingiei, opresc deplasarea danturii, parodontoza și atrofierea oaselor.

Atenție! Este foarte important ca implanturile dentare să fie realizate cât de rapid posibil de la pierderea unui dinte, pentru a împiedica apariția resorbției osoase!

Nu în ultimul rând, tratarea leziunilor maxilarului, a bolilor gingiilor și a osteoporozei poate ajuta, de asemenea, la protejarea osului alveolar și la menținerea osului maxilar puternic și sănătos.

Dacă prezinți simptome care pot duce cu gândul la resorbție osoasă, nu ezita să îți contactezi medicul stomatolog și să stabilești o programare. Astfel, vei putea lua decizii informate cu privire la sănătatea ta dentară.

Ai pierdut dinți, osul s-a resorbit și ai nevoie de implanturi dentare cu adiție de os? Contactează-ne și programează-te acum la o consultație!

 

×