Skip to main content
Stomatologie

Tartrul dentar: cum se formează, ce pericole impune tartrul subgingival, cum este tratat și care sunt principalele măsuri de prevenție?

By 18 octombrie 2022august 14th, 2023Niciun comentariu
Cabinet stomatologic » Noutăți » Sfaturi medicale - Centrul de Implantologie Transilvania » Stomatologie » Tartrul dentar: cum se formează, ce pericole impune tartrul subgingival, cum este tratat și care sunt principalele măsuri de prevenție?

Sănătatea orală este esențială pentru bunăstarea întregului organism, de aceea este nevoie de cunoașterea tuturor riscurilor asociate chiar și acelor condiții care nu stârnesc temeri la o primă vedere. Sigur ai auzitdiscuții despre tartru sau despre placa bacteriană, iar acum este necesară o clarificare asupra modului în care se formează, dar mai ales asupra tipologiilor, metodelor de îndepărtare și riscurilor asociate cu tartrul netratat. Depunerile de tartru nu sunt o problemă de ordin estetic, ci o adevărată problemă pentru sănătatea orală, afectează gingiile, favorizează apariția gingivitei și a cariilor, afectează țesuturile și poate conduce, în cele din urmă, la pierdereadinților.

Cuprins:
1. Tartrul dentar: cum se formează și cât de periculos este tartrul subgingival?
2. Cum scapi de tartru și care sunt principalele măsuri de prevenție?

1. Tartrul dentar: cum se formează și cât de periculos este tartrul subgingival?

cum-scapi-de-tartru-si-care-sunt-principalele-masuri-de-preventie

Pentru a înțelege mai bine tartrul, este de folos să explicăm în primul rând ce este placa bacteriană. Este bine de știut că această prezentare poate fi de folos și dacă intenționați să vă puneți fațete dentare în viitorul apropiat. Așadar, cu toții avem placă bacteriană. Aceasta se formează atunci când mâncăm diverse alimente, dar diferența dintre dinții sănătoși și cei care dezvoltă tartru ține de periaj. Placa bacteriană este îndepărtată prin periaj și prin utilizarea aței dentare și a dușului bucal, în caz contrar se formează tartrul. Deși este prezentă în cavitatea orală a tuturor, este bine de știut că această placă bacteriană este amplificată de alimentele cu un conținut foarte ridicat de zahăr, de radiații, de anumite medicamente și de fumat.

Placa bacteriană este și foarte acidă, are rolul de a produce acid de fiecare dată când consumăm alimente și băuturi, iar acești acizi pot fi foarte dăunători pentru smalțul dentar în lipsa aplicării măsurilor corespunzătoare de igienă. Placa bacterină participă la formarea tartrului, care produce carii și abcese dentare, favorizează diverse afecțiuni ale gingiilor și în ultimă instanță, pierderea dinților.

Tartrul poate fi de două feluri, supragingival (o formă care poate fi ușor de observat) și subgingival. Dintre cele două tipuri, tartrul subgingival prezintă o duritate crescută și riscuri mai mari pe termen lung, afectând danturași gingia. Fiind localizat sub linia gingiei, tartrul subgingival se observă mult mai greu, iar îndepărtarea sa trebuie să se realizeze cât mai repede pentru a evita complicațiile serioase asociată cu această formă. Tartrul subgingival favorizează deseori apariția gingivitei, iar lipsa unui tratament aplicat la timp poate conduce spre apariția parodontozei, o condiție prin care sunt afectate țesuturile și structurile osoase, a cărei soluționare implică proceduri chirurgicale.

2. Cum scapi de tartru și care sunt principalele măsuri de prevenție?

cum-scapi-de-tartru-si-care-sunt-principalele-masuri-de-preventie

Principalele semne care anunță probleme legate de apariția tartrului sunt: respirația urât mirositoare, durerile de dinți, sensibilitatea resimțită în contact cu alimentele și băuturile calde sau reci. În cazuri mai rare, pot apărea: dificultatea de a mesteca, roșeața sau umflarea gingiilor. Cum tartrul este un factor declanșator al cariilor, se vor efectua și radiografii pentru a vedea cât de puternic este tartrul și cât de afectați sunt dinții. În urma controlului și a eventualelor radiografii, medicul stomatolog va îndepărta tartrul printr-o procedură specială. Ca efectele să fie de lungă durată și pentru prevenirea problemelor din viitor, specialistul poate sugera medicamente care favorizează o producție optimă de salivă și previn uscarea gurii, folosirea unei paste speciale și efectuarea unor tratamente cu fluor.

Principalele măsuri de prevenție adresate tartrului:

  • Periajul de cel puțin două ori pe zi: pentru menținerea sănătății orale, este nevoie în primul rând de un periaj de aproximativ două minute de cel puțin două ori pe zi. Dacă condițiile permit, ar fi ideală realizarea lui după fiecare masă. În aceeași măsură, periajul poate fi acompaniat de folosirea apei de gură.
  • Folosirea aței dentare cu regularitate: aceasta nu are doar rolul de a ajuta la eliminarea resturilor care nu pot fi eliminate corespunzător prin periaj, dar are și efecte pozitive asupra prevenției tartrului.
  • Vizitele regulate la dentist: controalele de rutină sunt cele mai eficiente măsuri de tratare sau prevenție. Prin ele putem identifica la timp toate problemele dentare, cauzele lor și cele mai potrivite măsuri de îndepărtare.
  • Alimentația sănătoasă și reducerea alimentelor și băuturilor problematice: Sănătatea orală este în strânsă legătură cu ce mâncăm. Dacă alimentele hrănitoare precum legumele, fructele și lactatele sunt binevenite în meniul zilnic, alte alimente cu un conținut foarte ridicat de zahăr și amidon pot scurta drumul spre o serie de probleme dentare.

În cele din urmă, este bine de știut că doar un medic stomatolog poate îndepărta tartrul, iar un diagnostic corect se poate oferi doarîn urma unei consultații sau a unui control de specialitate. O astfel de vizită efectuată cu regularitate are un rol esențial în menținerea sănătății orale și ajută la găsirea și aplicarea celor mai bune tratamente și metode de prevenție.

×